Atenţie! Procurorii vor fi lipsiţi de grade şi vor îmbrăca mantii

Procurorii din Republica Moldova vor fi lipsiţi de grade, vor îmbrăca mantii la şedinţele de judecată şi vor fi evaluaţi o dată la cinci ani. Prevederi în acest sens sunt incluse în Concepţia de reformare a Procuraturii, care a apărut astăzi în „Monitorul Oficial” şi ,respectiv, a intrat în vigoare.

Potrivit documentului, pentru minimalizarea factorului politic, în R.Moldova procurorul general va fi numit de către preşedintele ţării la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, şi nu de Parlament cum este în prezent. Candidatura urmează să fie aleasă prin concurs deschis, pe un termen de 7 ani, fără drept de reînvestire. Procedura de eliberare din funcţie a procurorului general va fi similară cu cea de numire în funcţie.

În plus, pe lângă Procuratura Generală, procuraturile teritoriale, vor activa procuraturi specializate: procuratura anticorupţie şi cea pentru combaterea crimei organizate. Treptat urmează a fi lichidate procuraturile specializate militare şi de transport, competenţele acestora vor fi preluate de procuraturile teritoriale. Gradele militare ale procurorilor vor fi excluse odată cu desfiinţarea procuraturilor militare.

Gradele de clasificare a procurorilor, care depind de vechimea în muncă şi de funcţia deținută în organele Procuraturii, vor fi excluse. Iar la salarizarea procurorilor va fi luată în calcul funcţia deţinută de fiecare procuror în parte.

Uniforma procurorilor va fi substituită prin mantie (robă), care se va purta doar în şedinţele de judecată. Şi în final, pentru a deveni procuror se va aplica o procedură similară de admitere ca şi pentru judecători.

Concepţia de reformă a Procuraturii, adoptată acum de Parlament, are drept scop instituirea standardelor din ţările europene în organizarea şi activitatea Procuraturii, planificarea strategică a activităţii acesteia, specializarea procurorilor, micşorarea numărului de procurori ierarhic-superiori, ş.a.

Moldova .ORG precizează la mijlocul lunii septembrie, ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a anunţat că UE a redus cea de-a doua tranșă din sprijinul bugetar acordat Republicii Moldova de Uniunea Europeană, pentru implementarea Strategiei de reformare a sectorului justiției 2011-2016.

Din 15 milioane de euro, cât ar fi trebuit să constituie a doua tranșă, au fost oferite numai 13,2 milioane de euro, finanţarea fiind redusă în mare parte din cauza tergiversării reformei Procuraturii Generale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.