Atenție! Cod Portocaliu de precipitații puternice și intensificări ale vântului

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Portocaliu de precipitații puternice, intensificări ale vântului și depuneri de lapoviță. Atenționarea este valabilă pentru perioada 17 ianuarie, ora 18.00 – 18 ianuarie, ora 8.00, în special pentru raioanele din centru și sud ale țării.

Totodată, meteorologii au stabilit Cod Galben pentru alte opt raioane din nord-vestul Republicii Moldova.

Astfel, potrivit SHS, în noaptea de 17 spre 18 ianuarie se prevăd condiții complicate ale vremii: pe o mare parte a teritoriului se prevăd precipitații puternice, predominant sub formă de lapoviță, cantitatea precipitațiilor va constitui 20-25 l/m2. Se vor produce depuneri de lapoviță, local pe drumuri se vor forma troiene.

Vântul nord-vestic va sufla cu intensificări de până la 15-18 m/s.

În raioanele pentru care a fost instituit Cod Galben, sinopticienii prevăd precipitații, predominant sub formă de lapoviță, cantitatea de precipitații va constitui 15-20 l/m2.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență recomandă conducătorilor auto să fie prudenți pe traseele din țară, iar automobilele să fie echipate corespunzător condițiilor meteo dificile.

Atunci când pornesc la drum, să aibă rezerve de hrană și apă, haine groase, iar în portbagaj, nisip, lopată și lanțuri pentru anvelope, pentru a putea face față unor situații de urgență.

Mai mult, e necesar ca bateria telefonului să fie încărcată, pentru a putea apela după ajutor către serviciile de urgență.

În condițiile în care s-ar putea să se rămînă pe traseu, în mașină, pentru mai mult timp, până la venirea ajutoarelor, este recomandat ca motorul să fie pornit și oprit dozat, pentru a preveni intoxicațiile cu gaz de eșapament.

Salvatorii și pompierii recomandă cetățenilor să apeleze după ajutor, apelând Serviciul de Urgență 901, iar înainte de a porni la drum lung, să se informeze de avertizările meteo și de indicațiile autorităților, pentru a preveni situațiile de criză cu pericol pentru viață.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.