Bătaie de joc! Republica Moldova lipsește refugiații de dreptul de a pleca peste hotare

Republica Moldova a început să ofere protecție refugiaților cu 12 ani în urmă, însă nici până astăzi refugiații din țara noastră nu au posibilitatea să plece peste hotare pentru că autoritățile nu eliberează documentele de călătorie.

Deși a fost elaborat și aprobat modelul documentului de călătorie pentru refugiați, aceștia deocamdată nu-l pot obține. Șefa Biroului pentru Migrație și Azil, Olga Poalelungi, a spus pentru Moldova.ORG că a fost asigurată tipărirea lotului necesar de documente, iar “la moment se finalizează lucrările privind punerea în circulaţie a acestor documente”.

Autoritățile promit în fiecare an refugiaţilor aceste acte, dar, din păcate, sunt doar promisiuni. Adevăratul motiv pentru care nu se eliberează acestea, potrivit surselor noastre, constă în faptul că Biroul Migraţie şi Azil nu a finalizat un oarecare tender (care durează de ani buni) privind elaborarea documentelor de călătorie.

Refugiații care au venit în Repubica Moldova 5 sau 10 ani în urmă nu au ieșit niciodată în afara țării. Nu pot să-și viziteze familia, nu pot merge în vacanțe, la tratament sau intervenții chirurgicale care nu sunt disponibile în Republica Moldova. Într-un cuvânt, sunt privați de dreptul la libera circulație.

Întreprinderea de stat Registru, însă, pe site-ul instituției spune că documentele pot fi solicitate. Contactați de Moldova.ORG, aceștia au zis că nu nu cunosc cauza de ce acestea nu sunt eliberate și ne-au redirecționat la Biroul de Migrație și Azil.

registru

Este și cazul sirianului Osama Hmiames care a venit în Republica Moldova în urmă cu 13 ani, iar de 12 ani deține statutul de refugiat. Acestuia i-a fost refuzată solicitarea de cetățenie de două ori. Osama spune că statul Republica Moldova nu este corect cu el și cu ceilalți sirieni. “Atunci când solicităm cetățenia, suntem refuzați fără să primim motive, chiar dacă avem soții cetățence ale acestei țări, copiii născuți aici, plătim impozitele și suntem cetățeni corecți. În alte țări, refugiații poti primi documentul de călătorie imediat ce obțin statutul de refugiat, iar cu el pot călători oricunde. Republica Moldova nu oferă asemenea document, iar de fiecare dată când am întrebat, au zis că în curândîn curând. Iată au trecut 13 ani de când sunt aici și încă nu există asemenea documente în Republica Moldova”, spune

La moment, refugiații din Republica Moldova primesc un buletin de identitate pentru refugiați, care este valabil doar în interiorul statului.

Screen Shot 2015-02-25 at 5.37.07 PM

Juriștii și avocații susțin că prin neacordarea documentului de călătorie, Republica Moldova încalcă nu doar drepturile refugiaților, dar și angajamentele internaționale.

“Aceasta este o încălcarea a legislaţiei în vigoare, şi anume a Legii privind azilul in Republica Moldova nr. 270, care prevăd expres faptul că refugiaţii, beneficiarii de protecţie umanitară au dreptul la documente de călătorie, iar statul, respectiv, este obligat să le acorde”, spune Eduard Scutaru, jurist la Asociația Promo-LEX.

Eduard Scutaru spune că statul poate fi pedepsit la nivel internațional pentru violarea dreptului la circulație al refugiaților.

“La nivel internaţional, statul poate fi sancționat prin depunerea unei cereri individuale sau colective împotriva Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, invocând încălcarea art.2 al Protocolului 4, dar şi al art.14”, adaugă acesta.

Oleg Palii, preşedinte al Centrului de Drept al Avocaţilor, care s-a implicat în mai multe cazuri privind drepturile refugiaților, spune că “problema documentării cu documente de călătorie pentru refugiați e inclusă în planul de acțiuni Moldova-UE”, iar acest fapt dă speranțe că aceasta va fi soluționată.

“Recent am aflat că blanchetele documentelor de călătorie pentru refugiați au fost deja tipărite și sunt în stoc la Registru, dar umează niște ajustări interne dintre Registru și BMA, care nu știm cât timp pot dura”, spune avocatul.

Avocata Violeta Gașițoi spune că singura soluție pentru aceste persoane este adresarea în istanță. “Autoritățile, prin acțiunile sale, încalcă pesoanelor migrante libertatea de circulație, dreptul la viață privată , dreptul de a nu fi discriminat față de cetățenii care pot circula liber pot ieși și intra liber în țară. Statului este obligat nu doar de a oferi azil, dar și de a le respecta drepturile prin legalizarea acestora pe teritoriul RM cu eliberarea actelor corespunzătoare. Respectiv persoanele care sunt lezate de acțiunile sau inacțiunile autorităților urmează să-și apere drepturile în instanță”, spune aceasta.

Menționăm că la sfârșitul lui ianuarie 2015, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrați 131 de refugiați, 229 beneficiari de protecție umanitară, 156 solicitanți de azil şi 1969 apatrizi.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.