Connect with us

Diverse

Audit realizat de Usatîi: Reprezentanți ai guvernării acoperă spălările de bani efectuate prin intermediul structurilor municipale

Publicat

pe

Spălări de bani și alte acțiuni grave de corupție în detrimentul consumatorilor „Apă-Canal Bălți” sunt acoperite de reprezentatul Guvernului Octavian Mahu, care are susținere din partea Procuraturii și a Parlamentului.

În urma auditului s-a demonstrat faptul că prin intermediul „Apă-Canal Bălți” s-au spălat bani, iar responsabil de această situație este reprezentatul Guvernului, Octavian Mahu, care încearcă să-i restabilească în funcții pe foștii conducători ai întreprinderii – directorul Victor Cordodel și contabilul principal Mariana Bunescu.

În urma unui audit comandat de primarul Renato Usatîi s-a demonstrat că transferurile din conturile întreprinderii municipale „Apă-Canal Bălți” spre companii fantomă s-a efectuat cu implicarea lui Corcodel și Bunescu, responsabili de aceste tranzacții ilegale.

Potrivit agenției Omega, în urma auditului s-a constatat că banii erau transferați în contul unor companii fantomă cu care întreprinderea nu avea vreo legătură contractuală.

Potrivit materialelor din audit, schema era următoarea: „Facturile se făceau pe numele unei companii cu care întreprinderea avea relații contractuale, dar, în același timp, se trecea un cod IBAN care aparținea unei companii-fantomă”.

În doar câteva luni din 2016 s-au efectuat 5 astfel de tranzacții, în valoare de 291.701 lei, bani achitați de cetățeni pentru facturile la apă.

Este cunoscut faptul că în schemă au fost implicate două companii din Soroca, dar și un locuitor al orașului Rîbnița, care deține cetățenie moldovenească.

În aceste condiții, reprezentatul Guvernului Octavian Mahu, care a avut relații directe cu funcționarii concediați pentru implicarea în aceste scheme frauduloase, insistă pentru repunerea imediată în funcție a acestora. În această schemă de protecționism este implicat și șeful de la Inspecția Muncii, Serghei Strul.

Trebuie de remarcat faptul că atât Mahu cât și Strul au făcut parte din conducerea orașului Bălți de până la 2015. De asemenea, Mahu este protejat în prezent de câțiva deputați din actualul Parlament care se află „sub înaltul patronaj” al oligarhului Vladimir Plahotniuc.

După cum au relatat și anterior mai multe portaluri, inspecția financiară a Ministerului Finanțelor a demonstrat o serie de infracțiuni grave efectuate de către conducerea „Apă-Canal Bălți”, sub protecția lui Octavian Mahu.

La fel se poate vedea și în actul inspecției financiare a Minsterului Finanțelor asupra întreprinderii, care abundă de o serie de infracțiuni financiare grave comise de conducere, în frunte cu directorul Victor Corcodel și contabilul-șef Mariana Bunescu.

Potrivit documentului, doar în perioada 2014 – prima jumătate a anului 2016, aceste acțiuni au adus prejudicii de 11 milioane de lei întreprinderii „Apă-Canal Bălți”.

Principalele prejudicii vin ca urmare a cheltuielilor neargumentate sau a anumitor lucrări nefinalizate.

Pentru a înțelegerea mărimea prejudiciului, este suficient să vedem doar câteva cifre care rezultă din inspecția financiară. Este important de menționată că toți acești bani provin din facturile consumatorilor:

772,101 lei – în relațiile cu SRL TehnoTransUnion;

435,100 lei – o plată fictivă în adresa GP Acva-Nord;

957038 lei – transfer nejustificat către SRL Retall Grup;

1 618 142.78 lei – în relațiile cu SRL-Cebsor Trans;

1,790,183 lei – în relațiile cu Anastasia SRL-Grup;

1 565 749.60 lei – în relațiile sale cu întreprinderea individuală “Gherciu Ion”;

1775 614.04 lei – în relațiile cu SRL Advex Sistem si altele.

Inspectorii financiari au fost șocați de cazul în care unei persoane fizice i-au fost achitați 960 de mii de lei numerar. Asta chiar dacă legea interzice expres plățile în numerar care depășesc suma de 100 de mii de lei.

În urma descoperirii acestor furturi din întreprindere, activitatea directorului „Apă-Canal Bălți” Victor Corcodel și a contabilului-șef Mariana Bunescu a fos suspendată conform hotărârilor Consiliului Municipal din 30 iunie, respectiv 20 iunie.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Lapoviță și temperaturi negative pentru următoarele zile

Publicat

pe

De către

Meteorologii anunță pentru astăzi, 17 decembrie, lapoviță și temperaturi scăzute. Vremea se va răci și în următoarele zile:

Sursa: www.meteo2.md

Citește mai departe

Diverse

Ana Munteanu, câștigătoarea „Vocea României”, și-a lansat prima piesă

Publicat

pe

De către

Basarabeanca Ana Munteanu a câștigat marele trofeu „Vocea României” si premiul in valoare de 100.000 de euro. După ce a câștigat competiție, Ana Munteanu și-a lansat prima piesă. Single-ul se numește „Măști” și poate fi ascultată pe Youtube.

„Le mulţumesc tuturor oamenilor care au avut încredere în vocea Anei şi tuturor celor care au votat. Prima piesă a Anei, Măşti, o puteţi găsi pe internet. E o melodie foarte potrivită pentru ea şi e prima piesă dintr-o, sper eu, carieră strălucită a Anei”, a declarat Smiley, mentorul interpretei.

În finală, bătălia s-a dat între Ana Munteanu și Merriam Jane, concurenta lui Tudor Chirilă.

Citește mai departe

Diverse

Cum alegem produsele alimentare în prag de sărbători, sfaturi de la Agenția pentru Securitatea Alimentelor

Publicat

pe

De către

În ajunul Crăciunului, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor vine cu unele sfaturi şi recomandări, cu scopul de a ajuta cumpărătorii să aleagă produse de calitate pentru masa de sărbătoare:

Carnea

Carnea să fie procurată în stare proaspătă numai în locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe. Temperatura de păstrare trebuie să fie 4±2 °C. Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal pînă la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă, urît mirositoare.

Peștele

Peștele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheață, fiind parţial acoperit de gheață. Suprafaţa acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi. Temperatura de păstrare este de minus 2÷0 °C.

Peștele alterat prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urît mirositor, bronhii de culoare cenuşie sau brună.

Ouăle

La procurarea ouălor examinaţi aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă, mată, poroasă, fără pete și miros. Termenul de păstrare 28 zile de la data ouatului, la cea mai mică temperatură din frigider. Este interzisă vînzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic.

Laptele

Laptele nu se recomandă a fi folosit în stare crudă (nepasteurizat) şi trebuie de fiert foarte bine, menţinându-l pe foc 3-5 min după primul clocot, deoarece prin lapte se pot transmite aşa boli ca: tuberculoza, antraxul, holera, salmoneloza și altele. Temperatura de păstrare – pînă la + 4 °C.

În cazul în care v-au fost lezate drepturile, nu ezitați să apelați numărul de telefon al linei fierbinți ANSA: 0 800 800 33, gratuit din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Citește mai departe

Ultimele Știri

Social1 oră în urmă

Grădina Zoologică din Chișinău ar putea fi renovată

Grădina Zoologică din Chişinău ar putea fi extinsă cu încă 14 hectare şi renovată capital, transmite trm.md. Schimbările sunt prevăzute într-un ...

Externe3 ore în urmă

51% dintre britanici sunt pentru rămânerea în UE, spun datele unui nou sondaj

Circa 51% dintre britanici sunt pentru rămânerea ţării lor în Uniunea Europeană, potrivit unui sondaj realizat de institutul de cercetare...

Externe5 ore în urmă

Procurorul general al Ucrainei: Mihail Saakaşvili urmează să fie extrădat în Georgia

Fostul șef de stat georgian Mihail Saakaşvili, un lider important al opoziţiei ucrainene, urmează să fie extrădat în Georgia, a...

Social6 ore în urmă

S-a stins din viață academicianul Andrei Galben, rectorul ULIM

Andrei Galben, rectorul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, s-a stins din viaţă în noaptea de 16 spre 17 decembrie, la...

Externe7 ore în urmă

Noi proteste anti-Guvern, anunțate pentru astăzi, în toată România

Noi proteste antiguvernamentale sunt anunţate pentru astăzi, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din România. Oamenii sunt nemulţumiţi de modificările...

Diverse9 ore în urmă

Lapoviță și temperaturi negative pentru următoarele zile

Meteorologii anunță pentru astăzi, 17 decembrie, lapoviță și temperaturi scăzute. Vremea se va răci și în următoarele zile: Sursa: www.meteo2.md

Justiție10 ore în urmă

A murit Ion Vasilati, unul dintre primii judecători ai Curții Constituționale

La 81 de ani, s-a stins din viață Ion Vasilati, unul dintre primii judecători ai Curții Constituționale din Republica Moldova....

Advertisement

Opinii