Asociatia Promo-Lex dezaproba discutiile privind eventualele taxe pentru tarani din r.Dubasari

COMUNICAT DE PRESA

Asociatia Promo-Lex dezaproba discutiile purtate in cadrul negocierilor din 26-27 ianuarie 2006 cu referire la eventualele taxe ce ar urma sa le achite taranii moldoveni regimului separatist de la Tiraspol.

Pe parcursul anului 2005, Asociatia Promo-Lex a promovat si aparat in mod constant interesele si drepturile celor peste 5000 de tarani din r.Dubasari, carora regimul ilegal de la Tiraspol le-a interzis accesul la terenurile agricole private.

Al doilea an consecutiv proprietarii de terenuri agricole din localitatile raionului Dubasari – Cocieri, Molovata Noua, Cosnita, Pirita si Dorotcaia au suportat imense prejudicii morale si materiale din cauza interdictiilor impuse de catre un regim instaurat si mentinut prin forta militara straina.

in anul 2005 Asociatia Promo-Lex a inregistrat numeroase cazuri de hartuire, jefuire si umilire a taranilor din regiune de catre reprezentantii fortelor paramilitare din regiunea separatista sub privirile indiferente ale asa-numitelor „forte de mentinere a pacii”. Reprezentantii regimului separatist au recurs adesea la sechestrarea tehnicii si a materialelor agricole, percepind sume enorme pentru recuperarea lor. Alteori, persoanele care „indrazneau” sa mearga spre terenurile lor erau arestate sau „amendate”, fara a li se elibera careva acte sau chitante.

in primavara anului 2005, taranii au pichetat Ambasadele statelor-garante (Federatia Rusa si Ucraina) de la Chisinau solicitind autoritatilor de la Kiev si Moscova garantarea dreptului la proprietate. Reprezentantele diplomatice respective au ignorat totalmente cerintele protestatarilor, desi au promis petitionarilor un raspuns oficial. in aceasta situatie, circa 2000 de tarani din raionul Dubasari au sesizat Curtea Europeana pentru Drepturile Omului privind violarea continua a dreptului lor la proprietate. insa, chiar si in aceasta situatie, accesul lor ramine interzis catre terenurile si livezile situate dupa traseul rutier Tiraspol-Ribnita, controlat ilegal de catre fortele paramilitare secesioniste.

Asociatia Promo-Lex apreciaza eforturile autoritatilor constitutionale cu privire la garantarea dreptului la proprietate pentru cei circa 5000 de tarani, insa dezaproba o eventuala decizie prin care proprietarii de terenuri agricole din r.Dubasari vor fi obligati sa achite careva impozite sau taxe regimului de ocupatie straina de la Tiraspol. Motivele unei astfel de pozitii este faptul ca printr-o asemenea procedura s-ar incalca din nou prevederile Constitutiei Republicii Moldova, adica principiile ce se refera la suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a statului. Totodata, ne exprimam convingerea ca imputernicirea separatistilor de a percepe taxe sau impozite locuitorilor r.Dubasari ar provoca nemultumirea locuitorilor si a autoritatilor publice locale din regiune, precum si a societatii civile din Moldova. Deasemenea, acceptarea unui compromis in ceea ce priveste plata unor taxe catre Tiraspol ar permite regimului separatist sa revendice ulterior recunoasterea jurisdictiei sale asupra acestor terenuri, iar pe moment taranii vor fi jefuiti deja in mod legal de catre separatisti, care vor stabili unilateral taxele percepute si preturile bunurilor transportate peste traseul rutier Tiraspol-Dubasari-Ribnita.

Asociatia Promo-Lex considera ca participantii la negocieri trebuie sa ceara regimului ilegal de la Tiraspol, in regim de urgenta, respectarea neconditionata a drepturilor proprietarilor, prin accesul nelimitat si neconditionat al proprietarilor catre bunurile lor. Totodata, consideram ca in cadrul negocierilor ar trebui discutate aspectele ce tin de repararea prejudiciilor aduse taranilor in perioada august 2004 – ianuarie 2006 (compensare) si nicidecum despre perceperea unor taxe suplimentare.

De asemenea, Asociatia Promo-Lex regreta atitudinea si comportamentul autoritatilor de la Kiev in ceea ce priveste regimul de tranzitare a marfurilor pe segmentul transnistrean al Republicii Moldova. Promo-Lex cere autoritatilor ucrainene, in calitate de „garant”, sa ia atitudine fata de gravele abuzuri si cazuri ce tin de violarea in masa a drepturilor omului in regiunea separatista, in special in problema accesului la terenurile agricole situate peste traseul rutier Tiraspol si Ribnita.

Amintind despre abuzurile savirsite impotriva reprezentantilor si observatorilor din Ucraina si Moldova de catre regimul separatist si adeptii sai in timpul alegerilor prezidentiale din Ucraina din decembrie 2004 – ianuarie 2005, consideram ca Ucraina trebuie sa demonstreze comunitatii internationale ca a pornit ireversibil pe calea democratizarii si a reformelor democratice, pentru a deveni un partener credibil pentru statele din regiune.

Departamentul Juridic, Promo-LEX

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.