Băncile, obligate să raporteze la BNM cazurile de fraudă

Noi prevederi privind structura de guvernanță corporativă, mecanismul de control intern și metodele de gestiune a riscurilor în bănci. Aceasta după ce comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a aprobat Regulamentul privind cadrul de administrare a activității băncilor.

Astfel, băncile vor fi obligate să își desfășoare activitatea eficient și transparent, să aibă o structură organizatorică adecvată, să dispună de un cadru de reglementare care corespunde modelului de afaceri al băncii, pentru a administra toate riscurile rezultate din activitatea acesteia și a menține stabilitatea financiară, în vederea protejării intereselor deponenților etc. La fel, băncile vor trebui să raporteze cazurile de fraudă care ar putea să le afecteze siguranța, soliditatea și reputația.

Totodată, băncile vor trebui să își adapteze politica de numire a administratorilor la dimensiunea și complexitatea lor și să desfășoare o politică de remunerare care să nu favorizeze asumarea unor riscuri excesive.

Regulamentul a fost elaborat ținându-se cont de specificul pieței financiar-bancare, precum și de  cele mai bune practici internaționale în domeniu, inclusiv de actele Comitetului Basel.

Înainte de aprobare, proiectul a fost consultat cu publicul și comunitatea bancară. Noul regulament constituie un suport și o primă etapă de tranziție la noile cerințe prudențiale promovate de banca centrală prin implementarea de la 1 ianuarie 2018 a standardelor Basel III.

În Republica Moldova sunt 11 bănci.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.