Connect with us

Justiție

Ascundea droguri în scările caselor, iar după ce primea banii on-line, le trimitea clienţilor coordonatele prin SMS

Un tânăr de 25 de ani din Chişinău a pus pe picioare o afacere de vânzare a drogurilor, utilizând schema de realizare prin metoda de procurare preplătită. La începutul anului 2015, el a creat mai multe conturi electronice de pre-plată pe site-urile companiilor BPay şi WebMoney, pe care le utiliza pentru a recepţiona mijloace băneşti în schimb la droguri.

În acelaşi timp, în locuri tăinuite din scările caselor din sect.Râşcani, mun. Chişinău, el amplasa pacheţele cu diferite cantităţi de droguri sub formă de comprimate cu denumirea comercială „Subutex”, pe care le realiza la preţul de 400 lei fiecare.

Utilizând mai multe cartele telefonice prepay, el expedia persoanelor care doreau procurarea drogurilor numerele conturilor, iar după achitarea prin transfer on-line a mijloacelor băneşti, consumatorii de droguri primeau prin SMS coordonatele aflării comprimatelor „Subutex”.

Pentru a găsi cât mai mulţi cumpărători, în activitatea criminală au fost atraşi doi consumatori de droguri în vîrstă de 35 şi, respectiv, 38 ani care utilizau schema menţionată mai sus de vânzare a drogurilor, însă preţul comprimatului era de 600 lei. Din contul diferenţei de preţ, persoanele respective primeau droguri pentru consum personal.

După mai multe luni de filaj, activitatea ingenioşilor vânzători de droguri a fost deconspirată de către Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, iar la 15 martie, instanţa de judecată a adoptată o sentinţă de condamnare pe caz.

Astfel, organizatorul comiterii infracţiunii a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de 8 ani şi 6 luni, ceilalţi doi vor executa câte 7 ani şi 6 luni închisoare

Totodată a fost dispusă trecerea în beneficiul statului a mijloacelor băneşti în sumă de 5000 dolari SUA, rezultate din infracţiune.

Sentinţa este cu drept de atac.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Justiție

Vameşi de la Poşta Moldovei şi administratori a două companii, trimişi în judecată pentru corupţie

Şeful Postului Vamal Centru al Oficiului Poştal MD2000 din municipiul Chişinău, împreună cu patru inspectori vamali, un operator poştal, doi administratori a două companii de poştă privată şi o persoană civilă vor compărea pe banca acuzaţilor pentru trafic de influenţă, corupere pasivă şi activă.

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi trimis dosarul de învinuire a celor nouă în judecată pentru examinare în fond.

Aceştia au fost reţinuţi la începutul verii. Potrivit probatoriului acumulat, inculpaţii au creat o schemă de estorcare sistematică a mijloacelor băneşti, estorcând şi primind, în intervalul iunie 2016 – iunie 2017, bani de la persoanele destinatare ale coletelor poştale internaţionale, care se prezintă pentru a ridica coletele.

În schimbul sumelor de bani estorcate şi primite, funcţionarii din cadrul Serviciului Vamal, eliberau coletele poştale internaţionale, fără efectuarea controlului vamal propriu-zis şi fără calcularea şi încasarea drepturilor de import pentru acestea.

În cazul refuzului destinatarului de a respecta condiţiile formulate de funcţionarii Serviciului Vamal, aferent sumelor de bani solicitate, aceştia îi ameninţau cu tergiversarea procesului de vămuire şi calcularea unei valori exagerate a mărfurilor primite prin intermediul coletelor poştale internaţionale.

Acţiunile de urmărire penală şi măsurile speciale de investigaţie au fost realizate de Procuratura Anticorupţie, de comun cu Inspectoratul General al Poliţiei.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi de cele incriminate, inculpaţii riscă amenzi şi închisoare de pînă la 6 ani, precum şi recuperarea cheltuielilor judiciare în valoare de 168 mii lei.

Foto: Poză simbol

Citește mai departe

Justiție

Un procuror din Chişinău, un poliţist din Ialoveni şi trei condamnaţi, trimişi în judecată

Un procuror din cadrul Procuraturii de Circumscripţie Chişinău, un inspector principal al Inspectoratului de poliţie Ialoveni, precum şi trei condamnaţi vor compărea pe banca acuzaţilor pentru trafic de influenţă şi cumpărarea de influenţă.

Astăzi, Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a transmis dosarul de învinuire a celor cinci în judecată.

Aceştia au fost reţinuţi la finele lunii august, investigaţiile fiind iniţiate în baza denunţului unui intermediar care avea rolul de transmitere a banilor de la clienţi către respectivul procuror, care afirma că are influenţă asupra judecătorilor.

Potrivit actului de inculpare, procurorul din Procuratura de circumscripţie Chişinău ar fi susţinut că are influenţă asupra unor magistraţi din Curtea Supremă de Justiţie pe care îi poate convinge să aplice pedepse nonprivative de libertate în privinţa a trei bărbaţi, condamnaţi pentru corupere pasivă şi tâlhărie.

Pentru a corupe judecătorii, procurorul ar fi cerut 15 000 de euro, dintre care a primit prin intermediul poliţistului 10 000 de euro. Cu toate acestea, indivizii au fost condamnaţi la închisoare, după ce judecătorii CSJ au respins recursurile avocaţilor acestora prin care se solicita „suspendarea condiţionată a pedepselor penale” faţă de cei trei.

Concomitent cu acţiunile procurorului, care afirma că are influenţă asupra judecătorilor, au fost documentate şi acţiunile ilegale ale poliţistului, învinuit de transmiterea către procuror a sumei de 10 000 de euro pentru „influenţarea magistraţilor”.

La demersul Procurorului General, Consiliul Superior al Procurorilor a suspendat procurorul din funcţie.

Fiind audiaţi, inculpaţii şi-au recunoscut vina integral, încheind acord de recunoaştere a vinovăţiei şi au solicitat examinarea cauzei în procedură specială, în baza probelor administrate la faza de urmărire penală, conform procedurii prevăzute de art.364/1 din Codul de procedură penală.

În privinţa procurorului şi poliţistului este aplicată măsura preventivă – arestul la domiciliu, în privinţa altor doi învinuiţi se execută hotărîrea instanţei de judecată de condamnarea cu închisoare pentru un termen de 5 ani şi în privinţa celui de-al treilea învinuit este aplicată măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi ţara.

Procurorii anticorupţie, cu autorizarea judecătorului de instrucţie, au aplicat sechestru în vederea încasării contravalorii mitei pe 10500 euro şi 5150 lei.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi de cele incriminate, inculpaţii riscă o amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale sau închisoare de la 3 la 7 ani, precum şi recuperarea cheltuielilor judiciare în valoare de 6300 lei.

Citește mai departe

Important

Şapte persoane inculpate în „dosarul ANSA”, pe banca acuzaţilor. Acestea riscă până la 10 ani închisoare

Patru foşti şi actuali angajaţi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor şi trei oameni de afaceri vor compărea în faţa magistraţilor sub acuzaţia de depăşirea atribuţiilor de serviciu, fals în acte publice şi corupere pasivă, fapte ce au cauzat daune în proporţii deosebit de mari bugetului de stat.

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat dosarul de învinuire a celor şapte în judecată.

Printre inculpaţi figurează: şeful Direcţiei controlul produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţi din cadrul ANSA şi 3 angajaţi ai subdiviziunilor teritoriale Ialoveni, Drochia şi Dubăsari, iar oamenii de afaceri, reţinuţi în acelaşi dosar, sunt beneficiarii serviciilor funcţionarilor menţionaţi.

Angajaţii ANSA sunt învinuiţi că, în intervalul lunilor ianuarie – februarie 2016, ar fi eliberat peste 360 de certificate fitosanitare naţionale acestor agenţi economici pentru exportarea a circa 7200 de tone de mere în Federaţia Rusă.

De facto, agenţii economici au exportat mere din Polonia în Rusia prin Belarus, fără a traversa frontiera Republicii Moldova.

Ca rezultat, în martie 2016, instituţiile competente din Federaţia Rusă au pus interdicţie exportului de mere din Republica Moldova prin Belarus, astfel cauzând prejudicii grave atât intereselor publice şi imaginii Republicii Moldova pe plan internaţional, cât şi drepturilor şi intereselor persoanelor juridice care erau implicate în exportul legal de mere.

În cadrul urmăririi penale persoanele învinuite nu au recunoscut vinovăţia, pledînd nevinovate. În privinţa acestora a fost aplicată măsura preventivă – controlul judiciar.

De asemenea, în vederea asigurării recuperării prejudiciului cauzat prin infracţiune, au fost aplicate sechestre pe 479 437 lei, 4 925 euro şi 10 400 dolari SUA ce aparţin învinuiţilor şi au fost depistate în cadrul percheziţiilor.

Procurorii anticorupţie au disjuns un dosar separat privind acţiunile de corupere activă în privinţa factorilor de decizie ai ANSA, comise de persoane fizice interesate în contrafacerea certificatelor fitosanitare, precum şi altor agenţi economici care au beneficiat de certificate fitosanitare contrafăcute.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, inculpaţii riscă pînă la 10 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani, precum şi incasarea cheltuielilor judicare în valoare de 22 300 lei.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Important15 ore în urmă

Incendiu la unul din cele 2 noduri principale de distribuţie a operatorului StarNet

Un incendiu s-a produs la unul din cele 2 noduri principale de distribuţie a operatorului de telecomunicații StarNet. Drept urmare,...

Social22 de ore în urmă

O mie de cărți vor fi împărţite trecătorilor de pe strada pietonală din centrul Chișinăului

Mișcarea Civică Tinerii Moldovei va împărți gratuit o mie de cărți trecătorilor de pe strada pietonală din centrul Chișinăului, duminică,...

Externe23 de ore în urmă

Un hoţ de buzunare nu va mai putea urca în niciun mijloc de transport timp de trei ani

Premieră în justiţia din România. Un hoţ de buzunare, prins în flagrant trei zile la rând când fura din buzunarele...

Externe1 zi în urmă

Trei litere din limba română pe care le folosim cel mai puţin

Alfabetul român actual este bazat pe alfabetul latin. Până în anii ’60 ai secolului XIX, în spaţiul românesc se folosea...

Externe2 zile în urmă

Un turist a căzut în genunchi şi a înţepenit. Podul de sticlă a „crăpat” sub el la peste 1.000 de metri înălțime

Spectaculoasele punți de sticlă ale chinezilor, suspendate la înălțime, nu sunt pentru cei slabi de inimă.

Politică2 zile în urmă

Partidul Liberal a depus actele de înregistrare pentru referendumul anti-Chirtoacă

Partidul Liberal a depus actele de înregistrare a partidului ca participant la referendumul anti-Chirtoacă, care va avea loc pe 19...

Important2 zile în urmă

Barajul Stânca – Costești, consolidat printr-un proiect european de peste nouă milioane euro

Barajul de la Stânca – Costești, construit pe râul Prut, la frontiera dintre România și Republica Moldova, a fost consolidat...

Advertisement

Opinii