Autoritățile vor fi obligate să facă schimb electronic de date, pentru a elimina rolul de poștaș al cetățenilor

Parlamentul Republicii Moldova a votat astăzi legea cu privire la schimbul de date și interoperabilitate care va reglementa schimbul electronic de date, resursele informaționale și procedura de acordare a accesului la registrele și bazele de date de importanță națională pentru toate entitățile publice.

Platforma de schimb de date MConnect implementată în acest scop de către Agenția de Guvernare Electronică va facilita schimbul electronic de date, în timp real, între autoritățile administrației publice sporind eficiența și calitatea furnizării serviciilor publice, fără a solicita date de la cetățeni și mediul de afaceri în formă de certificate, rapoarte, etc.

Totodată, aceasta permite crearea cadrului necesar pentru optimizarea, reingineria și digitizarea serviciilor publice, dar și implementarea principiului ghișeului unic.

În baza cererilor de conectare la platforma de interoperabilitate, participanții la schimbul de date vor avea roluri simultane de furnizor și consumatori de date.

Evenimentele legate de schimbul de date sunt jurnalizate în MLog. Astfel, prin intermediul MLog se va duce o evidență și se va monitoriza schimburile de date, pentru asigurarea regimului corespunzător de securitate, în conformitate cu legislația privind protecția datelor cu caracter personal și alte regimuri speciale de date.

Platforma de interoperabilitate este deplin funcțională în regim de producție și este utilizată pentru schimbul automatizat de date între mai multe autorități și instituții publice. Până în prezent, circa 100 de proiecte de integrare cu platforma de interoperabilitate au fost deja inițiate, asociate la 35 de entități, care deja aplică cu succes metoda schimbului electronic de date în timp real.

Această lege, împreună cu alte documente de politici publice în domeniul dezvoltării societății informaționale și e-Guvernării, inclusiv Planul de acțiuni privind reforma de modernizare a serviciilor publice pentru anii 2017-2021, obligă autoritățile publică să efectueze schimbul de date în mod electronic.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.