Avocatul Igor Popa: “Eu vă asigur că dosarul Filat nu se încheie aici”

Igor Popa, avocatul fostului premier Vlad Filat, susține că este regretabil faptul că Curtea Supremă de Justiție a respins recursul în anulare, însă că acest dosar nu se încheie aici. “Vlad Filat își va găsi dreptatea la CEDO”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a casei de avocatură “Popa şi Avocaţii”.

Igor Popa şi-a exprimat însă regretul că până când se va expune CEDO, Vlad Filat va fi izolat de societate. Potrivit lui, fostul premier îşi va găsi dreptatea, aşa cum şi-a găsit-o fostul premier georgian, Vano Mirabișvili.

“Eu cred în continuare că magistrații au comis o încălcare gravă prin faptul că l-au condamnat ilegal pe clientul nostru. Vlad Filat își va găsi dreptatea la CEDO, așa cum s-a întâmplat și într-un caz analogic cu fostul premier georgian, Vano Mirabișvili”, a menţionat Igor Popa.

Avocatul a precizat că urmează mai multe acțiuni care vor fi puse în aplicare.

“Avem un plan de acțiuni pe care îl vom implementa din 2018. Din acest plan face parte comunicarea cu comunitatea internațională, dar și publicarea mai multor acte din dosar care scot la iveală acele ilegalități făcute în dosarul lui Filat. Așteptăm că CEDO să se expună pe acest dosar”, a adăugat avocatul fostului premier.

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins astăzi, 12 decembrie, recursul în anulare depus de avocații ex-premierul Vlad Filat, condamnat  în luna februarie 2017 la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență.

Astfel, fostul premier a epuizat toate căile naționale de atac, iar următoarea instanță la care pot să se adreseze avocații este Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

Vlad Filat a fost condamnat la 27 iunie 2016 la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență, în urma unui autodenunț al lui Ilan Șor în care acesta spunea că i-a oferit, pe timpul când Vlad Filat era premier, bani și cadouri în sumă de 250 de milioane de dolar

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.