Artiști din 15 țări vor urca pe aceeași scenă la Chișinău // ClassFest

În perioada 30 aprilie – 05 mai, 2018, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice organizează cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru „ClassFest” – o acţiune artistică internaţională, unică în Republica Moldova, menită să promoveze valorile artei contemporane, să menţină şi să dezvolte dialogul intercultural şi schimbul de experienţă între şcolile de teatru, să încurajeze tinerii artişti, oferindu-le posibilitatea de a-şi prezenta cele mai bune producţii pe scenele teatrelor profesioniste din ţară.

Participanţii ediţiilor anterioare, prin repertoriu, prestaţie și perseverență, i-au conferit festivalului continuitate, i-au confirmat calitatea de eveniment remarcabil în peisajul cultural naţional şi internaţional. Această platformă culturală şi educaţională transfrontalieră este destinată întâlnirilor, discuţiilor pe marginea spectacolelor, atelierelor de creaţie, activităţi ce vor încuraja colaborările dintre studenţi, profesori şi instituţii. Ediţia a VIII-a întruneşte la Chişinău reprezentanţi ai următoarelor şcoli de teatru: Institutul de Stat de Teatru şi Cinematografie din Erevan, Armenia, Universitatea de Muzică și Teatru din Graz, Austria, Universitatea de Stat de Cultură și Arte din Azerbaijan, Academia de Arte de Stat din Minsk, Belarus, Academia de Teatru și Film Athanor din Passau, Germania, Academia de Teatru Sofia Amendolea din Roma, Italia, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chişinău, Republica Moldova, Şcoala Internaţională de Film şi Televiziune (EICAR) din Paris, Franţa, Școala Națională de Film, Televiziune și Teatru din Łódź, Polonia, Academia Națională de Artă T. K. Zhurgenov din Almaty, Kazahstan, Institutul Național de Artă Teatrală din Sankt Petersburg, Rusia, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografie I. L. Caragiale din București, România, Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași, România, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, România, Universitatea Naţională de Teatru, Film şi TV Karpenko-Kary din Kiev, Ucraina.

Spectacolele din cadrul festivalului abordează diverse teme, ce vizează politica, relațiile conjugale, crizele familiale, violenţa, războiul, teroarea, iubirea etc., tratate în dramaturgia scriitorilor Eugene Ionesco, William Shakespeare, Samuel Beckett, Brandon Thomas, Vasili Sigarev, Maxim Gorki ş.a. Producţiile teatrale vor fi prezentate în: Teatrul Naţional Eugene Ionesco, Teatrul de Revistă Ginta Latină, Teatrul Naţional Satiricus I. L. Caragiale, Teatrul Republican de Păpuşi Licurici, Teatrul Dramatic Rus de Stat A .P. Cehov, Teatrul Republican Luceafărul, Teatrul Naţional Mihai Eminescu, Centrul de Educaţie şi Cultură prin Artă, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice

Participanţii festivalului vor beneficia de mai multe ateliere de creație, ai căror coordonatori sunt actori, regizori iluștri, precum Leonid Nechaev (Rusia), Daniela Lemnaru (România), Florin Vidamski (Germania), Marcin Brzozowski (Polonia), vor viziona expoziții de scenografie, vor audia recitaluri muzicale susţinute de studenţii Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

Festivalul, organizat de Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, este susţinut financiar, tradiţional, de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Totodată,  Institutul Cultural Român Mihai Eminescu, filiala din or. Chişinău, susţine participarea reprezentanţilor şcolilor teatrale din România.  Fondul Interstatal de Colaborare Umanitară a Statelor CSI sprijină participarea şcolilor de teatru din Erevan, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Kazahstan, Ucraina. Institutul Polonez din Bucureşti asigură participarea studenților din Polonia. Centrul Cultural German Akzente din Republica Moldova şi Institutul Goethe din România susțin financiar participarea Academiei de Teatru și Film Athanor din Passau, Germania. Tinerii de la Universitatea de Muzică și Teatru din Graz, Austria sunt sprijiniți de Forumul Cultural Austriac din România. Ambasada Franţei în Republica Moldova a contribuit la participarea Şcolii Internaţionale de Film şi Televiziune din Paris, Franţa. Institutul Național de Artă Teatrală din Sankt Petersburg participă la festival datorită suportului financiar acordat de Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură în Republica Moldova.

Accesul la toate spectacolele este liber.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.