Atenție! Șoferii prinși în stare de ebrietate la volan vor rămâne definitiv fără permis de conducere

Din 14 decembrie 2018, șoferii prinși băuți la volanul mașinii vor rămâne fără permis de conducere. Aceasta după ce  legea privind instituirea unui mecanism integru de combatere a fenomenului de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate a fost publicată în Monitorul Oficial pe 14 septembrie.

Astfel, potrivit Inspectoratului Național de Patrulare, șoferii prinși băuți la volanul mașinii vor rămâne fără permis, iar acestora li se va suspenda dreptul de conducere pe perioada examinării cauzei în instanță. La moment conducătorului depistat în stare de ebrietate i se ridică permisul de conducere, dar i se eliberează un permis provizoriu, acesta este în drept să conducă pe durata examinării cauzei în instanță.

Totodată, mașina celui documentat în stare de ebrietate va fi ridicată și transportată la parcarea specială. Tarifele de transportare sunt de 250 de lei, plus 50 de lei ora de parcare, aproximativ 600 de lei pe zi. Anterior, tarifele nu erau aprobate, deseori polițistul fiind nevoit să urce (exclusiv cu acordul proprietarului, posesorului) la volanul mașinii pentru a o transporta la parcare.

De asemenea, se introduce o pedeapsă nouă în legea penală de „anulare a permisului de conducere”, iar șoferii vor putea obține un permis de conducere:

1) abia peste patru ani de la sentință definitivă;

2) după ce susțin repetat examenul auto (proba teoretică și practică);

3) și asta doar după ce prezintă certificatul privind instruirea anti-alcool. Programul probațional obligatoriu anti-alcool, realizat de Inspectoratul Național de Probațiune, va fi de 20 de ore și va costa 4000 lei.

INP menționează că, pe parcursul a 8 luni ale anului curent din cauza stării de ebrietate la volan s-au produs 95 accidente rutiere soldate cu 15 persoane decedate și 122 traumatizate, iar 3 459 conducători auto au fost documentați băuți la volan.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.