Banca Nationala a doptat un nou regulament

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Moldovei a aprobat Regulamentul cu privire la conditiile, modul de emisiune si circulatie a certificatelor bancare de depozit si a cambiilor bancare.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al BNM, noul act normativ a fost elaborat in scopul dezvoltarii in continuare a pietei monetare si a consolidarii rolului bancilor in cadrul acesteia. Astfel, certificatele de depozit si cambiile prezinta o alternativa eficienta pentru economisirea in forma de depozite si vor suplimenta gama de instrumente tranzactionabile existente pe piata.

Respectivele produse bancare vor fi emise doar in moneda nationala a Republicii Moldova, cu termene de circulatie de pina la un an. Aceste titluri vor fi nominative sau la purtator. Certificatele de depozit nominative vor fi emise in forma materializata sau dematerializata, cu inscrierea in contul personal deschis pe numele titularului in Registrul detinatorilor certificatelor, la banca emitenta. Cit priveste certificatele de depozit la purtator si cambiile bancare, acestea se vor emite in forma materializata, fara tinerea registrului detinatorilor.

Totodata, produsele bancare prevazute de regulament vor fi emise cu dobinda sau cu scont. La certificate se va practica o rata a dobinzii fixa ori flotanta, iar la cambii – doar fixa.
Conform regulamentului, bancile vor fi in drept sa emita certificate de depozit sau cambii doar dupa inregistrarea la Banca Nationala a conditiilor privind emisiunea si circulatia acestora (tipul, scadenta, valoarea nominala, periodicitatea platii dobinzilor etc).

Produsele bancare sunt destinate atragerii disponibilitatilor temporar libere ale populatiei si agentilor economici, oferind investitorilor posibilitati reale de diversificare a plasamentelor. Spre deosebire de certificatele de depozit, cambiile vor putea servi si drept mijloc de plata pentru marfurile vindute sau serviciile prestate. // Mircea Zatu

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.