Banii lui Dodon din Bahamas: Peste 30 mil lei au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale// RISE

Socialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas. Miza a fost mare: un transfer de peste 30 de milioane de lei, sumă care depășește cu mult bugetul Partidului Socialiștilor de la alegerile locale din 2015, se arată într-o investigaţie RISE Moldova, dată publicităţii miercuri, 27 septembrie.

Potrivir acesteia, banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale, printr-o firmă de media. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la sponsori ai partidului. Unii dintre ei sunt politicieni și au urcat pe muntele Athos alături de liderul lor, Igor Dodon, candidatul cotat cu cele mai mari șanse la fotoliul de președinte.

RELAȚIA DODON-FURCULIȚĂ

Dodon și Furculiță sunt din aceeași localitate – Sadova (Călărași), deputați și colegi de partid. Îi leagă și o tranzacție imobiliară din 2013. Atunci, Dodon i-a vândut lui Furculiță un apartament de 50 m.p., cu peste 270.000 de lei, situat în sect. Rîșcani din Chișinău.

n același timp, soția lui Igor Dodon, Galina, este angajată de mai mulți ani la firma lui Corneliu Furculiță – Exclusiv Media SRL, de la care a încasat anul trecut peste 50.000 de lei.

Exclusiv Media SRL a fost fondată la Chișinău în 2011. Patru ani mai târziu, firma a ajuns în proprietatea lui Corneliu Furculiță, fiind administrată de socialistul Petru Burduja, asociat în afaceri cu Dumitru Ciubașenco – candidatul oficial la Prezidențiale al lui Renato Usatîi. Burduja este consilier municipal în Chișinău și face parte din Consiliul Republican al PSRM.

La sfârșitul anului 2015, Exclusiv Media a obținut licența de emisie pentru postul de televiziune NTV Moldova, care folosește aceeași marcă comercială cu postul rusesc NTV, unde asociat majoritar este grupul Gazprom.

AFACEREA OFFSHORE. De unde vin banii

Westerby Limited este o firmă din Bahamas cu acționariat secret. Înregistrată în 1999, compania a fost administrată până acum de șapte directori interpuși, dintre care cinci panamezi. Numele companiei figurează și în scurgerea masivă de documente #BahamasLeaks.

În februarie anul acesta, Westerby Limited a transferat 1,5 milioane de euro (echivalentul a 33 milioane de lei – n.r.) în contul firmei Exclusiv Media SRL, deschis la Victoriabank. Banii au ajuns în Republica Moldova în baza unui contract de împrumut, redactat în rusă și engleză, semnat cu trei zile înainte de transfer.

Reporterii RISE Moldova au obținut contractul confidențial dintre Westerby Limited și Exclusiv Media SRL și au analizat principalele clauze ale acestuia. Astfel, cei 1,5 milioane de euro i-au fost împrumutați firmei lui Corneliu Furculiță pentru o perioadă de un an, cu rata anuală de 1,7%.

Clauza contractuală rusească

La punctul 2.2 din Contract este menționat că „Împrumutul este oferit pentru scopuri care nu contravin statului Creditorului și legislației Republicii Moldova”. Iar la articolul 5 din același document, intitulat „Dispute”, se precizează că: „[…] Toate prevederile privind încheierea, realizarea, disputele, achitarea penalităților privind acest contract sunt reglementate de legislația materială și procesuală a Federației Ruse și urmează a fi examinate de Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț din Moscova”. În document nu se specifică clar de ce se face referire la legislația Federației Ruse în condițiile în care offshore-ul se află în Bahamas, conturile în Elveția, iar compania care primește banii – în Moldova.

Documentele obținute de RISE mai scot la lumină încă un transfer de bani făcut de același offshore. În perioada octombrie 2015 – martie 2016, Westerby Limited a împrumutat peste 6 milioane de euro societății Natur Bravo, una dintre cele mai mari fabrici de conserve din Moldova, administrată de cetățeanul rus Vasily Kheyman.

Atât contractul dintre Westerby Limited și Natur Bravo SA, cât și cel dintre Westerby Limited și Exclusiv Media SRL – au fost semnate, din partea companiei offshore, de către directorul panamez Zulphy Saday Santamaria Guerrero. Deși a semnat aceeași persoană, semnăturile din cele două contracte sunt diferite.

TRASEUL BANILOR: Exclusiv Media – Donatorii partidului

Din cele peste 30 de milioane de lei primiți de la Westerby Limited și depozitați pentru scurt timp în contul Exclusiv Media SRL, peste 20 de milioane de lei au fost ridicați de la bancă, cash, de administratorul companiei Petru Burduja, în baza unor documente semnate de către soția lui Corneliu Furculiță, Ludmila.

În perioada martie-aprilie 2016, Burduja a motivat în fața funcționarilor băncii faptul că banii ridicați în numerar vor fi folosiți pentru „restituirea ajutorului financiar la persoane fizice”, dar și acordarea împrumutului pentru necesitățile curente ale împrumutatului. Din documentele analizate de reporterii RISE Moldova reiese că banii au ajuns apoi la persoane fizice, afiliate Partidului Socialiștilor.

Acestea au primit sume „rotungite”: între 300.000 și 500.000 de lei.

Potrivit contractelor de împrumut dintre Exclusiv Media SRL și persoanele fizice, banii au fost oferiți fără dobândă, data-limită a returnării fiind 31 decembrie 2017.

Textul integral al investigaţiei RISE Moldova poate fi citită AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.