Ape tulbure la Victoriabank

„Victoriabank este ținta unui nou atac raider camuflat, condus de președintele Comitetului de conducere, Natalia Politov-Cangaș”, a declarat președintelui Consiliului de Administrație al Victoriabank, Victor Țurcan, în cadrul unei conferințe de presă. Declaraţia survine după ce la 12 septembrie Judecătoria Buiucani a emis o decizie de suspendare a Consiliului de Administrație, ca urmare a unei cereri depuse de Octavian Brumă, un acționar ce deţine doar opt acţiuni la această bancă şi care este șef de departament la Interparis Grup, o companie subsidiară la Asito

„Este o decizie dubioasă şi contrară intereselor băncii.Acţionarii străini, inclusiv BERD se întreabă cum de este posibil aşa ceva într-o ţară ce se vrea în UE”, a menţionat Ţurcan. Potrivit lui, actualul management al băncii comite încălcări financiare grave şi a creat o situaţie când banca are active negeneratoare de dobândă în valoare de circa 2 miliarde lei.

„La ședința Adunării generale anuale a acționarilor, din 8 mai 2014, la care s-a examinat activitatea financiară a băncii s-au constatat încălcări financiare cum ar fi acordarea de credite unor firme care nu corespund normelor. De asemenea, acționarii au despistat cheluieli mari la întreținere”, a spus Victor Ţurcan.

El a  precizat că acțiunile Nataliei Politov-Cangaș ar fi susținute de anumite persoane influente din Republica Moldova, însă nu ar fi vorba de omul de afaceri Veaceslav Platon, despre care s-a vehiculat în presă.

Pe de altă parte, Natalia Politov-Cangaș a declarat pentru presă că acuzaţiile lui Victor Ţurcan sunt nefondate. Potrivit managerului băncii, în ultimii ani banca a fost supusă auditului din partea a două companii internaţionale. Totodată, Natalia Politov-Cangaş a precizat că în opt ani banca a generat un profit de 1,5 miliarde lei.

În situaţia în care actualul Consiliul de Administrare al băncii ales la 6 februarie este suspendat, reiese că intră în drepturi consiliul vechi.

Dar totodată, nu  este clară situaţia privind managementul instituţiei bancare, întrucât la 23 septembrie expiră contractul de management la trei  manageri de frunte de la Victoriabank – Natalia Politov-Cangaş, Corneliu Ghimpu şi Ludmila Vanngheli.

Moldova.ORG reaminteşte că Victoriabank este a treia ca mărime bancă din Republica Moldova. Cel mai mare pachet de acţiuni este deţinut de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare cu 15,06% şi Alpha Bank România cu 12,5%.

Un pachet important la Victoriabank este a lui Victor Ţurcanu, actualul preşedinte al Consiliului de Administrare. Un pachet de circa 30% este concentrat în mânile a unui grup de cinci-şase firme, despre care se spune că ar fi afiliate afaceristului Veaceslav Platon.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.