API salută decizia başcanului Găgăuziei de a deetatiza presa publică din regiune

Asociaţia Presei Independente (API) salută iniţiativa noului guvernator al Unităţii teritorial-administrative Gagauz Yeri Mihail Formuzal privind deetatizarea presei regionale finanţate din banii publici, se spune într-o declaraţie a API, citată de Info-Prim Neo.

Potrivit sursei citate, standardele democratice recunoscute la nivel european şi internaţional interzic finanţarea ziarelor din bani publici sau prevăd acordarea unor subvenţii tuturor mediilor de informare, în condiţii egale şi fără discriminări administrative sau economice. Planul de acţiuni UE–RM prevede, printre altele, „ajutor financiar din partea statului pentru mass-media, acordat în baza criteriilor stricte şi obiective, aplicate egal pentru toată mass-media”. Din păcate, conducerea republicii preferă să nu aplice acest principiu, încurajând subvenţionarea selectivă din bugetul public a unor ziare raionale şi naţionale utilizate, de regulă, în calitate de instrument de lustruire a imaginii partidului de guvernământ, se spune în declaraţie.

API cheamă Parlamentul, administraţiile raioanelor şi municipiilor să urmeze exemplul noii conduceri de la Comrat şi să înceapă procesul deetatizării presei locale. Astfel, ele îşi vor putea demonstra ataşamentul faţă de normele unei societăţi democratice privind gestionarea banilor publici. Totodată, API atenţionează asupra necesităţii de a asigura transparenţa maximă şi respectarea drepturilor jurnaliştilor în procesul deetatizării, inclusiv dreptul prioritar de a privatiza patrimoniul redacţiilor şi dreptul de autor asupra denumirii publicaţiilor.

API îşi declară disponibilitatea de a contribui la profesionalizarea şi consolidarea independenţei editoriale şi financiare a noilor publicaţii care ar putea fi fondate în locul actualelor ziare raionale din regiune, în cazul în care aceste publicaţii vor fi echidistante şi neangajate faţă de autorităţi şi formaţiunile politice, se menţionează în declaraţia citată. // Info-Prim Neo

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.