Connect with us

Social

Astronomia prin Realitate Virtuală, matematica distractivă și fizica experimentală. Află ce cursuri poate studia copilul tău la TwentyTu

Publicat

pe

Cum induci curentul electric cu un cartof sau o lămâie, cum rezolvi ecuații cu personaje de poveste sau cum poți călători în spațiul cosmic prin realitatea virtuală? Sunt doar câteva dintre experiențele pe care le vor trăi elevii din Moldova la cursurile TwentyTu – cel mai ambițios proiect nonprofit din domeniul educației, lansat de către „Tekwill”, Centrul de excelență din domeniul TIC. Curriculumul inovativ include discipline din 10 domenii ale viitorului, care vin să răspundă necesităților de cunoaștere ale copiilor și adolescenților de astăzi.

„Știința este foarte practică, distractivă și mereu fascinantă, trebuie doar să le stârnim curiozitatea celor mici cu lucruri noi. Prin intermediul proiectului TwentyTu vrem să le oferim cât mai multor copii, atât din mediul urban, cât și rural, oportunitatea  de a cunoaște disciplinele școlare altfel decât până acum. Cursurile absolut gratuite vor fi orientate pe învățarea practică, dezvoltarea creativității și logicii, cultivarea spiritului de echipă. Aceste abilități ne vor permite să creștem o generație de elevi adaptată cerințelor viitorului.”

Proiectul TwentyTu va oferi cursuri extracurriculare în domeniile viitorului, destinate copiilor (7-12 ani) și adolescenților (13-19 ani), care vor fi livrate atât online, cât și offline cu ajutorul noilor tehnologii și gadgeturi, precum tablete, laptopuri, telefoane sau ochelari VR.

Unul din cele mai importante compartimente ale cursurilor livrate vor fi destinate copiilor cu vârsta cuprinsă între 7 și 12 ani, pe parcursul cărora discplinile școlare vor fi predate într-un mod interactiv, care explică aplicabilitatea practică a teoriei.  Astfel, printre disciplinele școlare destinate micilor discipoli se număra matematică distractivă, fizică experimentală, astronomie prin VR (realitate virtuală).

La cursul de matematică distractivă, elevii vor învăța și se vor convinge cu ajutorul jocurilor, a ghicitorilor și a altor instrumente practice că teoremele, ecuațiile și operațiile matematice sunt aplicate în viața cotidiană. Toate aceste activități vor contribui la dezvoltarea gândirii creative și a învățării practice.

Fizica experimentală va fi explicată pe înțelesul elevilor în baza experimentelor care le vastimula permanent interesul și care îi va convinge că această știință nu este una abstractă.

Astronomia VR (realitate virtuală) le va oferi elevilor posibilitatea de a simula o călătorie printre corpurile cerești, ceea ce le va da senzația că acestea sunt aproape reale.

TwentyTu prevede și cursuri pentru adolescenți în domenii precum robotică, programare interactivă, aplicații mobile, dezvoltare personală sau antreperenoriat. Află mai multe pe www.twentytu.md.

Astfel, până la sfârșitul anului 2022, cca 80.000 de elevi ar putea deveni beneficiarii acestui program fără precedent. Pentru a atinge aceste obiective, echipa Tekwill desfășoară în prezent o amplă campanie de colectare de fonduri. 500.000 euro este suma necesară pentru dezvoltarea cursurilor, a programului de studiu, dar și pentru instruirea profesorilor ca să aplice metodele moderne la predarea materiilor.

Intră pe www.twentytu.md și contribuie la transformarea educației din Moldova. Oferă-le copiilor din țara noastră posibilitatea de a studia disciplinele viitorului!

Despre TwentyTu

TwentyTu este primul proiect nonprofit din țara noastră, care și-a propus să transforme educația din Moldova. Astfel, până în anul 2022, cel puțin 80.000 de elevi vor avea posibilitatea să participe la cursuri interactive, care le vor oferi abilități practice și aplicabile în peste 10 domenii ale viitorului. Iar pentru ca școala să devină mai atractivă, și 2200 de profesori vor beneficia de instruire despre cum să aplice metodele moderne la predarea materiilor.

TwentyTu este un proiect care nu substituie programele școlare, ci reprezintă un program extracurricular, care vine să ofere noi posibilități de cunoaștere copiilor și profesorilor. Acesta a fost creat de Tekwill – expert recunoscut în dezvoltarea programelor educaționale, care acoperă o gamă largă de subiecte/materii, de la tehnologii de bază, până la cele mai actuale trenduri în domeniu, cu accent pe proiectele practice. În mai puțin de 2 ani, peste 17.000 de persoane au beneficiat de programele educative ale centrului.

Social

La Chişinău va fi creat un centru pentru îngrijirea animalelor fără stăpân

Publicat

pe

De către

În capitală se desfăşoară lucrările de amenajare a unui centru pentru îngrijirea câinilor fără stăpân. Potrivit primarului general interimar Ruslan Codreanu, acest centru va fi deschis în următoarele luni.

Pentru deschiderea Centrului, Primăria a prevăzut alocarea a circa un milion de lei.

Centrul va fi amenajat pe teritoriul necropolei municipale și va oferi servicii de sterilizare a maidanezilor și îngrijire postoperatorie (3-7 zile). Animalele vor fi prinse din stradă, sterilizate, ținute pe perioada postoperatorie și apoi vor fi eliberate.

Potrivit edilului-șef, în cadrul noii structuri a fost angajat deja un veterinar, iar centrul medical este dotat cu consumabile în proporție de 80 la sută. De asemenea, a fost efectuată licitația pentru construirea volierelor pentru animale. Autoritățile publice locale așteaptă autorizarea de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Ruslan Codreanu a precizat că în cadrul acestui centru, animalele vor fi întreținute în condiții umane. „Scopul nostru este de avea o instituţie pentru sterilizarea animalelor, iar câinii sterilizați acolo, să fie tratați în condiții umane”, a menţionat primarul de Chişinău.

În altă ordine de idei, primarul interimar şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu voluntarii și ONG-urile din domeniu, care să se implice atât în procesul de sterilizare a animalelor, cât și în campaniile de informare privind soluționarea problemei câinilor vagabonzi.

În perioada octombrie-noiembrie, la Chișinău va sosi o companie străină specializată în sterilizarea maidanezilor. „Centrul nostru și compania străină ne-ar putea asigura timp de o jumătate de an un succes în ceea ce privește sterilizarea maidanezilor”, a mai spus Ruslan Codreanu.

Citește mai departe

Social

Un polițist de patrulare din Bălți prins în flagrant în timp ce primea 200 euro mită

Publicat

pe

De către

Un polițist de patrulare din Bălți a fost prins în flagrant delict de ofițerii şi procurorii anticorupție, în moment ce primea 200 de euro de la o persoană, căreia i-ar fi promis c-o scapă de răspundere pe un caz de accident rutier.

Potrivit denunțătorului, bănuitul i-ar fi dat asigurări că ar avea influență asupra ofițerului de urmărire penală, în procedura de examinare a căruia se află materialele pe faptul accidentului produs la finele lunii august 2018, și că-l poate determina să adopte o decizie finală favorabilă.

Pe circumstanțele denunțate, DGT Nord a CNA a pornit o urmărire penală pentru trafic de influență, iar polițistul a fost prins în flagrant în preajma Teatrului „Vasile Alecsandri” din municipiul Bălți, în timp ce primea 200 de euro, transmiși sub controlul CNA.

Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore, iar dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 6 ani de închisoare sau amendă de până la 150 000 de lei.

La moment, se întreprind acțiuni în vederea elucidării tuturor circumstanțelor cazului și identificării persoanelor implicate.

Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție conduce urmărirea penală.

Citește mai departe

Social

Atenție! Șoferii prinși în stare de ebrietate la volan vor rămâne definitiv fără permis de conducere

Publicat

pe

De către

Din 14 decembrie 2018, șoferii prinși băuți la volanul mașinii vor rămâne fără permis de conducere. Aceasta după ce  legea privind instituirea unui mecanism integru de combatere a fenomenului de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate a fost publicată în Monitorul Oficial pe 14 septembrie.

Astfel, potrivit Inspectoratului Național de Patrulare, șoferii prinși băuți la volanul mașinii vor rămâne fără permis, iar acestora li se va suspenda dreptul de conducere pe perioada examinării cauzei în instanță. La moment conducătorului depistat în stare de ebrietate i se ridică permisul de conducere, dar i se eliberează un permis provizoriu, acesta este în drept să conducă pe durata examinării cauzei în instanță.

Totodată, mașina celui documentat în stare de ebrietate va fi ridicată și transportată la parcarea specială. Tarifele de transportare sunt de 250 de lei, plus 50 de lei ora de parcare, aproximativ 600 de lei pe zi. Anterior, tarifele nu erau aprobate, deseori polițistul fiind nevoit să urce (exclusiv cu acordul proprietarului, posesorului) la volanul mașinii pentru a o transporta la parcare.

De asemenea, se introduce o pedeapsă nouă în legea penală de „anulare a permisului de conducere”, iar șoferii vor putea obține un permis de conducere:

1) abia peste patru ani de la sentință definitivă;

2) după ce susțin repetat examenul auto (proba teoretică și practică);

3) și asta doar după ce prezintă certificatul privind instruirea anti-alcool. Programul probațional obligatoriu anti-alcool, realizat de Inspectoratul Național de Probațiune, va fi de 20 de ore și va costa 4000 lei.

INP menționează că, pe parcursul a 8 luni ale anului curent din cauza stării de ebrietate la volan s-au produs 95 accidente rutiere soldate cu 15 persoane decedate și 122 traumatizate, iar 3 459 conducători auto au fost documentați băuți la volan.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com