Banca Nationala va emite tipuri noi de monede jubiliare si comemorative

in temeiul Legii cu privire la Banca Nationala a Moldovei nr. 548 –XIII din 21 iulie 1995, Hotaririi Guvernului Republicii Moldova si a Bancii Nationale a Moldovei “Cu privire la baterea si emiterea unor monede jubiliare si comemorative” nr.262 din 9 martie 2005 si in conformitate cu Hotarirea Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Moldovei nr. 254 din 18 august 2005, Banca Nationala a Moldovei pune in circulatie ca mijloc de plata si in scop numismatic, la 29 august 2005, trei monede comemorative din argint cu urmatoarele valori nominale si tematici:

Moneda comemorativa cu valoarea nominala de 100 lei · Burebista – regele dacilor; Moneda comemorativa cu valoarea nominala de 50 lei · Grigore Ureche – 415 ani de la nastere; Moneda comemorativa cu valoarea nominala de 10 lei Seria „ Cartea Rosie” · Acvila imperiala cu tirajul de 500 exemplare pentru fiecare moneda. Caracteristici tehnice ale monedei cu valoarea nominala de 100 lei: metal – argint compozitie – 925/1000 calitate – proof greutate – 31,1 g; diametru – 37,0 mm margine – neteda forma – rotunda Aversul monedei contine: – in plan central Stema Republicii Moldova; – in partea de sus este gravat anul “2005”; – in partea de jos inscriptia “100 LEI”; – pe cerc cu majuscule este gravata inscriptia “REPUBLICA MOLDOVA”. Reversul monedei contine: – in plan central sint gravate efigia lui Burebista, o secventa a luptei geto-dacilor cu romanii; – in partea de sus, urmind circumferinta monedei, este gravata cu majuscule inscriptia – “BUREBISTA”; – in partea de jos – „REGELE DACILOR”. Caracteristici tehnice ale monedei cu valoarea nominala de 50 lei: metal argint compozitie 925/1000 calitate proof greutate 16,5 gr diametru 30,0 mm margine neteda forma rotunda Aversul monedei contine: – in plan central Stema Republicii Moldova; – in partea de sus este gravat anul “2005”; – in partea de jos inscriptia “50 LEI”; – pe cerc cu majuscule este gravata inscriptia “REPUBLICA MOLDOVA”. Reversul monedei contine: – in plan central este gravata efigia lui Grigore Ureche; – in partea dreapta sint gravate o coala de hirtie cu inscriptia "Letopisetul Tarii Moldovei" si o pana; – in partea de sus, urmind circumferinta monedei, este gravata cu majuscule inscriptia "GRIGORE URECHE" – in partea de jos anii de viata “1590-1647”. Caracteristici tehnice ale monedei cu valoarea nominala de 10 lei: metal argint compozitie 925/1000 calitate proof greutate 13,5 gr diametru 24,5 mm margine neteda forma rotunda Aversul monedei contine: – in plan central Stema Republicii Moldova; – in partea de sus este gravat anul “2005”; – in partea de jos inscriptia “10 LEI”; – pe cerc cu majuscule este gravata inscriptia “REPUBLICA MOLDOVA”. Reversul monedei contine: – in plan central este gravata o acvila imperiala pe o creanga de copac

– pe cerc cu majuscule este gravata inscriptia “CARTEA ROSIE, ACVILA IMPERIALA, AQUILA HELIACA” (denumirea in latina).

Pe marginea suprafetelor aversului si reversului monedelor este evidentiat un chenar circular.

Falsificarea sau tentativa de falsificare a monedelor se pedepseste conform legii.

Monedele comemorative sint ambalate in capsule de acril care sint introduse in cutii de prezentare.

Comercializarea monedelor comemorative in scop numismatic se va efectua prin intermediul Bancii Nationale a Moldovei si al bancilor comerciale.

Bancile comerciale stabilesc independent pretul de vinzare a monedelor comemorative, care nu va depasi cu mai mult de 3% pretul de livrare stabilit de Banca Nationala a Moldovei.

Monedele comemorative sint acceptate ca mijloc de plata in economia nationala, la valoarea lor nominala.

Prim – viceguvernator al Bancii Nationale a Moldovei Dumitru URSU

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.