Basescu cere implicarea ONU in Transnistria

Printr-o gafa de proportii a autorului discursului sustinut de presedinte, romanii sunt considerati minoritate in Transnistria

Presedintele Traian Basescu a prezentat in fata Adunarii Generale a ONU criza transnistrana, unde "oamenii nu sunt protejati de legi sau principii". "Dupa sase decenii de la crearea ONU, drepturile si libertatile elementare ale omului sunt inca incalcate," a avertizat presedintele roman. "Chiar in zona de proximitate a Romaniei exista regiuni separatiste in afara legii, cum ar fi Transnistria, in care oamenii nu sunt protejati de legi sau principii", a exemplificat acesta, amintind ca "deseori, cei mai afectati sunt copiii, femeile si persoanele apartinand minoritatilor". "ONU nu ar trebui sa ezite pentru activarea mecanismelor la indemana in vederea confruntarii acestor amenintari si adoptarea masurilor potrivite. Nutrim speranta ca noul Consiliu pentru Drepturile Omului va aborda cu mai multa eficacitate si credibilitate aceste nedreptati," a conchis seful de stat roman.

Asaltul militiilor lui Smirnov

Presedintele Basescu a facut referire in discursul sau la asaltul efectuat de militiile transnistrene asupra scolilor romanesti in cursul anului trecut. Un fapt foarte grav a fost ca autorul discursului prezidential a dovedit ca nu cunoaste realitatile din zona transnistreana, afectand imaginea institutiei prezidentiale prin amatorism. Mai precis autorul a precizat ca romanii din Transnistria au fost trecuti la categoria minoritati persecutate, situatia fiind exact inversa. La ultimul recensamant 39% din locuitorii Transnistriei s-au declarat "moldoveni" (romani), 28% ucraineni si 25% rusi.

In discursul sau, Traian Basescu a sustinut ca experienta acumulata de Romania in zona Europei de Sud-Est si regiunea Marii Negre indica faptul ca, prin aplicarea masurilor de gestionare a conflictelor, actiunea la nivel regional poate fi decisiva in promovarea raspunsurilor la amenintarile transnationale. Presedintele Basescu a subliniat faptul ca Romania sustine dialogul si cooperarea in plan regional si doreste sa-si promoveze experienta la nivel international. "Comunitatea internationala ar trebui sa fie capabila sa raspunda fiecarei provocari la adresa securitatii, in orice loc de pe glob, prin folosirea cu eficienta maxima a resurselor si capacitatilor pentru a oferi un raspuns pe masura violentei", a mai precizat presedintele roman.

Terorismul, "noul dusman al umanitatii"

Lupta impotriva terorismului ar trebui sa se concentreze, in principal, asupra cauzelor si mai putin asupra consecintelor sale, a subliniat presedintele Traian Basescu, miercuri, in discursul sustinut cu ocazia reuniunii la nivel inalt a statelor membre ale Consiliului de Securitate al ONU, transmite Rompres. "Lumea intreaga trebuie sa faca fata unei noi ideologii, care nu arata respect pentru state sau societati, pentru culturi sau drepturile omului: ideologia terorii. Credinta mea este ca aceasta ideologie este noul dusman al umanitatii," a declarat seful de stat roman, apreciind ca lupta impotriva amenintarilor la adresa securitatii ar trebui sa vizeze originea acestora, pentru a le eradica prin actiuni sustinute si investitii pe masura. "S-a incercat acreditarea ideii ca musulmanii ar fi teroristi. Nu este adevarat. Sunt si budisti si ortodocsi si catolici, sunt toate natiile implicate, toate religiile implicate in acte de terorism", a explicat presedintele roman, recomandand Consiliului de Securitate, de altfel "singura structura la nivel global care poate demonstra eficienta" in lupta impotriva terorismului, "sa iasa din incetineala si sa ia decizii in consecinta".

Romania, care va prelua presedintia Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite la 1 octombrie, isi asuma angajamentul de a contribui la eforturile globale depuse in vederea eliminarii celei mai ingrijoratoare forme de terorism, proliferare armelor de distrugere in masa, a continuat presedintele Basescu, insistand asupra faptului ca aceasta preocupare ar trebui sa devina o prioritate a tuturor statelor membre ale ONU. Masurile antiteroriste nu se pot baza numai pe actiunile Consiliului de Securitate, a apreciat seful de stat roman, pledand pentru o implicare mai mare, sustinuta la nivelul intregii Organizatii. In acelasi timp, a accentuat acesta, nu trebuie ignorate activitati ca traficul de fiinte umane, arme, droguri si bunuri contrafacute, care pot asigura resurse pentru retelele teroriste si conflictele regionale. In unele zone ale lumii, inclusiv in apropierea Romaniei, in Balcanii de vest si regiunea Marii Negre, asemenea fenomene sunt frecvent intalnite, a amintit seful statului.

Kosovo, prioritate a Romaniei

Totodata, presedintele Traian Basescu a profitat de ocazie pentru a prezenta obiectivele Romaniei, avand in vedere iminenta preluare a presedintiei Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite, la inceputul lunii viitoare. Printre acestea, seful de stat roman a enumarat solutionarea situatiei provinciei Kosovo – subiect, de altfel, reluat si in cadrul intanirii bilateral dintre seful de stat roman si premierul Albaniei, Sali Berisha. O a doua prioritate a Romaniei in Consiliul de Securitate al ONU este legata de implicarea si colaborarea mult mai eficienta a organizatiilor regionale in solutionarea conflictelor locale, presedintele Basescu pledand pentru consolidare colaborarii cu structurile regionale. In al treilea rand, Romania va urmari realizarea unui Consiliu de Securitate ca o structura flexibila si adaptata realitatii. "Ne propunem ca in mandatul nostru viteza de lucru in Consiliul de Securitate sa creasca," a specificat seful de stat roman.

ONU "trebuie sa isi manifeste maturitatea"

Organizatia Natiunilor Unite (ONU) trebuie sa "isi manifeste maturitatea" in abordarea problemelor globale, a fost apelul lansat de premierul britanic, Tony Blair, miercuri, in deschiderea lucrarilor summit-ului aniversar al ONU, organizat la New York, transmite BBC. "ONU trebuie sa isi manifeste maturitatea. Trebuie sa devina o expresie evidenta si credibila a globalizarii politicii," a declarat inaltul oficial britanic, cu ocazia celei de-a 60-a aniversari a Organizatiei. "Trebuie sa lucram impreuna, altfel vom sa suferi consecintele izolarii," a avertizat seful Executivului britanic, subliniind necesitatea ca statele membre sa depuna in continuare eforturi sustinute in vederea non-proliferarii armelor nucleare, chimice si biologice. "Proliferarea armelor nucleare, chimice si biologice nu va fi niciodata stopata in absenta unui consens international in acest sens," a explicat Blair. Totodata, oficialul britanic a subliniat rolul Organizatiei in cadrul luptei impotriva terorismului, apreciind ca ONU "poate deveni un instrument capabil sa indeplineasca vointa globala a popoarelor". Organizatia "trebuie sa ofere un exemplu in abordarea terorismului," a continuat Blair.

Reinnoirea natiunilor

"Nu exista si nu va exista niciodata o justificare, o scuza, o cauza care sa accepte macelarirea aleatorie a persoanelor nevinovate. Oriunde s-ar intampla aceasta, indiferent de persoanele responsabile pentru aceasta, suntem uniti in ceea ce priveste condamnarea" actelor teroriste, a aratat seful Guvernului de la Londra. Cei care recurg la acte de terorism "doresc sa ne faca sa credem ca, intr-un fel, suntem responsabili pentru actiunilor lor," ca "extremismul este cumva responsabilitatea noastra", a detaliat Blair. "Acestia actioneaza pe fondul divergentelor existente intre noi, ne exploateaza ezitarile", a avertizat prim-ministrul britanic. "Acesta este punctul nostru vulnerabil si ei stiu aceasta – trebuie sa ne unim impotriva acestui joc terifiant cu constiinta noastra", a conchis Blair referitor la amenintarea terorismului. Premierul britanic a abordat, de asemenea, tema saraciei globale, apreciind ca abordarea acestei probleme "va defini pozitia noastra morala pe viitor." "Operatiunile ONU de instaurare a pacii trebuie sa devina o modalitate de reinnoire a natiunilor, in situatia in care acestea au fost afectate de razboi si de prabusirea sistemelor de guvernare, iar populatia a fost neglijata," a mai precizat Blair. "Statele nu dispun de dreptul de a face ce doresc in interiorul propriilor granite, iar noi, in numele umanitatii, avem o datorie comuna de a proteja popoarele atunci cand guvernele nu pot face aceasta," si-a incheiat seful Guvernului britanic alocutiunea sustinuta in deschiderea lucrarilor summitului ONU.

"Sa abordam amenintarile in mod direct"

Amenintarea terorista a constituit, de asemenea, tema centrala a discursului liderului de la Casa Alba. In virtutea Cartei ONU, potrivit careia scopul Organizatiei este de a "salva generatiile viitoare de amenintarea razboiului," "a reafirma credinta in drepturile fundamentale ale omului" si de a "promova progresul social si standarde de viata mai bune, intr-o mai mare libertate," statele membre al ONU trebuie "sa raspunda activ celorlalte provocari ale vremurilor noastre," a aratat presedintele american, George W. Bush. "In momentul in care intr-un stat sau intr-o regiune se acumuleaza disperarea si resentimentele, acesta devenind vulnerabil in fata ideologiilor violente sau agresive, amenintarea traverseaza cu usurinta oceanele si granitele si poate pune in pericol securitatea oricarui stat pasnic," a apreciat seful de stat american. "Securitatea noastra va necesita, uneori, sa abordam amenintarile in mod direct," a adaugat liderul american, apreciind colaborarea existenta in cadrul comunitatii internationare in vederea "dezmembrarii retelelor teroriste transnationale si eliminarii celulelor radicale de pe propriile teroriii". "In timp ce luptam, teroristii trebuie sa afle ca lumea ramane unitiva impotriva lor. Trebuie sa definitivam Conventia asupra Terorismului International, care sa cuprinda fiecare natiune: vizarea si asasinarea civililor si a persoanelor non-combatante nu poate fi justificata sau legitimata de nici o cauza sau nemultumire," a mai spus Bush.

Bush i-a cerut voie Condoleezzei sa merga la toaleta

La intrunirea de la New York cu principalii lideri politici ai lumii, presedintele Bush a afisat o morga serioasa si preocupata. Cunoscut pentru criticile sale adresate ONU in ultimii ani, liderul de la Casa Alba pune mana pe un pix si scrie pe o bucata de hartie un scurt mesaj adresat secretarului de stat american. Gandurile care il chinuiau pe liderul de la Washington nu aveau, insa, nimic in comun cu securitatea internationala – George W. Bush era disperat sa ajunga la o toaleta, noteaza The Scotsman, citat de Rompres. ”Am nevoie la toaleta. Crezi ca e posibil sa ma duc?”, a scris el pe bucatica de hartie pe care i-a inmanat-o Condoleezzei Rice. Intreaga scena si mesajul scris pe hartie de presedintele Bush au fost surprinse de un fotograf cu un aparat performant. (D.E.) // Anne Marie LUPASCU // Ziua

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.