Connect with us

Publicat

pe

Mii de tone de nisip și prundiș au fost extrase din cariere care, oficial, nu există. Beneficiarii sunt oameni de afaceri care au prejudiciat statul cu milioane de lei. Autoritățile se judecă în instanță sau strâng din umeri în fața ilegalităților, se arată într-o investigaţie RISE Moldova dată publicităţii astăzi.

Două cariere de nisip-prundiș, care se întind pe o suprafață de aproximativ cinci hectare în satul Ustia din raionul Dubăsari, oficial, nu există. În ultimii trei ani, societatea pe acțiuni Crioconstrucția din orașul Criuleni a extras de pe acest teritoriu cantități impunătoare de nisip și prundiș. Asta, în timp ce, în acte, terenurile au destinație agricolă, și nicidecum pentru exploatări miniere.

AURICA URÎTU, primarul satului Ustia: “Trebuiau să obțină schimbarea destinației terenurilor agricole și apoi să înceapă activitatea. Însă, într-o zi, ne-am pomenit că ei își desfășoară activitatea fără a avea documentele confirmative la mână”.

Inspectoratul Ecologic a efectuat un control și a constatat că agentul economic a prejudiciat statul cu peste patru milioane de lei. Iar cantitatea de nisip și prundiș extrasă este de circa 20 de mii de metri cubi.

NELIAN CĂPĂȚINĂ, șef de direcție la Inspectoratul Ecologic de Stat: “Subsolul aparține statului, exclusiv. Prin urmare, dânsul a făcut extragerea aceasta în mod ilegal și este obligat să achite prejudiciu de la asemenea activitate ilegală”.

Dacă o tonă de nisip a fost vândută la preț de piață, să zicem, de 75 de lei, atunci pentru cantitatea extrasă agentul economic a încasat peste două milioane de lei. Suma ar putea fi și mai mare dacă o parte din zăcământul extras conținea pietriș, care are un preț dublu față de nisip. Dar dacă o parte din zăcămintele extrase au fost pietriș – atunci suma câștigată din vânzări a fost mult mai mare, pentru că pietrișul costă dublu față de nisip. La aceasta se mai adaugă și neachitarea unor taxe.

La șase kilometri distanță, în satul Cruglic din raionul Criuleni, în luna august funcționa o altă carieră. Potrivit bazei de date a Întreprinderii de Stat Cadastru, și aceste terenuri au destinație agricolă. Proprietarul lor este compania Goiana Petr.Co.

Firma aparține omului de afaceri Valeriu Raciula, care deține o rețea de benzinării cu aceeași denumire.  Casa în care locuiește este estimată, oficial, la peste un milion de lei. Omul de afaceri nu era acasă, însă a venit la scurt timp și era supărat pe faptul că jurnaliştii RISE au încercat să afle informații despre afacerile lui.

ALERIU RACIULA, proprietar Goiana Petr.Co SRL: “Auzi domnule, ți-ai luat camera de aici, ți-ai luat camera de aici. Cărați-vă de la poartă. Sunt organe care controlează este legală sau nu este legală. Dar nu voi”.

Atât Goiana Petr.Co SRL cât și cea de-a doua firmă a lui Raciula, Explorator Grup SRL, dețin licență de activitate pentru extragerea substanțelor minerale. Omul de afaceri însuși recunoaște că nu a respectat procedura până la capăt, dar dă vina pe autoritățile locale.

VALERIU RACIULA, proprietar Goiana Petr.Co SRL: “Nu așa, dar așa probleme cu primăriile astea. Nu vor să schimbe destinația. Le duci tot pachetul de documente, toate celea, am transferat 700 de mii la primărie – zero. Ce trebuie să fac eu?”

Inspectoratul Ecologic de Stat nu a fost sesizat pe marginea acestui caz, respectiv, până în prezent, nu a efectuat controale la fața locului. Și nici sesizării noastre nu-i poate da curs, pentru că se află în proces de reorganizare.

Textul integral al investigaţiei poate fi citit AICI.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Anenii Noi: Un bărbat găsit strangulat în casă, iar soţia acestuia depistată moartă în automobil

Publicat

pe

De către

Caz tragic la Anenii Noi. Inspectoratul de Poliție a fost sesizat ieri, în jurul orei 16:30, privind depistarea trupurilor neînsufleţite a doi soţi, ambii în vârstă de 39 de ani.

Astfel, corpul neînsuflețit al bărbatului a fost găsit strangulat, fără semne de moarte violentă, în apartamentul său din oraşul Anenii Noi.

Soția acestuia a fost depistată pe bancheta din spate a automobilului deținut de aceștia, cu urme de asfixie mecanică în regiunea gâtului.

Cuplul are doi copii minori.

Poliția presupune că motivul crimei ar fi violența în familie.

La moment, sunt întreprinse toate acțiunile de investigație și urmărire penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor crimei respective, iar expertiza medico-legală va stabili cu certitudine cauza decesului ambilor soți.

Citește mai departe

Social

RTEC a informat Primăria că are nevoie de 400 de anvelope, pentru care sunt necesare 4 milioane lei

Publicat

pe

De către

Primarul general interimar al capitalei, Silvia Radu, a solicitat conducerii Regiei Transport Electric Chişinău să asigure, în regim de urgenţă, achiziţionarea anvelopelor pentru troleibuzele care circulă pe străzile oraşului.

Potrivit primarului Silvia Radu, administraţia RTEC abia vineri a informat Primăria despre necesitatea de a procura 400 de anvelope, iar în acest sens sunt necesare 4 milioane lei.

„În condiţiile de iarnă, dotarea necorespunzătoare a unităţilor de transport public pun în pericol securitatea pasagerilor. Operatorul trebuia să fie pregătit din timp pentru sezonul rece. Este un lucru neacceptat”, a spus Silvia Radu.

În context, primarul general interimar a cerut ca până la finele săptămânii curente să fie soluţionată problema, astfel încât toate troleibuzele care circulă pe rutele municipale să fie dotate cu anvelope noi.

Citește mai departe

Social

Republica Moldova va achiziționa complexe radiologice mobile din Belarus

Publicat

pe

De către

Republica Moldova este interesată de achiziționarea complexelor radiologice mobile din Republica Belarus. Un memorandum de intenție în acest sens a fost semnat astăzi, la Minsk, în cadrul vizitei premierului Pavel Filip la o întreprindere specializată în producerea echipamentelor medicale moderne.

Unităţile medicale mobile oferă soluții eficiente în domeniul radiografiei pulmonare și mamografiei. Complexele radiologice mobile digitale vor fi utilizate pentru profilaxia maladiilor, în special a tuberculozei.

Inițiativa aparține premierului Pavel Filip și are ca scop sporirea accesului populației la servicii profilactice de calitate, în zona rurală.

Întreprinderea belarusă ”ADANI” este specializată în fabricarea echipamentelor de înaltă tehnologie, bazate pe știința pentru radiologie medicală, screening-ul cu raze X și testarea nedistructivă cu raze X. Compania are semnate contracte cu peste 70 de ţări din lume.

Citește mai departe

Ultimele Știri

Social19 minute în urmă

Anenii Noi: Un bărbat găsit strangulat în casă, iar soţia acestuia depistată moartă în automobil

Caz tragic la Anenii Noi. Inspectoratul de Poliție a fost sesizat ieri, în jurul orei 16:30, privind depistarea trupurilor neînsufleţite...

Reportaje49 de minute în urmă

Sex în Moldova

Este sau nu sex în Moldova? Ce ne facem cu propria sexualitate? Dar cu cea a copiilor noștri? Știi cum...

Politică13 ore în urmă

Igor Dodon despre decizia CC: Voi face tot posibilul să nu se ajungă la adoptarea acesteia în Parlament

Preşedintele Igor Dodon a criticat dur avizul pozitiv dat astăzi de Curtea Constituţională privind introducerea obiectivului de integrare europeană în...

Social14 ore în urmă

RTEC a informat Primăria că are nevoie de 400 de anvelope, pentru care sunt necesare 4 milioane lei

Primarul general interimar al capitalei, Silvia Radu, a solicitat conducerii Regiei Transport Electric Chişinău să asigure, în regim de urgenţă,...

Social14 ore în urmă

Republica Moldova va achiziționa complexe radiologice mobile din Belarus

Republica Moldova este interesată de achiziționarea complexelor radiologice mobile din Republica Belarus. Un memorandum de intenție în acest sens a...

Economie14 ore în urmă

Peste 120 de antreprenori din Moldova și Belarus s-au reunit la Minsk

Peste 120 de agenți economici din Republica Moldova și Republica Belarus au participat la Forumul de afaceri moldo-belarus, care s-a...

Economie15 ore în urmă

Octavian Calmîc la Buenos Aires: ”Comerțul electronic este deja o realitate pentru toate economiile lumii”

Comerțul electronic ar putea reprezenta o nouă eră pentru Organizația Mondială a Comerțului și pași inteligenți pentru dezvoltarea politicilor comerciale...

Advertisement

Opinii