Connect with us

Publicat

pe

Mii de tone de nisip și prundiș au fost extrase din cariere care, oficial, nu există. Beneficiarii sunt oameni de afaceri care au prejudiciat statul cu milioane de lei. Autoritățile se judecă în instanță sau strâng din umeri în fața ilegalităților, se arată într-o investigaţie RISE Moldova dată publicităţii astăzi.

Două cariere de nisip-prundiș, care se întind pe o suprafață de aproximativ cinci hectare în satul Ustia din raionul Dubăsari, oficial, nu există. În ultimii trei ani, societatea pe acțiuni Crioconstrucția din orașul Criuleni a extras de pe acest teritoriu cantități impunătoare de nisip și prundiș. Asta, în timp ce, în acte, terenurile au destinație agricolă, și nicidecum pentru exploatări miniere.

AURICA URÎTU, primarul satului Ustia: “Trebuiau să obțină schimbarea destinației terenurilor agricole și apoi să înceapă activitatea. Însă, într-o zi, ne-am pomenit că ei își desfășoară activitatea fără a avea documentele confirmative la mână”.

Inspectoratul Ecologic a efectuat un control și a constatat că agentul economic a prejudiciat statul cu peste patru milioane de lei. Iar cantitatea de nisip și prundiș extrasă este de circa 20 de mii de metri cubi.

NELIAN CĂPĂȚINĂ, șef de direcție la Inspectoratul Ecologic de Stat: “Subsolul aparține statului, exclusiv. Prin urmare, dânsul a făcut extragerea aceasta în mod ilegal și este obligat să achite prejudiciu de la asemenea activitate ilegală”.

Dacă o tonă de nisip a fost vândută la preț de piață, să zicem, de 75 de lei, atunci pentru cantitatea extrasă agentul economic a încasat peste două milioane de lei. Suma ar putea fi și mai mare dacă o parte din zăcământul extras conținea pietriș, care are un preț dublu față de nisip. Dar dacă o parte din zăcămintele extrase au fost pietriș – atunci suma câștigată din vânzări a fost mult mai mare, pentru că pietrișul costă dublu față de nisip. La aceasta se mai adaugă și neachitarea unor taxe.

La șase kilometri distanță, în satul Cruglic din raionul Criuleni, în luna august funcționa o altă carieră. Potrivit bazei de date a Întreprinderii de Stat Cadastru, și aceste terenuri au destinație agricolă. Proprietarul lor este compania Goiana Petr.Co.

Firma aparține omului de afaceri Valeriu Raciula, care deține o rețea de benzinării cu aceeași denumire.  Casa în care locuiește este estimată, oficial, la peste un milion de lei. Omul de afaceri nu era acasă, însă a venit la scurt timp și era supărat pe faptul că jurnaliştii RISE au încercat să afle informații despre afacerile lui.

ALERIU RACIULA, proprietar Goiana Petr.Co SRL: “Auzi domnule, ți-ai luat camera de aici, ți-ai luat camera de aici. Cărați-vă de la poartă. Sunt organe care controlează este legală sau nu este legală. Dar nu voi”.

Atât Goiana Petr.Co SRL cât și cea de-a doua firmă a lui Raciula, Explorator Grup SRL, dețin licență de activitate pentru extragerea substanțelor minerale. Omul de afaceri însuși recunoaște că nu a respectat procedura până la capăt, dar dă vina pe autoritățile locale.

VALERIU RACIULA, proprietar Goiana Petr.Co SRL: “Nu așa, dar așa probleme cu primăriile astea. Nu vor să schimbe destinația. Le duci tot pachetul de documente, toate celea, am transferat 700 de mii la primărie – zero. Ce trebuie să fac eu?”

Inspectoratul Ecologic de Stat nu a fost sesizat pe marginea acestui caz, respectiv, până în prezent, nu a efectuat controale la fața locului. Și nici sesizării noastre nu-i poate da curs, pentru că se află în proces de reorganizare.

Textul integral al investigaţiei poate fi citit AICI.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Mere cu aromă de tutun. O moldoveancă, amendată cu 21 mii lei pentru 170 pachete de țigări

Publicat

pe

De către

O femeie de 54 de ani din Republica Moldova va plăti o amendă de 5 mii lei românești (21 mii lei moldovenești), după ce a încercat să transporte ilegal în România 170 pachete de țigări. Moldoveanca a încercat să introducă țigările în România ascunse în cutii cu mere.

Cazul a avut loc în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca- I.T.P.F. Iaşi, unde s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra înRomânia, cetăţeanul moldovean Larisa M., în vârstă de 54 de ani, pasager într-un microbuz înmatriculat în R. Moldova.

În baza profilului de risc şi pentru valorificarea unor informaţii, poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali au procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra bagajelor.

În urma acestuia, au fost descoperite, ascunse în cutii cu mere aparţinând femeii, 3.400 de ţigarete (170 de pachete), cu timbru de acciză R. Moldova şi Duty Free.

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura confiscării ţigărilor în valoare de 782 lei şi sancţionarea contravenţională a persoanei cu amendă în valoare de 5.000 lei.

Citește mai departe

Social

Mâncare de restaurant la toate grădinițele din Orhei

Publicat

pe

De către

Cei peste 1800 de copii din grădinițele din municipiul Orhei sunt alimentați mai gustos, datorită noului proiect pilot implementat la inițiativa primarului Ilan Șor, care presupune alimentarea copiilor cu mâncare pregătită la restaurant.

Astfel, începând cu mijlocul lunii iulie, în toate cele 7 grădinițe mâncarea va fi pregătită și livrată în mod centralizat de la un restaurant care a fost pregătit în modul corespunzător pentru această misiune. Mâncarea corespunde tuturor normelor dietetice și igienice pentru alimentația copiilor.

Administrația municipiului a anunțat un concurs pentru toate întreprinderile de alimentație publică pentru dreptul de a prepara și a livra mâncare în grădinițe.

Restaurantul care a câștigat concursul a achiziționat echipament tehnologic suplimentar, a obținut certificatele de stat necesare pentru lucru cu instituțiile pentru copii și dreptul de a deservi în cadrul proiectului pilot o grădiniță selectată de Primărie. Pe parcursul a două luni mâncarea a fost preparată cu echipament modern, în condiții bune de restaurant, după care era livrată grădiniței pentru mesele copiilor.

„Chiar zilele trecute, prin decizia Consiliului municipal, a fost majorată suma alocațiilor pentru alimentația copiilor în grădinițe. Dacă statul cere alocarea sumei de 15-20 de lei pe zi, la noi va fi de două ori mai mare. Acest lucru a fost posibil datorită majorării bugetului orașului nostru. Pentru cheltuieli suplimentare la alimentația copiilor planificăm să alocăm peste 3,2 milioane de lei”, a declarat presei Ilan Șor.

Citește mai departe

Social

23 de localități din Republica Moldova au primit ambulanțe noi

Publicat

pe

De către

23 de ambulanțe noi, din totalul de 69 procurate la începutul acestui an, au fost repartizate astăzi în substațiile și punctele de asistență medicală urgentă. Unităţile de transport sanitar corespund tuturor standardelor internaționale în domeniu, iar echipamentul medical din dotare permite acordarea asistenţei medicale de urgenţă la cel mai înalt nivel.

Astfel, ambulanțele au fost transmise următoarelor localități: Soroca, Vulcănești, Molovata (Coșnița), Nemțeni, Bobeica și Cărpineni (Hîncești), Bardar (Ialoveni), Susleni (Orhei), Lozova (Strășeni), Lipcani (Briceni), Pelinia (Drochia), Brînzeni și Cupcini (Edineț), Risipeni și Glingeni (Fălești), Sturzovca (Glodeni), Șaptebani (Rîșcani), Bădiceni (Soroca), Găvănoasa (Cahul), Iargara (Leova), Valea Perjii (Taraclia), Baurci, Cazaclia (Ceadîr-Lunga).

Celelalte ambulanțe vor sosi în țară până la sfârșitul acestei luni, deoarece uzina producătoare a trecut la un nou standard de motorizare, de la euro 4, la euro 5. Trecerea la euro 5, noul standard ecologic, nu va implica cheltuieli suplimentare, dar va aduce doar beneficii, având un grad scăzut de poluare a aerului.

Totodată, la 12 iulie, Guvernul a semnat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Acordul de împrumut, în valoare de 12 milioane de euro, pentru procurarea a 170 de ambulanțe, dintre care 35 unități de tip “C” (Ambulanțe terapie intensivă) și 133 tip “B” (Ambulanțe de prim ajutor). Prin această achiziție, alături de celelalte autosanitare procurate deja, se înlocuiește în proporție de aproximativ 70% parcul auto de ambulanțe.

Reînnoirea transportului sanitar a Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească va creşte capacitatea de intervenţie și va spori calitatea și rapiditatea serviciilor medicale acordate pacienților, îndeosebi în zonele rurale.

În acest an, ne-am propus să înlocuim în proporție de aproximativ 70% parcul auto de ambulanțe vechi pe care le avem acum în țară. Cetățenii sunt primii și cei mai importanți beneficiari ai reformei sistemului medical de urgență. Sporirea capacității de a răspunde rapid în situații de urgență, pentru a salva vieți și acordarea asistenței medicale calitative, este încă un pas spre obiectivul primordial: bunăstarea populației”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari.

Citește mai departe