Connect with us

Diverse

Audit realizat de Usatîi: Reprezentanți ai guvernării acoperă spălările de bani efectuate prin intermediul structurilor municipale

Publicat

pe

Spălări de bani și alte acțiuni grave de corupție în detrimentul consumatorilor „Apă-Canal Bălți” sunt acoperite de reprezentatul Guvernului Octavian Mahu, care are susținere din partea Procuraturii și a Parlamentului.

În urma auditului s-a demonstrat faptul că prin intermediul „Apă-Canal Bălți” s-au spălat bani, iar responsabil de această situație este reprezentatul Guvernului, Octavian Mahu, care încearcă să-i restabilească în funcții pe foștii conducători ai întreprinderii – directorul Victor Cordodel și contabilul principal Mariana Bunescu.

În urma unui audit comandat de primarul Renato Usatîi s-a demonstrat că transferurile din conturile întreprinderii municipale „Apă-Canal Bălți” spre companii fantomă s-a efectuat cu implicarea lui Corcodel și Bunescu, responsabili de aceste tranzacții ilegale.

Potrivit agenției Omega, în urma auditului s-a constatat că banii erau transferați în contul unor companii fantomă cu care întreprinderea nu avea vreo legătură contractuală.

Potrivit materialelor din audit, schema era următoarea: „Facturile se făceau pe numele unei companii cu care întreprinderea avea relații contractuale, dar, în același timp, se trecea un cod IBAN care aparținea unei companii-fantomă”.

În doar câteva luni din 2016 s-au efectuat 5 astfel de tranzacții, în valoare de 291.701 lei, bani achitați de cetățeni pentru facturile la apă.

Este cunoscut faptul că în schemă au fost implicate două companii din Soroca, dar și un locuitor al orașului Rîbnița, care deține cetățenie moldovenească.

În aceste condiții, reprezentatul Guvernului Octavian Mahu, care a avut relații directe cu funcționarii concediați pentru implicarea în aceste scheme frauduloase, insistă pentru repunerea imediată în funcție a acestora. În această schemă de protecționism este implicat și șeful de la Inspecția Muncii, Serghei Strul.

Trebuie de remarcat faptul că atât Mahu cât și Strul au făcut parte din conducerea orașului Bălți de până la 2015. De asemenea, Mahu este protejat în prezent de câțiva deputați din actualul Parlament care se află „sub înaltul patronaj” al oligarhului Vladimir Plahotniuc.

După cum au relatat și anterior mai multe portaluri, inspecția financiară a Ministerului Finanțelor a demonstrat o serie de infracțiuni grave efectuate de către conducerea „Apă-Canal Bălți”, sub protecția lui Octavian Mahu.

La fel se poate vedea și în actul inspecției financiare a Minsterului Finanțelor asupra întreprinderii, care abundă de o serie de infracțiuni financiare grave comise de conducere, în frunte cu directorul Victor Corcodel și contabilul-șef Mariana Bunescu.

Potrivit documentului, doar în perioada 2014 – prima jumătate a anului 2016, aceste acțiuni au adus prejudicii de 11 milioane de lei întreprinderii „Apă-Canal Bălți”.

Principalele prejudicii vin ca urmare a cheltuielilor neargumentate sau a anumitor lucrări nefinalizate.

Pentru a înțelegerea mărimea prejudiciului, este suficient să vedem doar câteva cifre care rezultă din inspecția financiară. Este important de menționată că toți acești bani provin din facturile consumatorilor:

772,101 lei – în relațiile cu SRL TehnoTransUnion;

435,100 lei – o plată fictivă în adresa GP Acva-Nord;

957038 lei – transfer nejustificat către SRL Retall Grup;

1 618 142.78 lei – în relațiile cu SRL-Cebsor Trans;

1,790,183 lei – în relațiile cu Anastasia SRL-Grup;

1 565 749.60 lei – în relațiile sale cu întreprinderea individuală “Gherciu Ion”;

1775 614.04 lei – în relațiile cu SRL Advex Sistem si altele.

Inspectorii financiari au fost șocați de cazul în care unei persoane fizice i-au fost achitați 960 de mii de lei numerar. Asta chiar dacă legea interzice expres plățile în numerar care depășesc suma de 100 de mii de lei.

În urma descoperirii acestor furturi din întreprindere, activitatea directorului „Apă-Canal Bălți” Victor Corcodel și a contabilului-șef Mariana Bunescu a fos suspendată conform hotărârilor Consiliului Municipal din 30 iunie, respectiv 20 iunie.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Silvia Radu, împreună cu familia, a plantat flori în parcurile din Capitală

Publicat

pe

De către

Campania “Fă ceva bun pentru Chișinău”, lansată de candidatul independent la funcția de primar al Capitalei, Silvia Radu, ia amploare. Contribuția concretă a unui om de afaceri a pemis plantarea unui covor de flori în grădina publică Ștefan cel Mare.

”Un alt om de bine a recepționat mesajul meu, ca în această campanie să încercăm să facem lucruri concrete pentru oraș, decât să montăm panouri publicitare la tot pasul. Rezultatul, astăzi, alături de voluntari minunați, plantăm un “covoraș” de flori în Grădina Publică Ștefan cel Mare. Toți ne dorim un oraș verde și curat. Iată că acționăm. Încet, încet putem face, împreună, orașul pe care ni-l dorim”, a postat Silvia Radu, pe Facebook.

Anterior, în cadrul aceleiași campanii, a fost amenajat un loc de joacă la Liceul ”Toader Bubuiog” din satul Bubuieci. Atunci, un alt om de afaceri a răspuns apelului Silviei Radu de a investi banii nu în campania sa electorală, ci într-un proiect util pentru locuitorii Capitalei și ai suburbiilor.

”Sunt multe lucruri mici, care nu costă bani mulți, dar au o valoare enormă pentru locuitorii capitalei. Oamenii trebuie să rămână cu ceva bun după această campanie electorală. Candidaților care au ales să cheltuiască zeci sau sute de mii de euro pentru panouri și publicitate le spun că este încă timp să facă ceva bun și pentru oraș, nu doar pentru imaginea lor și a partidului, dacă într-adevăr vor să ajute oamenii”, a declarat candidatul independent la funcția de primar de Chișinău.

Citește mai departe

Diverse

Cum a comentat Băsescu îndemnul lui Năstase de retragere a altor candidați din cursă

Publicat

pe

De către

Apelurile liderului PPDA la funcţia de primar al Capitalei, Andrei Năstase, privind retragerea din cursă a altor candidaţi este unul pueril. Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a făcut această declaraţie astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă.

“Apelul la retragerea candidaţilor este o copilărie. Alegerile sunt un test şi nici un partid politic nu are voie să se ferească de acest test”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul lider de la Cotroceni a mai spus că Andrei Năstase ar fi trebuit să-şi evalueze corect şansele de a câştiga fotoliul de primar, în condiţiile în care există pretendenţi mai puternici.

“Atunci când nu ai şanse, trebuie să ţi le apreciezi corect”, a declarat Traian Băsescu. „Andrei Năstase pierde pe linie în fața fiecărui candidat. Munteanu, pierde, și domnia sa, pe linie”, a adăugat fostul şef al statului român.
Acesta a mai spus că ar fi preferat ca liderul PAS, Maia Sandu, să candideze la funcţia de primar de Chişinău. „Dacă ar fi fost Maia Sandu, nu am fi avut candidat. Am fi mers într-o alianţă”, a mai spus fostul preşedinte al României.

Citește mai departe

Diverse

Crearea locurilor de muncă la sate și în orașele mici va fi susținută de stat. Guvernul a aprobat noi măsuri

Publicat

pe

De către

Crearea locurilor de muncă la sate și în orașele mici va fi încurajată, iar șansele de angajare în câmpul muncii, atât a cetățenilor Republicii Moldova, cât și a lucrătorilor străini vor spori.

În acest sens, Executivul a aprobat astăzi Planul naţional de acţiuni pe anul 2018 pentru implementarea Strategiei naţionale privind ocuparea forţei de muncă.

Acțiunile prevăzute sunt focusate pe realizarea a patru obiective: dezvoltarea competențelor persoanelor pentru sporirea posibilităților de angajare, asigurarea bunei guvernări a pieţei muncii, valorificarea potenţialului migraţiei pentru dezvoltare durabilă și crearea oportunităţilor de angajare.

Pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii va fi ușurat accesul la credite.

De asemenea, va fi amenajat un Parc industrial la Comrat, unde vor fi create peste 2500 de locuri de muncă. Vor fi acordate și programe de suport pentru tinerii întreprinzători, finanțări pentru afacerile gestionate de femei și granturi pentru producătorii agricoli.

Totodată, vor fi diversificate oportunităţile de angajare a cetăţenilor Republicii Moldova reîntorşi de peste hotare, dar și a lucrătorilor străini aflați în căutarea unui loc de muncă în țara noastră.

Suport la angajare vor primi și persoanele din grupurile vulnerabile, persoanele cu dizabilități și cei eliberați din detenție.

Statul va aloca 900 milioane de lei pentru crearea locurilor de muncă la sate și 34 milioane de lei – pentru indemnizații tinerilor specialiști în medicină care merg să lucreze în sate.

De asemenea, vor fi întreprinse acțiuni pentru formarea continuă a specialiștilor, perfecționarea aptitudinilor practice ale absolvenților prin stagiere, acordarea ajutoarelor de șomaj și combaterea salariilor în plic.

Pentru realizarea măsurilor incluse în plan sunt necesare 1,2 miliarde de lei. Cheltuielile care vor fi acoperite din bugetul de stat și din surse externe.

Pe parcursul anului 2017, din cei peste 42 mii de șomeri înregistraţi la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, 16.500 au fost plasaţi în câmpul muncii.

Citește mai departe