Atenţie! A crescut numărul de admiteri în colegii, dar a scăzut în învățământul superior

Guvernul a aprobat, miercuri, Planul de admitere pentru în învățământul profesional tehnic și superior pentru anul de studii 2016-2017. Potrivit acestuia, numărul de admiteri în colegii va creşte, dar în schimb va scădea în învățământul profesional şi cel superior.

Astfel, în anul acesta a scăzut numărul de admiteri în şcolile profesionale, fiind prevăzute 9 550 de locuri pentru 80 de meserii solicitate pe piaţa muncii, cu 1 450 mai puțin ca anul trecut.

Totodată, pentru acest domeniu de învăţământ au fost introduse cinci meserii noi, urmare a solicitărilor pieţei muncii, inclusiv meseria de instalator instalaţii de încălzire, ventilaţie şi climatizare, electromontor sisteme de pază şi semnalizare a incendiilor, tipograf print digital şi offset şi altele. Majoritatea doritorilor de a studia în şcoli profesionale o pot face la buget (94,4%) şi pe bază de contract (5,6%), în baza studiilor liceale şi gimnaziale.

În colegii şi centre de excelenţă numărul de admiteri a crescut cu 1,7% faţă de anul precedent, fiind prevăzută admiterea la studii a 9428 de persoane, inclusiv 46% cu finanţare bugetară şi 54% pe bază de contract.

Oferta educațională în acest domeniu s-a extins și cuprinde 89 de specialități, inclusiv 34 de specialități noi în domenii precum afaceri și administrare, tehnologia informațiilor și comunicațiilor, inginerie și activități inginerești etc.

În învățământul superior la studiile de licență se prevede admiterea la 170 de specialități a 17416 persoane, mai puțin cu 3,5% față de anul trecut, fapt condiționat de reducerea numărului absolvenților învățământului liceal. Puțin peste o treime din admiterile în învățământul superior (ciclu I) sunt cu finanțare bugetară (34%), restul 66% fiind studii oferite în bază de contract.

La studiile superioare de master (ciclul II), se prevede admiterea a 7377 persoane, în diminuare cu 6% față de anul 2015, iar la studiile de rezidențiat vor fi admise 532 persoane, majoritatea cu finanțare bugetară, condiționată de prevederea Codului Educației privind organizarea studiilor de rezidențiat pentru formarea profesională obligatorie a medicilor și farmaciștilor pe specialități.

Pentru onorarea obligațiunilor Republicii Moldova în cadrul contractelor bilaterale cu alte țări, se propune admiterea la studii a 325 persoane, la studii superioare de licență și de master. Totodată, 30 de cetățeni străini vor primi burse pentru mobilitate academică pentru a studia în R.Moldova în cadrului Programului Comisiei Europene Erasmus+.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.