Connect with us

Social

Astronomia prin Realitate Virtuală, matematica distractivă și fizica experimentală. Află ce cursuri poate studia copilul tău la TwentyTu

Publicat

pe

Cum induci curentul electric cu un cartof sau o lămâie, cum rezolvi ecuații cu personaje de poveste sau cum poți călători în spațiul cosmic prin realitatea virtuală? Sunt doar câteva dintre experiențele pe care le vor trăi elevii din Moldova la cursurile TwentyTu – cel mai ambițios proiect nonprofit din domeniul educației, lansat de către „Tekwill”, Centrul de excelență din domeniul TIC. Curriculumul inovativ include discipline din 10 domenii ale viitorului, care vin să răspundă necesităților de cunoaștere ale copiilor și adolescenților de astăzi.

„Știința este foarte practică, distractivă și mereu fascinantă, trebuie doar să le stârnim curiozitatea celor mici cu lucruri noi. Prin intermediul proiectului TwentyTu vrem să le oferim cât mai multor copii, atât din mediul urban, cât și rural, oportunitatea  de a cunoaște disciplinele școlare altfel decât până acum. Cursurile absolut gratuite vor fi orientate pe învățarea practică, dezvoltarea creativității și logicii, cultivarea spiritului de echipă. Aceste abilități ne vor permite să creștem o generație de elevi adaptată cerințelor viitorului.”

Proiectul TwentyTu va oferi cursuri extracurriculare în domeniile viitorului, destinate copiilor (7-12 ani) și adolescenților (13-19 ani), care vor fi livrate atât online, cât și offline cu ajutorul noilor tehnologii și gadgeturi, precum tablete, laptopuri, telefoane sau ochelari VR.

Unul din cele mai importante compartimente ale cursurilor livrate vor fi destinate copiilor cu vârsta cuprinsă între 7 și 12 ani, pe parcursul cărora discplinile școlare vor fi predate într-un mod interactiv, care explică aplicabilitatea practică a teoriei.  Astfel, printre disciplinele școlare destinate micilor discipoli se număra matematică distractivă, fizică experimentală, astronomie prin VR (realitate virtuală).

La cursul de matematică distractivă, elevii vor învăța și se vor convinge cu ajutorul jocurilor, a ghicitorilor și a altor instrumente practice că teoremele, ecuațiile și operațiile matematice sunt aplicate în viața cotidiană. Toate aceste activități vor contribui la dezvoltarea gândirii creative și a învățării practice.

Fizica experimentală va fi explicată pe înțelesul elevilor în baza experimentelor care le vastimula permanent interesul și care îi va convinge că această știință nu este una abstractă.

Astronomia VR (realitate virtuală) le va oferi elevilor posibilitatea de a simula o călătorie printre corpurile cerești, ceea ce le va da senzația că acestea sunt aproape reale.

TwentyTu prevede și cursuri pentru adolescenți în domenii precum robotică, programare interactivă, aplicații mobile, dezvoltare personală sau antreperenoriat. Află mai multe pe www.twentytu.md.

Astfel, până la sfârșitul anului 2022, cca 80.000 de elevi ar putea deveni beneficiarii acestui program fără precedent. Pentru a atinge aceste obiective, echipa Tekwill desfășoară în prezent o amplă campanie de colectare de fonduri. 500.000 euro este suma necesară pentru dezvoltarea cursurilor, a programului de studiu, dar și pentru instruirea profesorilor ca să aplice metodele moderne la predarea materiilor.

Intră pe www.twentytu.md și contribuie la transformarea educației din Moldova. Oferă-le copiilor din țara noastră posibilitatea de a studia disciplinele viitorului!

Despre TwentyTu

TwentyTu este primul proiect nonprofit din țara noastră, care și-a propus să transforme educația din Moldova. Astfel, până în anul 2022, cel puțin 80.000 de elevi vor avea posibilitatea să participe la cursuri interactive, care le vor oferi abilități practice și aplicabile în peste 10 domenii ale viitorului. Iar pentru ca școala să devină mai atractivă, și 2200 de profesori vor beneficia de instruire despre cum să aplice metodele moderne la predarea materiilor.

TwentyTu este un proiect care nu substituie programele școlare, ci reprezintă un program extracurricular, care vine să ofere noi posibilități de cunoaștere copiilor și profesorilor. Acesta a fost creat de Tekwill – expert recunoscut în dezvoltarea programelor educaționale, care acoperă o gamă largă de subiecte/materii, de la tehnologii de bază, până la cele mai actuale trenduri în domeniu, cu accent pe proiectele practice. În mai puțin de 2 ani, peste 17.000 de persoane au beneficiat de programele educative ale centrului.

Social

Învăţământul militar, evaluat de experţi NATO

Publicat

pe

De către

Un grup de experţi NATO se află, în perioada 5-7 iunie, în Republica Moldova. Vizita se desfăşoară în contextul implementării programului de modernizare a învăţământului militar (DEEP) în Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” (AMFA).

Potrivit rectorului AMFA, colonel Sergiu Plop, vizita are ca scop evaluarea procesului de studii în instituţia de învăţământ pentru anul universitar 2017 – 2018 şi stabilirea obiectivelor pentru anul de studii 2018-2019.

Sergiu Plop a specificat că experţii NATO au planificate întrevederi cu  generalul de brigadă Igor Cutie, comandant al Armatei Naţionale, reprezentanţii Ministerului Apărării şi Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, în cadrul cărora vor discuta despre realizările în domeniul învăţământului militar din Republica Moldova prin intermediul programului DEEP şi perspectivele de colaborare în acest sector.

Programul de Consolidare a Instruirii în domeniul Apărării (DEEP) a demarat în anul 2009 şi are ca obiectiv modernizarea învăţământului militar din ţara noastră.

Citește mai departe

Social

S-a dat start concursului Premiul Național, ediția 2018

Publicat

pe

De către

Comisia pentru decernarea Premiului Naţional anunță demararea concursului pentru decernarea Premiului Naţional, ediția 2018. În prima etapă a concursului, sunt prezentate scrisorile de recomandare a candidaților la concurs, înaintate de către persoane notorii sau autoritățile de profil.

Premiul Național se va acorda celor care au înregistrat performanțe deosebite, elaborând cercetări ştiinţifice, publicaţii, produse, procese şi servicii noi cu înalt potenţial socioeconomic.

De asemenea, premiul va fi oferit pentru aplicarea noilor tehnologii, produse de creație și inovații artistice, pentru contribuția la dezvoltarea sportului, pentru abordare inovativă în soluționarea problemelor stringente cu care se confruntă societatea ș.a.

Scrisorile de recomandare privind participarea la concursul pentru decernarea Premiului Național trebuie prezintate la Cancelaria de Stat (Casa Guvernului, Piaţa Marii Adunări Naţionale, 1, biroul 616) până la data de 1 iulie 2018, ora 15:00.

Premiul Naţional constă din diplomă, medalie şi recompensă bănească în valoare de 100 de mii de lei. Guvernul decernează anual până la zece premii naţionale, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Independenţei.

Citește mai departe

Poporul gândește

Poporul gândește // „Urmărește trei posturi de televiziune și trage concluzia”

Publicat

pe

Al doilea avocat al campaniei „Poporul gândește” este Nicolae Vrednic, locuitor al comunei Trușeni, mun. Chișinău. Demult a atins vârsta de pensionare și a decis să participe în cadrul campaniei pentru că „fiecare își are rostul în societate”. „Este timp pentru a strica pietre, dar vine și timpul când trebuie să le lași în pace”, povestește nea Nicu, așa cum îi place să i se spună.

Ca orice locuitor al Trușeniului, Nicolae Vrednic are și el în grădină câțiva copaci de cireșe. Când s-au copt primele cireșe, a obținut aproape 800 de lei, un venit important pentru familie. În ziua când l-am vizitat, trebăluia în grădină.

„Atât timp cât un om poate aduce folos unei societăți, poate să lucreze. Dar dacă este depășit, este timpul să se odihnească.”

Bărbatul are mulți ani munciți la Ministerul Mediului, a fost director de școli, profesor de limbă română, iar pensia este de trei mii de lei – prea mică. Pensionarul se arată indignat pentru că a auzit de la un cetățean că are o pensie de șase mii de lei și că a muncit șofer de autobuz.

Șef „pe propagandă”

Nicolae Vrednic a fost șef în domeniul propagandei într-o instituție de stat în perioada Uniunii Sovietice.  Potrivit acestuia, propaganda nu avea atunci o conotație negativă. „Am organizat concerte, festivaluri locale. Pe lângă asta, era învățământul politic. Așa erau timpurile de atunci. Toți când aud de cuvântul „propagandă”, îți sar în cap și încearcă să-ți smulgă ultimele firicele de păr. În cazul de față, e vorba de mine și firele de păr pe care aproape nu le am”, glumește bătrânul.

Cu toate acestea, Nicolae se declară român. „Noi trebuie să înțelegem că, fără o explicație intensă a necesității păstrării istoricului, a promovării valorilor naționale române, acest popor nu va avea viitor. Dacă nu vom înțelege acest lucru și nu vom propaga aceste valori, atunci ne-am pierdut ca națiune”, povestește Vrednic.

Explică-i omului cu pensie mică cum să voteze corect atunci când politicienii promit ajutoare, pensii

„Ce fac unii politicieni la televiziunile pe care le dețin este propagandă în sensul rău al cuvântului”, crede Nicolae Vrednic și este convins că cea mai bună metodă pentru a ne informa corect este următoarea: „urmărește o televiziune, apoi a doua și a treia și apoi trage concluzia. Cântărește și chibzuiește”.

Potrivit avocatului campaniei, atunci când omul stă cu gândul la cum să facă niște parale ca să supraviețuiască și să nu se împotmolească în datorii, lui nu-i arde de propagandă. „Omul este obsedat de o idee de supraviețuire cu pensia mică. De exemplu, avem un vecin cu ictus cerebral. Are o pensie de 274 de lei. Explică-i omului cum să voteze corect atunci când un politician îi promite pensie, ajutoare și altele.”

Campania „Poporul gândește” are ca scop combaterea manipulării prin comunicarea de la om și este destinat pentru persoanele în vârstă de pensionare. 

Persoanele interesate de a participa în această campanie sau care doresc să ne sugereze candidați potriviți, ne pot scrie pe mailul [email protected] sau ne pot apela la numărul de telefon +373 78202961.

Citește mai departe