Armata ucraineană și-a consolidat pozițiile la granița cu Crimeea și Transnistria

Ucraina a mărit numărul de militari la frontierele sale cu Crimeea, peninsula sa din Marea Neagră anexată în martie 2014 de Rusia, și cu Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, unde Moscova dispune de un contingent de aproximativ 1.400 de militari (printre care și militarii din forța de menținere a păcii), a declarat la sfârșitul săptămânii trecute președintele ucrainean Petro Poroșenko, citat de agerpres.ro.

Numărul trupelor ucrainene a crescut în mod real și au fost create unități care asigură securitatea în toate zonele de potențial pericol pentru Ucraina, inclusiv dinspre Crimeea (ocupată de ruși) și regiunea separatistă Transnistria, a indicat președintele ucrainean.

Poroșenko a anunțat, de asemenea, o creștere a bugetului pentru apărare în 2016 care va ajunge la 5% din Produsul Intern Brut (PIB), circa 100 miliarde de hrivne.

Un purtător de cuvânt al Statului Major al armatei ucrainene, Vladislav Seleznev, declarase anterior că o a șaptea etapă de mobilizare va începe în prima lună a anului viitor. Până în prezent, șase valuri de mobilizare parțială au avut loc în Ucraina. Președintele Petro Poroșenko afirmase la mijlocul lunii octombrie că în toamnă nu va mai avea loc niciun fel de mobilizare de rezerviști.

Înainte de aceasta, ministrul ucrainean al apărării, Stepan Poltorak, indicase că numărul militarilor din armată practic s-a dublat în decurs de un an, ajungând la un efectiv de 280.000 de oameni.

În zona liniei de demarcație din Donbas, estul Ucrainei — teatrul unui conflict armat între armata guvernamentală a Kievului și rebeli separatiști proruși — se află desfășurați în jur de 70.000 de militari ucraineni, potrivit agenției de presă TASS.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.