Connect with us

Publicat

pe

Mii de tone de nisip și prundiș au fost extrase din cariere care, oficial, nu există. Beneficiarii sunt oameni de afaceri care au prejudiciat statul cu milioane de lei. Autoritățile se judecă în instanță sau strâng din umeri în fața ilegalităților, se arată într-o investigaţie RISE Moldova dată publicităţii astăzi.

Două cariere de nisip-prundiș, care se întind pe o suprafață de aproximativ cinci hectare în satul Ustia din raionul Dubăsari, oficial, nu există. În ultimii trei ani, societatea pe acțiuni Crioconstrucția din orașul Criuleni a extras de pe acest teritoriu cantități impunătoare de nisip și prundiș. Asta, în timp ce, în acte, terenurile au destinație agricolă, și nicidecum pentru exploatări miniere.

AURICA URÎTU, primarul satului Ustia: “Trebuiau să obțină schimbarea destinației terenurilor agricole și apoi să înceapă activitatea. Însă, într-o zi, ne-am pomenit că ei își desfășoară activitatea fără a avea documentele confirmative la mână”.

Inspectoratul Ecologic a efectuat un control și a constatat că agentul economic a prejudiciat statul cu peste patru milioane de lei. Iar cantitatea de nisip și prundiș extrasă este de circa 20 de mii de metri cubi.

NELIAN CĂPĂȚINĂ, șef de direcție la Inspectoratul Ecologic de Stat: “Subsolul aparține statului, exclusiv. Prin urmare, dânsul a făcut extragerea aceasta în mod ilegal și este obligat să achite prejudiciu de la asemenea activitate ilegală”.

Dacă o tonă de nisip a fost vândută la preț de piață, să zicem, de 75 de lei, atunci pentru cantitatea extrasă agentul economic a încasat peste două milioane de lei. Suma ar putea fi și mai mare dacă o parte din zăcământul extras conținea pietriș, care are un preț dublu față de nisip. Dar dacă o parte din zăcămintele extrase au fost pietriș – atunci suma câștigată din vânzări a fost mult mai mare, pentru că pietrișul costă dublu față de nisip. La aceasta se mai adaugă și neachitarea unor taxe.

La șase kilometri distanță, în satul Cruglic din raionul Criuleni, în luna august funcționa o altă carieră. Potrivit bazei de date a Întreprinderii de Stat Cadastru, și aceste terenuri au destinație agricolă. Proprietarul lor este compania Goiana Petr.Co.

Firma aparține omului de afaceri Valeriu Raciula, care deține o rețea de benzinării cu aceeași denumire.  Casa în care locuiește este estimată, oficial, la peste un milion de lei. Omul de afaceri nu era acasă, însă a venit la scurt timp și era supărat pe faptul că jurnaliştii RISE au încercat să afle informații despre afacerile lui.

ALERIU RACIULA, proprietar Goiana Petr.Co SRL: “Auzi domnule, ți-ai luat camera de aici, ți-ai luat camera de aici. Cărați-vă de la poartă. Sunt organe care controlează este legală sau nu este legală. Dar nu voi”.

Atât Goiana Petr.Co SRL cât și cea de-a doua firmă a lui Raciula, Explorator Grup SRL, dețin licență de activitate pentru extragerea substanțelor minerale. Omul de afaceri însuși recunoaște că nu a respectat procedura până la capăt, dar dă vina pe autoritățile locale.

VALERIU RACIULA, proprietar Goiana Petr.Co SRL: “Nu așa, dar așa probleme cu primăriile astea. Nu vor să schimbe destinația. Le duci tot pachetul de documente, toate celea, am transferat 700 de mii la primărie – zero. Ce trebuie să fac eu?”

Inspectoratul Ecologic de Stat nu a fost sesizat pe marginea acestui caz, respectiv, până în prezent, nu a efectuat controale la fața locului. Și nici sesizării noastre nu-i poate da curs, pentru că se află în proces de reorganizare.

Textul integral al investigaţiei poate fi citit AICI.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Accident soldat cu un deces pe traseul Anenii Noi – Chișinău. Un automobil s-a tamponat frontal cu un microbuz

Publicat

pe

De către

Un accident rutier, soldat cu o persoană decedată, s-a produs astăzi, în jurul orelor 07:00, pe traseul Anenii Noi-Chișinău,în apropierea satului Țînțăreni.

Din primele cercetări, poliția a stabilit că șoferul automobilului de model ”W-Caddy”, ieșind la depășire, a pierdut controlul vehiculului și s-a tamponat frontal cu un microbuz de model ”Mercedes Sprinter” ce circula pe ruta Varnița – Chișinău.

Pasagerul din automobilul ”W-Caddy” a decedat pe loc, iar pasagerii din microbuz s-au ales cu diverse traumatisme, fiind transportați la spital.

Poliția se află la fața locului și investighează toate circumstanțele producerii accidentului.

Citește mai departe

Social

În Noaptea Învierii, troleibuzele şi autobuzele vor circula până la ora 24.00, iar microbuzele – după miezul nopţii

Publicat

pe

De către

Primăria Chişinău a informat astăzi că sâmbătă seara, pe 7 aprilie, în Noaptea Învierii, transportul public din capitală va activa conform unui program special.

Astfel, activitatea troleibuzelor şi autobuzelor va fi prelungită până la ora 24.00, iar microbuzele vor circula şi după miezul nopţii, în funcție de fluxul de călători.

Totodată, de menţionat că în zilele de Paşti, pe 8 şi 9 aprilie 2018, numărul de autobuze circulante pe ruta nr. 10 ”str. Vasile Alecsandri – comuna Grătieşti (str. Prieteniei)”, nr. 26 ”str. Alba Iulia – str. Doina” şi ruta nr. 28” str. V. Alecsandri – satul Hulboaca”, va fi stabilit după necesitate.

Citește mai departe

Social

Cetățenii străini vor obține mai simplu vize pentru Republica Moldova

Publicat

pe

De către

Procedura de obținere a vizei în Republica Moldova pentru cetățenii străini va fi simplificată. Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre în acest sens, astfel sporind atractivitatea investițională a țării noastre și contribuind la îmbunătățirea mediului de afaceri.

În particular, a fost revăzută lista statelor ai căror cetățeni necesită invitații pentru perfectarea vizei de intrare în Republica Moldova. Numărul acestora a fost redus la 38, față de 85 de state în lista anterioară.

Potrivit documentului, acum turiștii și investitorii care vor să vină în Moldova vor economisi timp și bani la perfectarea vizei pentru țara noastră. 

 „Dacă ne dorim să promovăm atractivitatea investițională și turistică a Republicii Moldova, trebuie să deschidem țara noastră pentru cei care vor să ne viziteze”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip, menționând că această decizie reprezintă o primă etapă, iar procesul de debirocratizare va continua.

Hotărârea respectivă contribuie, totodată, la perfecţionarea mecanismului de gestionare a fluxurilor de migraţie pe teritoriul Republicii Moldova.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social6 minute în urmă

Accident soldat cu un deces pe traseul Anenii Noi – Chișinău. Un automobil s-a tamponat frontal cu un microbuz

Un accident rutier, soldat cu o persoană decedată, s-a produs astăzi, în jurul orelor 07:00, pe traseul Anenii Noi-Chișinău,în apropierea...

Social26 de minute în urmă

În Noaptea Învierii, troleibuzele şi autobuzele vor circula până la ora 24.00, iar microbuzele – după miezul nopţii

Primăria Chişinău a informat astăzi că sâmbătă seara, pe 7 aprilie, în Noaptea Învierii, transportul public din capitală va activa...

Externe35 de minute în urmă

Şapte persoane au murit, iar alte două sunt date dispărute, după ce microbuzul în care se aflau a căzut în râul Bistriţa// FOTO

Cel puţin şapte persoane au murit în judeţul Neamţ, după ce microbuzul în care se aflau a căzut în râul...

Social15 ore în urmă

Cetățenii străini vor obține mai simplu vize pentru Republica Moldova

Procedura de obținere a vizei în Republica Moldova pentru cetățenii străini va fi simplificată. Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre...

Politică16 ore în urmă

Deputatul român Constatin Codreanu, candidatul PUN la funcția de primar al Chișinăului

Partidul Unității Naționale a anunțat astăzi că deputatul român Constantin Codreanu va fi candidatul formațiunii la funcția de primar general...

Social17 ore în urmă

Important! Salariile angajaților instituțiilor medicale publice vor fi majorate cu 4,1%

Salariile lunare de funcție ale angajaților instituțiilor medicale publice vor fi indexate cu 4,1% de la 1 aprilie, potrivit unei...

Economie17 ore în urmă

A fost creată Agenţia de Investiţii

Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre cu privire la organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Investiţii. Aceasta va fi creată prin...

Advertisement

Opinii