Connect with us

Diverse

Audit realizat de Usatîi: Reprezentanți ai guvernării acoperă spălările de bani efectuate prin intermediul structurilor municipale

Publicat

pe

Spălări de bani și alte acțiuni grave de corupție în detrimentul consumatorilor „Apă-Canal Bălți” sunt acoperite de reprezentatul Guvernului Octavian Mahu, care are susținere din partea Procuraturii și a Parlamentului.

În urma auditului s-a demonstrat faptul că prin intermediul „Apă-Canal Bălți” s-au spălat bani, iar responsabil de această situație este reprezentatul Guvernului, Octavian Mahu, care încearcă să-i restabilească în funcții pe foștii conducători ai întreprinderii – directorul Victor Cordodel și contabilul principal Mariana Bunescu.

În urma unui audit comandat de primarul Renato Usatîi s-a demonstrat că transferurile din conturile întreprinderii municipale „Apă-Canal Bălți” spre companii fantomă s-a efectuat cu implicarea lui Corcodel și Bunescu, responsabili de aceste tranzacții ilegale.

Potrivit agenției Omega, în urma auditului s-a constatat că banii erau transferați în contul unor companii fantomă cu care întreprinderea nu avea vreo legătură contractuală.

Potrivit materialelor din audit, schema era următoarea: „Facturile se făceau pe numele unei companii cu care întreprinderea avea relații contractuale, dar, în același timp, se trecea un cod IBAN care aparținea unei companii-fantomă”.

În doar câteva luni din 2016 s-au efectuat 5 astfel de tranzacții, în valoare de 291.701 lei, bani achitați de cetățeni pentru facturile la apă.

Este cunoscut faptul că în schemă au fost implicate două companii din Soroca, dar și un locuitor al orașului Rîbnița, care deține cetățenie moldovenească.

În aceste condiții, reprezentatul Guvernului Octavian Mahu, care a avut relații directe cu funcționarii concediați pentru implicarea în aceste scheme frauduloase, insistă pentru repunerea imediată în funcție a acestora. În această schemă de protecționism este implicat și șeful de la Inspecția Muncii, Serghei Strul.

Trebuie de remarcat faptul că atât Mahu cât și Strul au făcut parte din conducerea orașului Bălți de până la 2015. De asemenea, Mahu este protejat în prezent de câțiva deputați din actualul Parlament care se află „sub înaltul patronaj” al oligarhului Vladimir Plahotniuc.

După cum au relatat și anterior mai multe portaluri, inspecția financiară a Ministerului Finanțelor a demonstrat o serie de infracțiuni grave efectuate de către conducerea „Apă-Canal Bălți”, sub protecția lui Octavian Mahu.

La fel se poate vedea și în actul inspecției financiare a Minsterului Finanțelor asupra întreprinderii, care abundă de o serie de infracțiuni financiare grave comise de conducere, în frunte cu directorul Victor Corcodel și contabilul-șef Mariana Bunescu.

Potrivit documentului, doar în perioada 2014 – prima jumătate a anului 2016, aceste acțiuni au adus prejudicii de 11 milioane de lei întreprinderii „Apă-Canal Bălți”.

Principalele prejudicii vin ca urmare a cheltuielilor neargumentate sau a anumitor lucrări nefinalizate.

Pentru a înțelegerea mărimea prejudiciului, este suficient să vedem doar câteva cifre care rezultă din inspecția financiară. Este important de menționată că toți acești bani provin din facturile consumatorilor:

772,101 lei – în relațiile cu SRL TehnoTransUnion;

435,100 lei – o plată fictivă în adresa GP Acva-Nord;

957038 lei – transfer nejustificat către SRL Retall Grup;

1 618 142.78 lei – în relațiile cu SRL-Cebsor Trans;

1,790,183 lei – în relațiile cu Anastasia SRL-Grup;

1 565 749.60 lei – în relațiile sale cu întreprinderea individuală “Gherciu Ion”;

1775 614.04 lei – în relațiile cu SRL Advex Sistem si altele.

Inspectorii financiari au fost șocați de cazul în care unei persoane fizice i-au fost achitați 960 de mii de lei numerar. Asta chiar dacă legea interzice expres plățile în numerar care depășesc suma de 100 de mii de lei.

În urma descoperirii acestor furturi din întreprindere, activitatea directorului „Apă-Canal Bălți” Victor Corcodel și a contabilului-șef Mariana Bunescu a fos suspendată conform hotărârilor Consiliului Municipal din 30 iunie, respectiv 20 iunie.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Liberalii au anunțat că nu vor mai participa la ședințele Parlamentului ”până nu se va produce Unirea cu România”

Publicat

pe

De către

Deputații Partidului Liberal au părăsit astăzi sala plenului Parlamentului și au anunțat că nu vor mai participa la ședințele Parlamentului ”până nu se va produce Unirea republicii Moldova cu România”.

Decizia a fost luată după ce președintele Parlamentului Andrian Candu a refuzat să supună votului solicitarea liberalilor ca la 27 martie să fie permisă o acțiune a PL în sala de ședințe a Parlamentului, pentru a marca 100 de ani de la Unire.

”Acum 100 de ani, pe 27 martie a fost votat Actul Unirii. Era corect ca Parlamentul să convocace o ședință festivă cu această ocazie. Fracțiunea PL solicită să oferiți sala fracțiunii PL în acea zi, și noi vom organiza această ședință cu invitații noștri, pentru a aniversa 100 de ani de la Unire”, a declarat Mihai Ghimpu.

La rândul său, președintele Legislativului Andrian Candu a făcut referire la Regulamentul Parlamentului, precizând că organizarea ședințelor speciale reprezintă o procedură, care trebuie discutată la Biroul Permanent al Parlamentului.

”Cei care pot sesiza Biroul Permanent cu astfel de propuneri sunt președintele R. Moldova, președintele Parlamentului sau 2/3 dintre deputați. Cererea se face către Biroul Permanent. De aceea, cu regret, această solicitare nu poate fi supusă votului”, a explicat Candu.

În acest context, președintele PL a declarat că Andrian Candu sfidează dreptul fracțiunii și deputaților P și în semn de protest părăsesc sala de ședință. ”Și nu venim până nu se produce Unirea RM cu România”, a adăugat Mihai Ghimpu, iar deputații liberali au părăsit sala de ședințe.

Situația a fost comentată de democratul Marian Lupu, care în mod ironic le-a spus adio colegilor liberali, pentru că Unirea cu România nu va avea loc.

”Trebuie să înțelegem că colegii ne părăsesc pentru totdeauna. Probabil nu o să mai participe la ședințele Parlamentului. Să le spunem adio și să ne luăm rămas bun de la colegii noștri pe care nu o să îi mai vedem niciodată în această sală”, a spus democratul.

Replica a venit din partea deputatei PLDM Maria Ciobanu care a spus că unioniști au fost și vor fi mulți în Parlament.

”Unioniștii au fost și vor fi mulți în Parlament. Nu vorbiți în numele tuturor deputaților. Dacă ați încremenit în perioada sovietică, este problema dvs personală”, a spus în răspuns Maria Ciobanu, deputată PLDM.

După ce au parlamentarii liberali au părăsit sala Parlamentului, ședința forului legislativ și-a continuat lucrările.

Citește mai departe

Diverse

Silvia Radu le-a cerut agenților economici să curățe zăpada din fața sediilor

Publicat

pe

De către

Ninsorile din aceste zile au scos pe străzi peste 500 de muncitori din cadrul primăriei, care sunt antrenați în deszăpezirea orașului. Chiar dacă se lucrează în regim non-stop, ninsoarea abundentă face dificilă curățarea străzilor și trotuarelor în termen scurt. Iată de ce primarul interimar general Silvia Radu vine cu un apel către agenții economicii și îi îndeamnă să curețe porțiunile de trotuar din preajma sediilor în care activează.
„Chișinăul este al nostru, al tuturor!

Toți trebuie să avem grijă de oraș. De aceea, îi rog pe toți agenții economici să curețe în fața sediilor pe care le au, ajutând astfel și orașul, și cetățenii. Regia Locativ-Comunală este la lucru, în acest moment sunt circa 500 de lucrători antrenați în procesul de deszăpezire. O mobilizare mai bună, forțe suplimentare mai mari vor duce la o curățare și mai eficientă a orașului în care trăim!”, a scris Silvia Radu pe pagina sa de facebook.

Anterior Silvia Radu anunța că pe parcursul nopții trecute la deszăpezirea orașului au lucrat aproximativ 60 de autospeciale și 500 de muncitori. Pe străzile și trotuarele capitalei au fost împrăștiate 533 de tone de amestec antiderapant și 47 tone de sare.

Primarul general interimar a mers aseară să discute cu muncitorii de la Exdrupo, care au lucrat la deszăpezire, ca orașul să fie mai curat, când oamenii ies din casă.

”Este deja o echipa puternică și călită în focul ”luptelor” de până acum. Vor avea 24 de ore de muncă nonstop. Le-am urat și ne-am urat succes”, a mai scris Silvia Radu pe Facebook.

Citește mai departe

Diverse

Cum își propune FISC-ul să lupte cu salariile în plic

Publicat

pe

De către

Serviciul Fiscal de Stat a lansat astăzi campania de informare „Refuză salariul în plic – cere să îți fie respectate drepturile!”. Scopul acțiunii este îndemnarea salariaților să nu mai accepte salarii neoficiale, întrucât aceasta îi poate lipsi de mai multe avantaje, cum ar fi pensia, asigurarea medicală și alte beneficii.

Totodată, fiscul își propune să depisteze cazurile în care agenții economici preferă să achite salariile în plic pentru a contracara acest fenomen.

„În cadrul acestei campanii, angajații Serviciului Fiscal de Stat vor demara o serie de controale la agenții economici selectați pe întreg teritoriul Republicii Moldova și, în paralel cu controalele care se vor desfășura, se va aplica și acțiunea de informare și conformare a populației, a angajaților și a salariaților din cadrul celor mai mari întreprinderi”, a declarat Nicoleta Nemerenco, șefa Direcției Generale Managementului Riscului din cadrul SFS.
În cadrul campaniei vor fi realizate trei spoturi sociale care îndeamnă angajații să nu accepte salariul în plic. Campania de informare va fi însoțită și de pliante informative care vor fi distribuite agenților economici și salariaților.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Economie13 minute în urmă

La Istanbul va fi desfășurat Forumul Economic Moldova-Turcia

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, și secretarul de stat Vitalie Iurcu vor participa la Forumul Economic Moldova-Turcia, care se...

Diverse41 de minute în urmă

Liberalii au anunțat că nu vor mai participa la ședințele Parlamentului ”până nu se va produce Unirea cu România”

Deputații Partidului Liberal au părăsit astăzi sala plenului Parlamentului și au anunțat că nu vor mai participa la ședințele Parlamentului...

Social1 oră în urmă

World Scholar’s Cup, prestigiosul concurs academic internațional – organizat în premieră la Chișinău

World Scholar’s Cup, prestigiosul concurs academic internațional, a fost organizat în premieră la Chișinău. 141 de elevi din Moldova au...

Justiție2 ore în urmă

Peste șase milioane de lei, recuperați în cauza evaziunii fiscale a unei rețele de restaurante

Două societăți cu răspundere limitată (SRL), prestatoare de servicii hoteliere și alimentație publică, precum și administratorii acestora, sunt învinuiți de...

Externe2 ore în urmă

Autoritățile dintr-un oraș german au decis să instaleze semafoare cu chipul lui Karl Marx. Care este motivul

Autoritățile locale din orașul german Trier au decis să instaleze semafoare cu chipul lui Karl Marx, cu ocazia împlinirii a...

Justiție3 ore în urmă

Le-a promis vize în Italia, dar a dispărut cu tot cu bani. Un bărbat din Sângerei, condamnat la 10 ani de detenție

Un locuitor al raionului Sângerei va petrece zece ani după gratii pentru comiterea escrocheriei în proporţii deosebit de mari. Potrivit...

Social3 ore în urmă

Încă 3 persoane, reţinute în legătură cu fraudele comise de către un grup specializat în legalizarea construcţiilor din Chişinău

Încă trei persoane au fost reţinute de CNA şi procurorii anticorupţie în dosarul ilegalităţilor, comise de către un grup infracţional,...

Advertisement

Opinii