Bancomatele din Rusia au fost afectate de un nou virus „invincibil”, care le permite răufăcătorilor să scoată bancnotele fără a fi detectaţi. Specialiştii IT deocamdată nu au identificat o modalitate eficientă de combatere a virusului.

Nouă modalitate de atacuri ale hackerilor a fost descrisă într-o scrisoare a Băncii Centrale, scrie Kommersant.

Este vorba despre un virus care nu are „un corp”, este introdus la distanţă şi trăieşte o perioadă nelimitată de timp în memoria operativă a bancomatului. Întrucât virusul nu are formă de fișier, acesta nu poate fi detectat de programele antivirus.

Noul virus este îndreptat nu asupra mijloacelor din conturile clienților, dar asupra banilor aflaţi în bancomat.

Atunci când este introdus un anume cod aparatul infectat eliberează toate bancnotele în valoare de o mie sau cinci mii de ruble.

Sursa citată precizează că în Rusia această schema de atac a fost depistată recent, în timp ce în alte țări despre existența ei se cunoaște mai de demult.

Și mai grav este faptul că deocamdată nu există metode și mecanisme de luptă contra acestui virus. Virusul poate fi eliminat prin resetarea programului bancomatului, însă procesul durează mult și nu este exclus faptul ca virusul poate să se reinstaleze.

Experţii consideră că în aceste condiţii băncile pot doar să-și asigure bancomatele împotriva acțiunilor răufăcătorilor.