Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda 12 milioane euro R.Moldova pentru reînnoirea parcului de ambulanțe

Banca de Dezvoltare  a  Consiliului  Europei  a aprobat acordarea unui împrumut de 12 milioane euro Republicii Moldova pentru reînnoirea parcului de ambulanțe al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Astfel, urmează să fie achiziționate 168 de ambulanțe, dintre care 35 unități de tip “C” (Ambulanțe terapie intensivă) și 133 tip “B” (Ambulanțe de prim ajutor).

Acestea vor fi procurate în bază de concurs, conform standardelor internaționale în domeniu.

Odată cu reînnoirea parcului de ambulanțe, va crește capacitatea de intervenţie a Serviciului de Asistenţă Medicală Urgentă și va spori calitatea și rapiditatea serviciilor medicale acordate pacienților, îndeosebi în zonele rurale.

Pentru  modernizarea parcului de autosanitare, Guvernul a alocat 51 mil.lei pentru procurarea a 69 de ambulanțe.

Primele 10 ambulanțe, din totalul de 69,  au ajuns deja în țară, iar până la finele lunii  urmează să fie livrate și altele 59. Ambulanțele vor fi repartizate în 32 de puncte medicale de urgență prespitalicească, unde gradul de uzură a autosanitarelor este de peste 90%, din zonele Centru, Nord, Sud și Găgăuzia.

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească oferă servicii medicale de urgență celor 3.550.852 de locuitori ai Republicii Moldova, în mod gratuit și în regim non stop.

În anul 2017, serviciul a acordat asistenţă de urgenţă la circa 868.411 mii bolnavi.

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a fost înființată în anul 1956 și are 41 de state membre. Ca instrument major al politicii de solidaritate în Europa, Banca  acordă împrumuturi statelor sale membre, instituțiilor financiare și autorităților locale din statele membre, pentru finanțarea proiectelor din sectorul social, conform Acordului semnat.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.