Au recrutat opt tinere și le-au forţat să se prostitueze timp de trei luni în Spania. Patru persoane, condamnate

Patru membri ai unui grup criminal organizat au fost recunoscuţi vinovaţi de comiterea traficului de fiinţe umane, traficului de copii şi proxenetism. Astfel, liderul grupării criminale a fost condamnat la 18 ani de detenţie, iar complicii acestuia – la câte 5 ani de închisoare, cu suspendare.

Procuratura Generală a demonstrat că, în perioada anilor 2014 – 2015, capul grupării, care este cetăţean român, aflându-se pe teritoriul Republicii Moldova, României şi Spaniei, urmărind scopul tragerii de foloase de pe urma practicării prostituţiei, a creat un grup criminal organizat.

Schema după care acţionau membrii grupării era următoarea: identificau tinere cu o stare materială precară, le perfectau actele, le transportau în Spania, unde le înlesneau practicarea prostituţiei în câteva cluburi de noapte.

Astfel, în acest interval de timp, prin înşelăciune şi abuz de poziţie de vulnerabilitate, inculpaţii au recrutat opt tinere din Republica Moldova, printre care şi o minoră, cărora le-au procurat bilete la cursa aeriană Chişinău – Barcelona, după care le-au adăpostit şi forţat să se prostitueze timp de 3 luni, în cluburile de noapte din oraşele Tarragona şi Salou din Spania.

Procurorii au pus sechestru pe imobilul şi automobilul utilizat de inculpaţi la comiterea crimelor, în vederea confiscării acestora, însă instanţa a întors imobilul în proprietatea acestora, anulînd sechestrul dispus de procurori.

Procurorii au contestat sentinţa, fiind nemulţumiţi de recalificarea faptelor a doi dintre inculpaţi din ”trafic de fiinţe umane” în ”proxenetism” – articol care prevede o pedeapsă mai blîndă. Concomitent, procurorii insistă şi pe confiscarea imobilului utilizat de inculpaţi la comiterea infracţiunilor.

De notat că, la finele anului trecut, în scopul eficientizării activității de prevenire și combatere a infracțiunilor privind traficul de ființe umane, traficul de copii și altor infracțiuni asimilate sau conexe acestora, prin Ordinul Procurorului General a fost instituită „Linia Verde Antitrafic” la numărul de telefon (+373)69999021 și email-ul [email protected], unde victimele traficului pot solicita ajutor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.