Banca Mondială oferă RM $4,4 mln. pentru educaţia preşcolară

Moldova.ORG — “Cei 4,4 mln. USD, administraţi de Banca Mondială vor fi folosiţi pentru renovarea grădiniţelor, crearea centrelor educaţionale alternative şi crearea unui centru pilot pentru copiii cu dizabilităţi, revizuirea standardelor educaţionale şi instruirea educatorilor, mobilizarea şi implicarea comunităţilor pentru elaborarea/dezvoltarea programelor dedicate educaţiei copiilor mici la nivel local.”, se arată într-un comunicat al serviciului de presă al Ministerul Educaţiei şi Tineretului din Republica Moldova.

Victor Ţvircun, Ministrul Educaţiei şi Tineretului a menţionat "Educaţia copilului trebuie să înceapă din prima zi de viaţă şi în acest context programele de educaţie preşcolară au un rol foarte important în formarea copilului”.

Ministrul educaţiei a mai menţionat ”pentru ca un copil să se dezvolte intelectual şi să crească un OM Mare, noi trebuie să-i creăm o ambianţă prietenească: o încăpere caldă, un educator receptiv, o carte interesantă şi multă, multă atenţie. Proiectul EFA/FTI ne oferă posibilitatea să schimbăm ceva şi în viaţa celor mai vulnerabili copii.

Potrivit ministrului ]nvatamantului, pe parcursul implementării acestui proiect se va pune accent pe crearea unor servicii de calitate pentru copii şi părinţii acestora, formarea personalului didactic, revizuirea standardelor educaţionale şi consolidarea parteneriatelor sociale.

Pe parcursul anului 2006 Ministerul Educaţiei şi Tineretului a lucrat la organizarea/pregătirea procesului de implementare a proiectului. Astfel, au fost selectate 33 de grădiniţe care urmează a fi renovate, s-a dat start procesului de selectare a 50 de localităţi care nu au grădiniţe în care se vor crea Centre Educaţionale Alternative pentru a asigura pregătirea copiilor preşcolari către şcoală precum şi a asigura accesul copiilor şi părinţilor la resurse educaţionale. S-a finalizat procesul de elaborarea şi aprobare a Curriculei pentru educaţia timpurie şi preşcolară.

Pentru anul 2007 sunt planificate realizarea activităţilor demarate în 2006: renovarea grădiniţelor, crearea centrelor educaţionale alternative şi a centrului pilot pentru copii cu dizabilităţi; elaborarea şi revizuirea standardelor educaţionale; pilotarea curriculei preşcolare, precum şi alte activităţi ce ţin de: instruirea a 2400 de educatori şi manageri a gradiniţelor; iniţierea campaniei de mobilizare socială şi comunitară, elaborarea materialelor didactice noi şi editarea materialelor didactice existente etc.

Proiectul "Educaţie pentru Toţi – Iniţiativa de Acţiune Rapidă" reprezintă un parteneriat global între organizaţiile şi ţările dezvoltate, orientat spre asigurarea unui progres accelerat de realizare a Obiectivelor Mileniului ce ţine de educaţia preşcolară. Republica Moldova a fost acceptată printre ţările beneficiare de suport din partea proiectului respectiv în anul 2005, ceea ce a facilitat obţinerea de fonduri pentru necesităţile în domeniul educaţional, în special, pentru desfăşurarea activităţilor în cadrul Planului Naţional de Acţiuni în Educaţie.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.