Connect with us

Social

Autoritățile locale și migranții din 13 localități își unesc eforturile: patru proiecte vor aduce beneficii pentru 60.000 de locuitori

Publicat

pe

Autoritățile locale și migranții plecați din 13 localități își unesc eforturile pentru a realiza patru proiecte intercomunitare inovative. Fiecare dintre cele patru grupuri de localități va beneficia de granturi a câte 50.000 dolari, oferite de Guvernul Elveției. Suplimentar, autoritățile locale vor aloca 106,5 mii dolari și identifica alte surse de finanțare în sumă de 267,9 mii dolari, iar băștinașii plecați din cele 13 comunități, vor contribui cu 15,2 mii dolari.

Astfel, până la finele anului curent, vor fi implementate patru proiecte cu un buget total de 589,6 mii dolari.

Guvernul Elveției oferă granturi pentru dezvoltarea durabilă a localităților cu implicarea originarilor plecați, în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală” (MiDL), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

„Aceste proiecte sunt cu adevărat inedite și necesare oamenilor. Acesta este un model inovativ prin care mai multe localități identifică o problemă comună și își unesc eforturile pentru a o soluționa, inclusiv, cu suportul migranților”, a declarat Radu Danii, coordonator de programe la Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în Moldova, la evenimentul de înmânare a cecurilor de grant, care a avut loc pe 8 iunie la Dolna, raionul Strășeni.

Cele patru proiecte de cooperare intercomunitară au fost selectate în bază de concurs, la care au participat 17 grupuri de localități, având ca lideri localitățile partenere ale proiectului MiDL.

Una din inițiativele care a obținut finanțare este dezvoltarea traseului turistic „Dor de Codru” în localitățile Ciorești, Micleușeni și Dolna.

„Localitățile din zona Codrilor au condiții benefice sănătății, locuri pitorești și meșteri populari care sunt adevărate atracții pentru turiști. Prin crearea unui traseu turistic, oamenii din cele trei localități vor valorifica ocupațiile lor de bază și lucrurile frumoase pe care le au în preajmă. Este o cale de a dezvolta comunitatea și a asigura surse de venit stabile și de perspectivă”, spune Valeriu Guțu, primarul comunei Ciorești.

Un alt proiect prevede crearea serviciului intercomunitar de pompieri voluntari, care va deservi localitățile Brânza, Vadul lui Isac și Colibași.

„Cele trei sate sunt amplasate la mijlocul traseului național Cahul-Giurgiulești. În cazul izbucnirii unor incendii, echipajele din orașul Cahul pot interveni abia după 30 minute de la apel, timp prețios în asemenea situații. Având un asemenea serviciu la nivel local, voluntarii vor interveni prompt în cele trei localități”, spune Victoria Matveev, persoană responsabilă de domeniul migrației, primăria Colibași.

Locuitorii din Cărpineni, Mingir și Negrea vor avea un sistem modern de gestionare a deșeurilor, iar pentru persoanele în etate, vulnerabile din Copceac, Cairaclia, Novosiolovca și Aluatu din UTA Găgăuzia și Taraclia va fi amenajat un centru de plasament.

Pe lângă dezvoltarea localităților, aceste inițiative contribuie la o mai bună coeziune dintre băștinașii plecați, autorități și populația locală.

„Oamenii plecați din localități au un mare potențial de susținere a satelor și orașelor de origine prin idei, know-how, contribuții. Până la ora actuală, 38 de localități partenere MiDL au realizat 50 de proiecte de dezvoltare locală cu suportul băștinașilor plecați. Este un model viabil care a demonstrat că migrația poate fi un vector al schimbărilor pozitive, din moment ce oamenii plecați își unesc eforturile cu autoritățile locale”, a declarat Andrei Darie, specialist de programe la PNUD Moldova.

Proiectul „Migrație și Dezvoltare Locală” este implementat în 38 de localităţi, care au fost selectate prin concurs.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare va publica pe 27 iunie testele și baremele aplicate la BAC

Publicat

pe

De către

15 000 de candidați la examenul de bacalaureat au susținut astăzi proba la limba de instruire. Proba la limba și literatura română a fost susținută de 12608 candidați, iar proba la limba și literatura rusă – de 2740 de candidați.

Conform informațiilor preliminare proba de examen s-a desfășurat fără incidente.

Următoarea probă din sesiunea curentă se va desfășura marți, 12 iunie. Candidații vor susține examen la limba străină.

Dintre cei peste 16000 de candidați care vor susține această probă, 10002 au studiat limba engleză, 5917 – limba franceză, 186 – limba germană, 41 – limba italiană, 38 – limba spaniolă şi 38 – limba turcă.

În contextul apariției în mediul on-line a unor îndemnuri adresate candidaților la examenul de bacalaureat de a fi oferite informații din testele la care candidații au avut acces în sala de examen, Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare face un apel către toți candidații să respecte prevederile pct. 115 din Regulamentul cu privire la examenul național de bacalaureat în care este stipulat: „Nu se permite realizarea copiilor, fotocopiilor sau preluarea sub orice formă a informației din testele personalizate”.

În conformitate cu pct. 113 al regulamentului menționat, Agenția va publica la data de 27 iunie, odată cu afișarea rezultatelor în centrele de bacalaureat, testele și baremele aplicate în examen. Prevederile din regulament au ca scop crearea condițiilor optime pentru candidați pentru  a-și putea concentra eforturile, după fiecare probă de examen, asupra probelor care urmează a fi susținute.

Citește mai departe

Social

Armata Naţională trimite un nou contingent de pacificatori în Kosovo

Publicat

pe

De către

Armata Naţională trimite un nou contingent de pacificatori în Kosovo. Cel de-al nouălea contingent al Armatei Naţionale, care va pleca în Kosovo sâmbătă, este format din 41 de militari profesionişti, dintre care un ofiţer de stat major, şapte genişti şi un pluton de 33 de militari, care va executa misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare.

Militarii moldoveni vor fi dislocaţi în baza multinaţională Camp Vilaggio Italia, din localitatea Pech, Kosovo. Mandatul lor în Kosovo va dura şase luni.

Ceremonia de detaşare a contingentului Armatei Naţionale în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo a avut loc astăzi la Ministerul Apărării. La eveniment au fost prezenţi ambasadori, ataşaţi ai apărării, precum şi rude ale militarilor pacificatori.

Şeful Statului Major al Apărării din Italia, general Claudio Graziano, aflat în premieră în ţara noastră, a declarat că Italia salută contribuția Republicii Moldova la  stabilizarea păcii în Balcani în cadrul Grupării de Forţe Multinaţionale Vest,  KFOR, condusă de armata  italiană.

„Activitatea dificilă, dar de succes în cadrul operaţiunii KFOR, va consolida imaginea și poziția pe plan internațional a Republicii Moldova, oferind posibilitatea de a participa împreună în alte noi misiuni”, a spus generalul Graziano.

La rândul său, ministrul Apărării Eugen Sturza a  mulţumit partenerilor italieni şi americani pentru instruirea, detaşarea şi asigurarea logistică a militarilor moldoveni în teatrul de operaţii.

Ministrul Apărării şi-a exprimat încrederea că cei 41 de pacificatori îşi vor îndeplini misiunea cu cinste, onoare şi devotament, aşa cum au făcut-o pe teritoriul naţional şi în operaţiuni externe – în misiuni cu mandat ONU, UE, OSCE şi NATO.

„Am încredere că dumneavoastră veţi reuşi să fiţi buni ambasadori ai ţării noastre în Kosovo şi ne veţi face mândri de prestaţia dumneavoastră”, a spus Eugen Sturza.

Citește mai departe

Social

Sprijin european: În stânga Nistrului se inițiază servicii de îngrijiri paliative

Publicat

pe

De către

Stânga Nistrului preia experiența Chișinăului în crearea și menținerea serviciilor de îngrijire paliativă. E posibil datorită unei inițiative a Fundației Filantropice Medico-Socială „Angelus Moldova”, sprijinită financiar de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

Îngrijirea paliativă a devenit parte componentă a sistemului de sănătate în Republica Moldova încă din anul 2008.

În stânga Nistrului, însă, îngrijirea paliativă este o noutate atât pentru personalul medical, cât și pentru pacienți. Conform statisticilor, în stânga Nistrului, la sfârșitul anului 2016, peste zece mii de persoane, adică 2,1% din populația regiunii, se aflau la evidența Dispensarului oncologic de la Tiraspol.

Cota persoanelor care au decedat pe parcursul primului an de la stabilirea diagnosticului a constituit 27,6%, respectiv toți acești pacienți ar fi avut nevoie de îngrijiri paliative.

„În urma discuțiilor cu specialiștii de la Tiraspol, am stabilit de comun acord necesitatea stringentă a luării unor măsuri în acest sens, spre beneficiul persoanelor diagnosticate și familiilor lor”, a menționat Valerian Isac, expert național în îngrijiri paliative.

Proiectul prevede instruirea specialiștilor în domeniul îngrijirilor paliative, traducerea protocoalelor clinice naționale în domeniu, a ghidului de ÎP și a informațiilor de specialitate relevante.

Astfel, în perioada 7-8 iunie, 13 specialiști din stânga Nistrului efectuează vizite la domiciliul pacienților împreună cu personalul de la Hospice Angelus și urmăresc cum sunt acordate serviciile de îngrijiri paliative pediatrice în staționar, la Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Casa Angelus” din s. Isacova, raionul Orhei.

„Contăm pe crearea premiselor pentru introducerea unui sistem funcțional de îngrijiri paliative în stânga Nistrului, în urma implementării acestui proiect. Prin abordarea tematicii îngrijirii paliative și a bolilor incurabile, care pot afecta pe oricine, demonstrăm că suntem împreună în fața provocărilor general-umane”, subliniază Cristina Grossu-Chiriac, director executiv al Fundației „Angelus Moldova”.

Acesta e unul din 30 de parteneriate, finanțate de Uniunea Europeană prin intermediul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD, scopul cărora este de a spori relațiile de colaborare între cele două maluri ale râului Nistru.

Citește mai departe