Connect with us

Diverse

Audit realizat de Usatîi: Reprezentanți ai guvernării acoperă spălările de bani efectuate prin intermediul structurilor municipale

Spălări de bani și alte acțiuni grave de corupție în detrimentul consumatorilor „Apă-Canal Bălți” sunt acoperite de reprezentatul Guvernului Octavian Mahu, care are susținere din partea Procuraturii și a Parlamentului.

În urma auditului s-a demonstrat faptul că prin intermediul „Apă-Canal Bălți” s-au spălat bani, iar responsabil de această situație este reprezentatul Guvernului, Octavian Mahu, care încearcă să-i restabilească în funcții pe foștii conducători ai întreprinderii – directorul Victor Cordodel și contabilul principal Mariana Bunescu.

În urma unui audit comandat de primarul Renato Usatîi s-a demonstrat că transferurile din conturile întreprinderii municipale „Apă-Canal Bălți” spre companii fantomă s-a efectuat cu implicarea lui Corcodel și Bunescu, responsabili de aceste tranzacții ilegale.

Potrivit agenției Omega, în urma auditului s-a constatat că banii erau transferați în contul unor companii fantomă cu care întreprinderea nu avea vreo legătură contractuală.

Potrivit materialelor din audit, schema era următoarea: „Facturile se făceau pe numele unei companii cu care întreprinderea avea relații contractuale, dar, în același timp, se trecea un cod IBAN care aparținea unei companii-fantomă”.

În doar câteva luni din 2016 s-au efectuat 5 astfel de tranzacții, în valoare de 291.701 lei, bani achitați de cetățeni pentru facturile la apă.

Este cunoscut faptul că în schemă au fost implicate două companii din Soroca, dar și un locuitor al orașului Rîbnița, care deține cetățenie moldovenească.

În aceste condiții, reprezentatul Guvernului Octavian Mahu, care a avut relații directe cu funcționarii concediați pentru implicarea în aceste scheme frauduloase, insistă pentru repunerea imediată în funcție a acestora. În această schemă de protecționism este implicat și șeful de la Inspecția Muncii, Serghei Strul.

Trebuie de remarcat faptul că atât Mahu cât și Strul au făcut parte din conducerea orașului Bălți de până la 2015. De asemenea, Mahu este protejat în prezent de câțiva deputați din actualul Parlament care se află „sub înaltul patronaj” al oligarhului Vladimir Plahotniuc.

După cum au relatat și anterior mai multe portaluri, inspecția financiară a Ministerului Finanțelor a demonstrat o serie de infracțiuni grave efectuate de către conducerea „Apă-Canal Bălți”, sub protecția lui Octavian Mahu.

La fel se poate vedea și în actul inspecției financiare a Minsterului Finanțelor asupra întreprinderii, care abundă de o serie de infracțiuni financiare grave comise de conducere, în frunte cu directorul Victor Corcodel și contabilul-șef Mariana Bunescu.

Potrivit documentului, doar în perioada 2014 – prima jumătate a anului 2016, aceste acțiuni au adus prejudicii de 11 milioane de lei întreprinderii „Apă-Canal Bălți”.

Principalele prejudicii vin ca urmare a cheltuielilor neargumentate sau a anumitor lucrări nefinalizate.

Pentru a înțelegerea mărimea prejudiciului, este suficient să vedem doar câteva cifre care rezultă din inspecția financiară. Este important de menționată că toți acești bani provin din facturile consumatorilor:

772,101 lei – în relațiile cu SRL TehnoTransUnion;

435,100 lei – o plată fictivă în adresa GP Acva-Nord;

957038 lei – transfer nejustificat către SRL Retall Grup;

1 618 142.78 lei – în relațiile cu SRL-Cebsor Trans;

1,790,183 lei – în relațiile cu Anastasia SRL-Grup;

1 565 749.60 lei – în relațiile sale cu întreprinderea individuală “Gherciu Ion”;

1775 614.04 lei – în relațiile cu SRL Advex Sistem si altele.

Inspectorii financiari au fost șocați de cazul în care unei persoane fizice i-au fost achitați 960 de mii de lei numerar. Asta chiar dacă legea interzice expres plățile în numerar care depășesc suma de 100 de mii de lei.

În urma descoperirii acestor furturi din întreprindere, activitatea directorului „Apă-Canal Bălți” Victor Corcodel și a contabilului-șef Mariana Bunescu a fos suspendată conform hotărârilor Consiliului Municipal din 30 iunie, respectiv 20 iunie.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

TEST: Află ce vin ți se potrivește cel mai bine!

Citește mai departe

Diverse

Filip despre Summit-ul Parteneriatului Estic din noiembrie: Va fi unul crucial

Summit-ul Parteneriatului Estic, programat pentru luna noiembrie la Bruxelles, va fi un moment crucial nu doar pentru viitorul țărilor est-europene, dar și pentru viitorul întregii Europe. Mai mult, locul Republicii Moldova este în familia europeană, de aceea aspirațiile noastre trebuie încurajate și salutate în declarațiile oficiale. Aceasta este părerea prim-ministrului Moldovei, Pavel Filip, care se regăsește într-un editorial pentru Euronews.

Potrivit lui Pavel Filip, în prezent, Uniunea Europeană se află într-o formă mai bună decât acum câțiva ani. Creșterea economică a revenit, iar populismul a scăzut din intensitate. ”Speranța mea este că acest vânt al schimbărilor pozitive va influența percepția asupra perspectivei europene a țărilor din est, inclusiv a Moldovei, iar viitorul țărilor asociate depinde de ceea ce se va întâmpla la Bruxelles.

Chiar dacă unii speră să fie altfel, noi credem cu tărie că locul nostru este în Occident și că revenirea noastră în Europa ar trebui salutată în declarațiile oficiale și încurajată. Evident, orice decizie finală va depinde de ritmul reformelor și de performanțele noastre, însă politica de deschidere ne va ajuta să ne mobilizăm și să îi convingem pe cei care sunt încă sceptici față de calea noastră europeană”, scrie Pavel Filip.

Premierul este de părere că în condițiile în care socialiștii pro-ruși, în cazul în care ar veni la putere, vor abandona intenția de integrare europeană, un semnal pozitiv din partea Europei ar conta foarte mult pentru Moldova.

„Consfințirea în Constituție a vectorului strategic extern al țării noastre este, credem noi, un răspuns adecvat pentru cei care pun la îndoială intențiile noastre, iar Summit-ul Parteneriatului Estic ar consolida această opțiune. UE este o simbioză a democrației, a statului de drept, a prosperității și dezvoltării, iar sarcina noastră majoră este să dovedim cetățenilor moldoveni că nu se poate obține una fără cealaltă. Deciziile sunt importante nu numai pentru țările estice, ci și pentru viitorul UE”, este de părere Pavel Filip.

Premierul mai crede că, în ciuda evoluțiilor încurajatoare și a progreselor înregistrate în ultimii doi ani, mai este încă mult de lucru. Totuși, Pavel Filip este convins că există suficient spațiu pentru a orienta relația dintre Moldova și UE spre rezultate mai bune.

„Avem foarte multe idei și politici, care ne pot ajuta să progresăm ireversibil. Este vorba despre o conexiune mai bună și mai sigură a căilor de transport, reducerea tarifelor de roaming, o mai bună cooperare și integrare în domeniul energiei, o mobilitate academică îmbunătățită, precum și alte reforme cheie. În același timp, pe fundalul reconfigurărilor, al progresului și al sensibilităților naționale, credem că ușile integrării europene ar trebui să fie deschise celor care îndeplinesc condițiile necesare. O astfel de abordare ar servi atât la îndeplinirea obiectivelor noastre, cât și pe cele ale  UE. Credem în puterea Summit-ului Parteneriatului Estic de a reuni direcțiile strategice clare și ideile pragmatice, pentru face cooperarea noastră mai bună și mai eficientă”, a încheiat Filip.

Citește mai departe

Diverse

Orașul Bălți a primit premiul pentru cea mai transparentă primărie

O diploma de onoare şi un premiu au fost înmînate Primăriei municipiului Bălţi şi oraşului care a ocupat primul loc în Moldova în topul celor mai transparente în activitatea publică locală. Decernarea a avut loc la Chişinău, în cadrul unei conferinţe organizate de institutul IDIS-Viitorul şi Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia INEKO (Slovacia), care în decursul a jumătate de an au desfăşurat o cercetare cu susţinerea financiară a Ambasadei SUA în Moldova şi Programului de Asistență Slovacă Oficială pentru Dezvoltare (SlovakAid). La conferinţă, Bălţiul a fost reprezentat de viceprimarul municipiului Igor Şeremet.

„La conferinţă a fost atrasă atenţia că mulţi politicieni care merg în alegeri, propun una, iar ulterior nu se ţin de cuvînt. La Bălţi este o situaţie absolut diferită. Din cîte vă amintiţi, în 2015, atunci cînd a mers la alegeri în calitate de candidat la funcţia de primar, Renato Usatîi a stabilit clar în calitate de primă sarcină ca primăria Bălţi să devină cea mai transparentă în Republica Moldova. După aproape doi ani de muncă asiduă, aşa şi s-a întîmplat”, a spus Şeremet.

În timpul discuţiilor, participanţii la conferinţă şi-au exprimat opinia că succesul acţiunilor puterii locale sînt determinate de personalitatea conducătorului unităţii administrative, dar şi posibilitatea sa de a acţiona eficient şi decisiv.

„Au fost expimate astăzi şi opinii precum că progresul se datorează, în mare parte, conducătorului oraşului”, a spus viceprimarul de Bălţi, menţionînd că, după ce conducerea Bălţiului a fost preluată de Renato Usatîi, componenţa personalului administraţiei locale nu s-a schimbat în mare parte, în schimb activitatea a fost organizată total diferit. „Vedeţi ce rezultate au fost fixate după venirea lui Renato Usatîi la funcţia de primar al oraşului. Timp de un an, Bălţiul s-a ridicat de la clasa „C-”, pînă la clasa „A+”. Aici este rolul cheie al conducătorului oraşului care pune corect accentele şi, cel mai important, ţine minte de obligaţiunile pe care şi le-a asumat în faţa alegătorilor în timpul campaniei electorale”.

„Acum Bălţiul are nota „A+”, cu 83,5%. Sînt convins că vom avea 100% atunci cînd Renato Usatîi se va întoarce acasă”, a spus Igor Şeremet.

Amintim că, acumulînd 83,5 puncte din 100 posibile, Bălţiul a ajuns unicul oraş din ţară care a fost calificat cu categoria „A+”, conform criteriilor internaţionale. Cel mai apropiat concurent, cu ratingul „B-”, este oraşul Cahul, care a acumulat 56 de puncte. Pe locul trei se află Cimişlia, cu ratingul „C” şi 49 puncte.

După cum au subliniat experţii, la Bălţi a fost fixat cel mai esenţial progres privind creşterea transparenţei în activitatea administraţiei publice locale, comparativ cu anii precedenţi. Conform raportului, situaţia s-a schimbat cardinal în 2015, odată cu alegerea lui Renato Usatîi în calitate de primar de Bălţi: în timpul activităţii sale, municipiul s-a ridicat în ratingul transparenţei de pe locul 7 pe prima poziţie.

Anterior, primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a numit calificarea pe prima poziţie în topul transparenţei autorităţilor publice locale, drept „o victorie foarte importantă”. „În baza exemplului din Bălţi, am demonstrat întregii ţări că se poate de mişcat lucrurile înainte”, a declarat Usatîi în iunie 2017, atunci cînd au fost făcute publice totalurile cercetării. El a subliniat că meritul „tuturor angajaţilor primăriei, întreprinderilor municipale, angajaţilor simpli” este în ceea că „sîntem un etalon, exemplu pentru orăşeni şi alte oraşe”.

În cadrul proiectului IDIS-Viitorul şi partenerilor externi ai instituţiei care a fost realizat în 2016-2017, au fost cercetate 60 de unităţi teritorial-administrative din Moldova (40 de oraşe şi 20 cele mai mari sate) adică practic toate localităţile importante ale ţării.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Opinii