Au pus la cale răpirea unui om de afaceri din Edineț, ca să obţină 50 mii euro. Ce a urmat// VIDEO

Patru persoane, două dintre care își ispășesc pedeapsa în Penitenciarul nr. 17- Rezina, sunt suspectate că au pus la cale răpirea unui om de afaceri de 51 de ani din raionul Edineț. Pentru întoarcerea bărbatului, membrii grupului intenționau să ceară circa 50 000 euro.

Astfel, în urma investigațiilor, oamenii legii au stabilit că gruparea era condusă de un deținut  de 51 de ani. Acesta, aflându-se în detenție, a elaborat un plan criminal, iar prin intermediul unor complici a plănuit răpirea unui om de afaceri pentru ca ulterior să-i ceară acestuia sau rudelor suma menţionată.

Mijloacele bănești, obținute pe cale infracțională, urmau să fie împărțite egal între membrii grupului criminal, iar o parte să fie alocată în bugetul organizației criminale ”obșceac”.

Organizatorul grupării criminale intenționa în acest mod să impună frica și în alte persoane din sfera afacerilor, iar ulterior să le impună anumite taxe ilegale ce urmau să ajungă atât la deținuții din penitenciare cât și în așa numitul ”obșceac”.

La 24 ianuarie, forțele de ordine au efectuat percheziții în celulele condamnaților implicați în infracțiune, în urma cărora au fost depistate și ridicate: un cuțit, fotografii, alte obiecte și înscrisuri relevante cauzei penale. Totodată, au fost efectuate percheziții și la persoanele de la libertate, care în calitate de complici participau la săvârșirea infracțiunii, fiind ridicate de asemenea, telefoane mobile, înscrisuri de ciornă și alte obiecte.

Pe cazul dat a fost inițiată o cauză penală. Persoanele culpabile de “răpirea de persoane” se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 13 ani.

În prezent, se întreprind  măsuri speciale de investigații și urmărire penală necesare documentării cazului, stabilirii rolurilor figuranților, acumulării probelor ce ar prezenta interes pentru cauza penală.

[youtube id=”ejScTdFcDBI” start=”0″]

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.