Banca Mondiala va acorda 11,5 mln USD pentru imbunatatirea gestionarii banilor publici si executarea lucrarilor cadastrale

Banca Mondiala a aprobat finantarea Proiectului gestionarii finantelor publice (GFP) in valoare de 8,548 mln USD, precum si un credit aditional in valoare de 3 mln USD, in cadrul primului Proiect cadastral pentru Republica Moldova. Documentele de finantare a Proiectului GFP si creditului aditional au fost semnate la 16 iunie.

Creditele sunt oferite fara dobinda, cu scadenta de rambursare de 40 de ani, cu o perioada de gratie de 10 ani.

Proiectul GFP, cu un cost total de 15,33 mln USD, se planifica sa fie executat in urmatorii patru ani, din ianuarie 2006 pina in decembrie 2009. in aceasta perioada, Guvernul va fi ajutat sa aplice metode moderne si eficiente de gestionare a finantelor publice printr-o directionare a lor la realizarea prioritatilor expuse in Strategia de Crestere Economica si Reducere a Saraciei. Proiectul are in vedere sporirea gradului de responsabilitate a managerilor din sectorul public la utilizarea resurselor bugetare, aplicarea unor sisteme de tehnologii informationale si de audit intern, prin intermediul carora se urmareste formarea functionarilor publici eficienti.

"Proiectul GFP va ajuta la imbunatatirea transparentei bugetare, fapt ce va permite raportarea gestionarii finantelor publice cu sistemul international de statistici financiare guvernamentale", a mentionat Svetlana Proskurovska, conducatorul Proiectului GFP.

Creditul aditional de 3 mln USD pentru Primul Proiect cadastral va acoperi cheltuielile necesare pentru lucrari cadastrale suplimentare in sectorul imobiliar din Moldova. Banii vor fi alocati pentru inregistrarea bunurilor imobiliare din toata tara si pentru actualizarea sistemul informational cadastral existent.

Primul Proiect cadastral pentru Moldova, de 15,9 mln USD, a fost aprobat de BM in aprilie 1998 si a intrat in vigoare in martie 1999. Proiect cadastral se programeaza sa fie finalizat pina la 30 iunie 2007.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.