Artiștii stradali din Chișinău, Tiraspol și Harkov au participat la festivalul „Urban Generation” — Moldova.org
Connect with us

Cultură

Artiștii stradali din Chișinău, Tiraspol și Harkov au participat la festivalul „Urban Generation”

Publicat

pe

Reprezentanții culturilor stradale Street Ball, Break dance, Hip-hop, DJ-ing, Parkour, Graffiti, Riders din Chișinău și Harkov au participat duminică, alături de semenii lor din Tiraspol, la festivalul „Urban Generation”.

Evenimentul a fost organizat cu finanțare oferită de Uniunea Europeană în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

 „Urban Generation” a unit la un loc diversitatea subculturilor: artiști, dansatori, DJ și rideri. Evenimentul  fost organizat cu scopul de a demonstra diversitatea culturilor stradale ale celor două maluri ale Nistrului. Primul festival similar a avot loc  pe 19 mai la Chișinău.

„La primul eveniment din Chișnău am fost uimit de numărul mare de tineri talentați, de dinamismul și energia lor pozitivă. Sinergia ambelor maluri vine de la locuitori săi. Mă bucur să văd iubitorii artelor stradale de pe ambele maluri la al doilea eveniment de acest fel, sprijinit de UE”, a menționat ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

Potrivit managerului de proiect Veaceslav Bejenar, ideea de a organiza festivalul a fost urzită mai mulți ani: „Cultura modernă nu cunoaște vârsta, diferențele de gen și statutul social, este deschisă tuturor și astfel atrage în rândurile sale tot mai mulți oameni. Acum, drept cultură  stradală sunt considerate practic toate mișcările de tineret care nu se încadrează în standardele artei academice, sportului oficial și altor direcții de activități tradiționale”.

 Publicul a fost surprins de varietatea stilurilor. „Recunosc, până în acest moment am avut anumite prejudecăți în privința acestor activități. Acum văd că aceștia sunt niște tineri minunați care își petrec timpul liber util și cu sens“, a menționat locuitoarea orașului Tiraspol, Aliona Solovei.

 Egor Cucerenco, locuitor al orașului Tiraspol, în vârstă de șaisprezece ani, este captivat de BMX (Bicycle Moto eXtreme), cu alte cuvinte – ciclism extrem. „Când aveam 10 ani,  tata mi-a cumpărat o bicicletă. Peste un timp am refăcut-o astfel încât să arate ca o BMX mare, o bicicletă concepută pentru ciclismul extrem, și încetul cu încetul am început să deprind salturile de pe scări. E o metodă de a uita o vreme de comunicarea virtuală și de a comunica pe viu”, a spus Egor.

Potrivit lui Alexander Sovcov, pictor graffitti din Chișinău, festivalul este interesant prin faptul că îmbină trei direcții: „Sportul, arta și comunicarea, un mediu unic pentru tineri. Nu cunosc nici un eveniment similar, care ar putea uni anume un astfel de public țintă de pe ambele maluri ale Nistrului. Fără îndoială, este un proiect unic”.

 Festivalul este organizat de ONG-urile  „Dezvoltarea inovatoare și susținerea direcțiilor social importante“, „Fondul de Dezvoltare a colectivelor artistice“ și „Urban Spirit”, în parteneriat cu AO „Vitality“. Este una dintre cele 30 de cooperări, finanțate de UE în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii“, realizat de PNUD. 

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Cultură

Programul manifestărilor cultural-artistice dedicate Sărbătorii Naţionale „Limba noastră cea română” – 31 august 2018

Publicat

pe

De către

Primăria Chişinău a anunțat Programul manifestărilor cultural-artistice dedicate Sărbătorii Naţionale „ Limba noastră cea română” (29 – 31 august 2018).

29 august 2018

11.00 – 16.00, Aniversarea a 20 de ani de la fondarea Bibliotecii „Alba Iulia”.
Biblioteca „Alba Iulia”, str. Alba Iulia, 202

30 august 2018

14.30 – 16.30, „Mult e dulce şi frumoasă…” – manifestare literar-artistică. Moderator – Vlad Pohilă, publicist, lingvist, redactor de carte.
Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hasdeu”,
Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 148

31 august 2018

10.00 – 14.00, Depuneri de flori. Manifestare literar-artistică „La început a fost cuvântul…”.
Monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt
Aleea Clasicilor

10.00 – 12.00, Depuneri de flori la bustul poetului Alecu Russo. Compoziţie literar-muzicală „Limba noastră-i o comoară”.
Str. Alecu Russo, 63/1

11.00 – 14.00, „Dulce şi frumoasă-i limba mea de-acasa…” – program cultural-artistic, expoziţii, întreceri sportiv.
Scuarul din str. Miron Costin

11.00 – 14.00, „Odă Limbii Materne” – spectacol literar-muzical.
Scuarul Centrului Comercial „UNIC”

11.00 – 13.00, „Al mamei dulce grai…” – spectacol realizat de secţia cultură a Preturii sectorului Buiucani.
Piaţa Marii Adunări Naţionale

14.00 – 16.00, „Melodii Alese” – programul orchestrei de instrumente aerofone a Direcţiei parcurilor de cultură şi odihnă a municipiului Chişinău
Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”

15.30 – 16.30, „În ritmul secolului…” – spectacol coregrafic realizat de Asociaţia Dansului Modern.
Piaţa Marii Adunări Naţionale

18.00 – 23.00, „Monument Cuvântului” – spectacol extraordinar dedicat Sărbătorii Naţionale „Limba noastră cea română”.
Piaţa Marii Adunări Naţionale

Citește mai departe

Cultură

Ce te așteaptă la Festivalul Cucuteni 2018: Flacăra măiestriei?

Publicat

pe

De către

Zile numărate au rămas până la cel mai artistic festival al anului Cucuteni 2018: Flacăra măiestriei. La eveniment te așteaptă o adevărată sărbătoare a Artei și Distracției: expoziții cu lucrări din ceramică și pictură, activități pentru maturi și copii, ateliere de creație și multe surprize.

Vino în ultima sâmbătă din această vară, 25 august, la Centrul de Instruire și Agrement Moldtelecom să admiri creația cucutenilor în forma sa cea mai pură, să petreci timpul în sânul naturii alături de prieteni și familie.

Evenimentul va începe la ora 14:00 și va dura până la 22:00.

15:00 -16:00 Happy Hour – înghețată gratuită pentru copii

16:00-17:00 Happy Hour – mere gratuite

18:00 -20:00 Happy Hour – vin spumant gratuit

15:30 Film despre Simpozionul Cucuteni International Art Camp 2018

16:00 Deschiderea expoziției & prezentarea lucrărilor Simpozionului               

17:00 Decernarea diplomelor participanților Simpozionului Cucuteni International Art Camp

18:00 Concert Via Dacă

19:00 Concert Toporkestra

20:30 Fire show excepțional

21:00 Flacăra Măiestriei – arderea tradițională a sculpturii imense de ceramică, simbol antic cucutenian al belșugului

Totodată, oaspeții vor admira expoziția cu peste 50 de lucrări de ceramică și pictură, realizate de către cei 20 de participanți ai simpozionului Cucuteni International Art Camp.

Alte activitățile pentru adulți: ateliere de creație, arena olarilor, unde vizitatorii vor putea crea obiecte din lut, restaurarea Casei Cucutenilor și o mulțime de alte ocupații active.

Activități pentru copii: teren de joacă, zona acvatică, zona labirint și bazin cu mingi colorate; ateliere de ceramică și pictură, participarea la săpături arheologice și altele.

Numeroase zone pentru odihnă la umbră: hamacuri, covorașe, perne, etc.

Iar dacă veți flămânzi, gospodinele festivalului vă vor pregăti bucate tradiționale moldovenești.

Transport spre Festivalul Cucuteni

Organizatorii pun la dispoziția vizitatorilor transport până la Centrul de Instruire și Agrement Moldtelecom. Microbuzele vor pleca de la Hotelul Turist la fiecare 30 de minute, începând cu ora 13:00. Prețul călătoriei într-o singură direcție constituie 35 de lei.

Bilete

Biletele pot fi procurate online, pe iticket.md.

Prețul biletului constituie 50 de lei. Bilete pot fi cumpărate și în ziua evenimentului cu 70 de lei pentru o unitate. Copiii mai mici de 12 ani intră gratuit.

Detalii despre eveniment le găsiți pe pagina de facebook a festivalului

Organizator: Art Studio Picasso

Eveniment sub egida brandului turistic de țară Pomul Vieții

Parteneri Strategici: Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei

Sponsor general al festivalului: Linella

Sponsor general a simpozionului: Moldtelecom

Sponsori: Moldova Agroindbank, Lukoil, Bemol.

Parteneri media: Radio Orhei, Diez.md, Agora.md, Ea.md, Noi.md, Zugo.md, Moldova.org, realitatea.md, Unica.md

Citește mai departe

Cultură

La Bălți va fi edificat bustul lui Mihai Volontir, iar la Cubolta, raionul Sângerei – bustul lui Pantelimon Halippa

Publicat

pe

De către

Bustul renumitului actor de teatru și cinema, Mihai Volontir va fi edificat pe Aleea Clasicilor Culturii Naţionale din municipiul Bălţi. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Executiv.

Compoziția sculpturală va fi ridicată în scopul eternizării memoriei artistului, iar cheltuielile necesare pentru executarea și edificarea acesteia vor fi acoperite din donații și sponsorizări.

Dea lungul anilor dedicaţi teatrului şi filmului, Mihai Volontir a jucat circa 120 de roluri, fiind decorat cu titluri precum Artist al poporului, Cavaler al Ordinului Republicii și cel mai bun actor al Secolului XX. Maestrul sa stins din viață la data de 15 septembrie 2015.

Tot astăzi, a fost aprobată edificarea bustului în memoria cunoscutului om politic Pantelimon Halippa. Bustul urmează a fi amplasat în localitatea sa de baștină satul Cubolta, raionul Sîngerei. Cheltuielile necesare pentru instalarea acestuia, în piaţa din preajma Primăriei satului, vor fi acoperite din bugetul local, donațiile cetățenilor și mijloacele financiare ale Consiliului Comunei Aroneanu din România.

Pantelimon Halippa, născut la 1 august 1883, sa manifestat prin activitatea sa politică – în perioada 19181934 a ocupat funcții de ministru în diferite guverne și de deputat în Parlament. De asemenea, Pantelimon Halippa sa remarcat ca scriitor,  fiind autorul a peste 280 de poezii, articole, schițe și traduceri.

Citește mai departe