Connect with us

Social

Avea o datorie față de statul ucrainean și a încercat să traverseze clandestin hotarul. Un moldovean riscă doi ani de închisoare

Publicat

pe

Pentru că avea o datorie de stat față de autoritățile ucrainene, un cetățean moldovean a încercat să traverseze clandestin hotarul moldo-ucrainean. Planul acestuia a fost deconspirat de polițiștii de frontieră din Valea Perjei, fiind reținut și pornită cercetare penală pentru trecerea ilegală a frontierei de stat.

La o distanță de câțiva kilometri de punctul de trecere Ceadîr-Lunga-Maloiaroslaveț a fost văzută o persoană care grăbit, înainta pe jos, spre linia de frontieră.

O perioadă de timp au fost monitorizate acțiunile acesteia și în momentul când persoana s-a îndreptat spre ieșirea din țară prin ocolirea punctului de trecere, polițiștii de frontieră au acționat după competență.

Astfel, a fost reținut un bărbat de 42 de ani, cu viza de domiciliu în sat. Hănăsăni, r-nul Cantemir, însă de circa 10 ani este locuitor al unui sat din Ucraina.

Acesta și-a justificat intențiile de a traversa ilegal frontiera prin faptul că avea o datorie față de statul ucrainean și evita orice contact cu autoritățile de drept din țara vecină.

Ca urmare a cercetărilor suplimentare s-a aflat că moldoveanul nu este la prima sa abatere, bărbatul în aceeași zi a ajuns în mod fraudulos în R. Moldova.

În prezent, cetățeanul moldovean este cercetat pentru trecerea ilegală a frontierei de stat și riscă pentru fapta sa amendă în mărime de până la 37 mii lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau închisoare de până la 2 ani.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

Alocațiile pentru tinerii pedagogi se majorează: 120 mii de lei în primii 3 ani de activitate

Publicat

pe

De către

Tinerii specialiști angajați prin repartizare de către minister în instituțiile de învățământ din țară, vor primi alocații majorate în primii trei ani de activitate.

Executivul a aprobat astăzi hotărârea care vine să motiveze tinerii specialiști din sistemul educațional să lucreze în școli.

„Noi trebuie să avem o abordare sistemică să fim siguri că am creat un sistem eficient în educație și eu vă asigur că atunci vom găsi și banii necesari”, a menționat premierul Pavel Filip.

Pentru absolvenții facultăților pedagogice din instituțiile de învățământ superior, alocația va crește de la 45 la 120 de mii de lei.

Specialiștii nu își vor mai primi banii în tranșe, cum era anterior, ci vor avea o indemnizație în valoare de 40 mii de lei anual. Suma va fi achitată în termen de o lună de la data angajării în funcţie, la expirarea unui an de activitate în funcţie și la expirarea a 3 ani de activitate în funcţie.

De asemenea, vor crește și indemnizațiile pentru absolvenții învățământului profesional tehnic post-secundar. Aceștia vor primi 96 de mii de lei în primii 3 ani de activitate, cu 60 de mii de lei mai mult, decât în prezent. Anual, tinerii specialiști vor ridica câte 32 de mii de lei.

Prin consolidarea sistemului de facilități pentru tinerii specialiști din domeniul pedagogic, Guvernul dorește să asigure instituțiile de învățământ cu numărul necesar de cadre didactice.

În anul de studii 2018 – 2019, sunt circa 2000 de posturi vacante în instituțiile de învățământ.

Citește mai departe

Social

Cetățenii moldoveni vor putea călători în Turcia în baza buletinului de identitate

Publicat

pe

De către

Cetățenii Republicii Moldova și ai Republicii Turcia vor putea călători dintr-o țară în alta în baza buletinului de identitate.

Aceasta după ce Guvernul a aprobat astăzi semnarea Protocolului interguvernamental de modificare a Acordului dintre cele două state privind abolirea reciprocă a vizelor, care va fi parte integrantă a acestuia.

Noile prevederi vor contribui la intensificarea relațiilor de colaborare moldo-turce pe toate dimensiunile, inclusiv în domeniul comercial și cel al turismului.

Cetățenii care vor călători în baza buletinului de identitate vor putea intra pe teritoriul statelor pentru aceiași perioadă de ședere ca şi în cazul paşapoartelor.

În același timp, persoanele care vor călători în baza buletinului de identitate nu vor putea munci, face studii sau să stea o perioadă mai mare de 90 de zile pe teritoriul celuilalt stat.

În aceste cazuri, persoanele vor trebui să obțină viză înainte de călătorie.

Citește mai departe

Social

2000 de lei anual – compensație pentru pedagogi și educatori

Publicat

pe

De către

Pedagogii care activează în școli primare, gimnazii, licee și în alte instituții de învățământ general public, dar și educatorii din grădinițe vor primi o compensație financiară de 2 mii de lei anual, începând cu anul 2019.

Banii vor fi alocați pentru sporirea nivelului de pregătire și perfecționarea profesională a cadrelor didactice.

Guvernul a aprobat astăzi Regulamentul de alocare a compensațiilor bănești anuale pentru personalul didactic din învățământul general public.

Mijloacele financiare vor putea fi utilizate pentru procurarea de suporturi didactice, tehnică de calcul, produse software pentru utilizare în activități de instruire on-line și pentru dezvoltare profesională.

„Este un pas, poate nu cel mai important, dar un pas important prin care oferim aceste finanțe, astfel încât să le facem viața mai ușoară profesorilor. Este semnificativ că acest lucru că se întâmplă în ajunul Zilei Profesorului”, a spus Pavel Filip.

Compensația va fi oferită într-o singură tranșă, iar în cazul în care profesorul activează mai mult de o normă didactică – mărimea compensației va crește. În același timp, beneficiarii vor trebui să prezente administrației instituțiilor de învățământ dovada utilizării mijloacelor bănești conform destinației.

În anul de studii 2017-2018, au fost înregistrați 49.148 de profesori care activează în instituțiile de învățământ general public.

În bugetul de stat pentru 2019, pentru alocarea compensațiilor vor fi prevăzute circa 98 de milioane de lei.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com