Barometrul Global al Corupţiei: Cea mai mare îngrijorare privind corupţia este în Moldova

Transparency Internaţional a lansat miercuri, 16 noiembrie, Barometrul Global al Corupţiei pentru Europa şi Asia Centrală. Cercetarea se axează pe rezultatele sondajelor efectuate în 42 de ţări din regiune, în care au fost intervievate circa 60 mii de persoane.

Potrivit cercetării, în clasamentul celor 42 de ţări, cea mai mare îngrijorare privind răspândirea corupţiei este în Republica Moldova (67% din respondenţi) şi Ucraina (56% din respondenţi);

De asemenea, aceeaşi cercetare mai arată că 84% din interlocutori consideră eforturile guvernanţilor moldoveni de a combate corupţia drept „proaste” şi „foarte proaste”, situaţia fiind, în acest sens, mai gravă doar în Ucraina (86%).

79% din cei chestionați consideră că influenţa intereselor private (oligarhice) asupra procesului de luare a deciziilor este extrem de mare. Legislativul Moldovei este perceput de populaţie ca instituţia cea mai afectată de corupţie (76% din respondenţi), în Ucraina acest indicator este de 64%.

Preşedenția și Guvernul Moldovei sunt percepute astfel de 71% din respondenţi (în Ucraina – 60%), iar sistemul judiciar – 67% (în Ucraina –   61%).

Fiind întrebaţi dacă pe parcursul ultimelor 12 luni au dat mită, cel puţin în una/unul din instituțiile/domeniile cuprinse în cercetare (poliția, judiciarul, ocrotirea sănătății, educația, documentarea populației, oferirea îndemnizațiilor de șomaj, alte servicii sociale), 42% din interlocutorii din Moldova au răspuns afirmativ. Acest indicator este cel mai înalt din regiune, urmează Ucraina şi Azerbaijan cu câte 38%;

Ca şi anterior, corupţia uzuală este mai răspândită în domeniul educației (55% din cei care au contactat instituţia, au plătit neoficial), în ocrotirea sănătății (42%) și în poliţie (39%).

În condiţiile capturării instituţiilor statului, furtului masiv din sectorul bancar, neluării măsurilor vis-a-vis de factorii de decizie care au admis furtul, populaţia îşi rezervă un rol slab în schimbarea situaţiei în ţară. Astfel, doar 38% din respondenţi consideră că oamenii de rând ar putea genera schimbări simţitoare în acest sens;

Cercetarea Transparency Internaţional – Moldova completează aceste concluzii cu următoarele: în opinia populaţiei, printre cele mai eficiente căi de combatere a corupţiei sunt confiscarea averii nejustificate a demnitarilor şi funcţionarilor, scoaterea organelor de drept de sub controlul oligarhilor şi demiterea conducătorilor instituţiilor publice vinovaţi de comiterea jafului din sistemul bancar.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.