Barroso îndeamnă la un răspuns colectiv al UE la ameninţările Rusiei privind livrările de gaze

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, consideră că avertismentul Rusiei cu privire la întreruperea livrărilor de gaze via Ucraina necesită un răspuns colectiv al statelor membre UE. Afirmații în acest oficialul european le-a exprimat într-o scrisoare adresată tuturor liderilor europeni.

“Scrisoarea trimisă unora dintre noi de preşedintele Federaţiei Ruse (…) pune probleme grave pentru securitatea energetică a Europei”, a subliniat Barroso în scrisoarea semnată în data de 11 aprilie, notează Mediafax. “Recomand ca această problemă să fie discutată de miniştrii de Externe şi într-o conferinţă telefonică între comisarul (pentru Energie) Gunther Oettinger şi miniştrii pentru Energie”, a continuat preşedintele CE, adăugând că în baza rezultatelor acestor discuţii, Comisia Europeană este dispusă să găsească o abordare comună pentru a răspunde Rusiei.

Rusia intenţionează să îşi îndeplinească obligaţiile privind livrarea gazelor spre ţările europene, dar nu poate garanta tranzitul pe teritoriul Ucrainei, pentru că acesta depinde de Kiev, a afirmat preşedintele Vladimir Putin. “Noi garantăm respectarea în totalitate a obligaţiilor faţă de consumatorii europeni. Dar problema nu este cu noi. Problema este garantarea tranzitului gazelor pe teritoriul Ucrainei”, a declarat el în cadrul unei reuniuni a Consiliului rus de securitate.

Într-o scrisoare trimisă liderilor din 18 ţări europene, inclusiv celor din România şi Republica Moldova, Putin a ameninţat că Rusia va înceta să livreze gaze via Ucraina, dacă această ţară nu îşi va achita datoria, punând astfel în pericol aprovizionarea statelor europene, aşa cum s-a întamplat în 2009. Potrivit CE, gazul rusesc a acoperit în 2013 25% din nevoile statelor UE.

Președinția de la Chișinău a recepționat scrisoarea prin care liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, îi anunță pe șefii a 18 state europene că ar putea stopa livrările de gaze către Ucraina și, implicit, în Europa, dacă nu va fi rezolvată problema datoriei față de Gazprom. Totodată, președinția moldoveană refuzat refuzat orice comentariu pe marginea acestei scrisori. Purtătorul de cuvânt al președintelui Nicolae Timofti, Vlad Țurcanu, a confirmat vineri pentru portalul Moldova.ORG că șeful statului “a primit și luat act de scrisoare”, dar că nu președinția nu comentează în niciun fel.

Scrisoarea lui Putin a fost transmisă liderilor din Franța, Germania, Italia, Austria, Polonia, România, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Macedonia, Cehia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Grecia, Serbia, Bulgaria, Moldova și Turcia.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.