Banca Mondială: Republica Moldova a urcat 19 trepte în clasamentul mondial Doing Business

Republica Moldova ocupă, în 2014, locul 63 din 189 de țări în clasamentul „Doing Business 2015” elaborat de Banca Mondială, cu un punctaj total de 66,60 puncte. Astfel, Republica Moldova a urcat 19 trepte în clasamentul mondial privind mediul de afaceri.

Raportul instituției financiare internaționale analizează 189 de economii pe baza a 11 criterii cum ar fi demararea unei afaceri, obținerea unui credit, accesul la rețeaua de electricitate și tranzacțiile transfrontaliere.

Vecinii noștri – România se află pe poziția 48, în timp ce Ucraina ocupă locul 96. Federaţia Rusia se află în faţa noastră cu o singură poziţie, acumulând un punctaj doar cu 0,06 mai mult decât cel al R.Moldova. În spatele nostru se află Cipru cu un punctaj de 66,55.

„Moldova a făcut un salt semnificativ – a ajuns pe locul 63, urcând 19 trepte. A depășit chiar și țări-membre ale Uniunii Europene, ceea ce nu este altceva decât rodul muncii Guvernului susținut de majoritatea parlamentară”, a declarat Iurie Leancă cu referire la raportul anual al Băncii Mondiale – Doing Business.

Prim-ministrul a mai precizat că Executivul s-a angajat să îmbunătățească activitatea mediului de afaceri. „Mai avem foarte mult de făcut, chiar și locul 63, pe care l-am obținut, nu este limita posibilităților noastre . Vom continua să comunicăm cu mediul de afaceri, vom identifica problemele din sistem și, totodată, soluțiile. Din punctul meu de vedere, acest raport este foarte relevant pentru noi”, a subliniat șeful Cabinetului de miniștri.

Din cele 189 de țări analizate de Banca Mondială, Singapore ocupă prima poziție în ierarhia statelor unde este cel mai ușor să faci afaceri, urmat de Noua Zeelandă și Hong Kong. Din Europa, cel mai bine clasate sunt Danemarca (4), Norvegia (6), Marea Britanie (8), Finlanda (9), Suedia (11), Islanda (12), Irlanda (13) și Germania (14).

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.