Autoritățile locale și migranții din 13 localități își unesc eforturile: patru proiecte vor aduce beneficii pentru 60.000 de locuitori

Autoritățile locale și migranții plecați din 13 localități își unesc eforturile pentru a realiza patru proiecte intercomunitare inovative. Fiecare dintre cele patru grupuri de localități va beneficia de granturi a câte 50.000 dolari, oferite de Guvernul Elveției. Suplimentar, autoritățile locale vor aloca 106,5 mii dolari și identifica alte surse de finanțare în sumă de 267,9 mii dolari, iar băștinașii plecați din cele 13 comunități, vor contribui cu 15,2 mii dolari.

Astfel, până la finele anului curent, vor fi implementate patru proiecte cu un buget total de 589,6 mii dolari.

Guvernul Elveției oferă granturi pentru dezvoltarea durabilă a localităților cu implicarea originarilor plecați, în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală” (MiDL), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

„Aceste proiecte sunt cu adevărat inedite și necesare oamenilor. Acesta este un model inovativ prin care mai multe localități identifică o problemă comună și își unesc eforturile pentru a o soluționa, inclusiv, cu suportul migranților”, a declarat Radu Danii, coordonator de programe la Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în Moldova, la evenimentul de înmânare a cecurilor de grant, care a avut loc pe 8 iunie la Dolna, raionul Strășeni.

Cele patru proiecte de cooperare intercomunitară au fost selectate în bază de concurs, la care au participat 17 grupuri de localități, având ca lideri localitățile partenere ale proiectului MiDL.

Una din inițiativele care a obținut finanțare este dezvoltarea traseului turistic „Dor de Codru” în localitățile Ciorești, Micleușeni și Dolna.

„Localitățile din zona Codrilor au condiții benefice sănătății, locuri pitorești și meșteri populari care sunt adevărate atracții pentru turiști. Prin crearea unui traseu turistic, oamenii din cele trei localități vor valorifica ocupațiile lor de bază și lucrurile frumoase pe care le au în preajmă. Este o cale de a dezvolta comunitatea și a asigura surse de venit stabile și de perspectivă”, spune Valeriu Guțu, primarul comunei Ciorești.

Un alt proiect prevede crearea serviciului intercomunitar de pompieri voluntari, care va deservi localitățile Brânza, Vadul lui Isac și Colibași.

„Cele trei sate sunt amplasate la mijlocul traseului național Cahul-Giurgiulești. În cazul izbucnirii unor incendii, echipajele din orașul Cahul pot interveni abia după 30 minute de la apel, timp prețios în asemenea situații. Având un asemenea serviciu la nivel local, voluntarii vor interveni prompt în cele trei localități”, spune Victoria Matveev, persoană responsabilă de domeniul migrației, primăria Colibași.

Locuitorii din Cărpineni, Mingir și Negrea vor avea un sistem modern de gestionare a deșeurilor, iar pentru persoanele în etate, vulnerabile din Copceac, Cairaclia, Novosiolovca și Aluatu din UTA Găgăuzia și Taraclia va fi amenajat un centru de plasament.

Pe lângă dezvoltarea localităților, aceste inițiative contribuie la o mai bună coeziune dintre băștinașii plecați, autorități și populația locală.

„Oamenii plecați din localități au un mare potențial de susținere a satelor și orașelor de origine prin idei, know-how, contribuții. Până la ora actuală, 38 de localități partenere MiDL au realizat 50 de proiecte de dezvoltare locală cu suportul băștinașilor plecați. Este un model viabil care a demonstrat că migrația poate fi un vector al schimbărilor pozitive, din moment ce oamenii plecați își unesc eforturile cu autoritățile locale”, a declarat Andrei Darie, specialist de programe la PNUD Moldova.

Proiectul „Migrație și Dezvoltare Locală” este implementat în 38 de localităţi, care au fost selectate prin concurs.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.