APE: De ce nu vin investitorii străini în Moldova?

Directorul Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, alături de expertul economic Viorel Chivriga au prezentat astăzi concluziile unui studiu privinde obstacolele întâlnite de investitorii străini în Moldova. Potrivit lui Victor Chirilă, deși ”corupția a atins cote inimaginabile și pune în pericol statul și funcționarea economiei”, sunt și alți factori care sperie companiile străine.

”În 2014, investițiile străine directe au ajuns la 3,6 miliarde de dolari, adică undeva 1000 de dolari pe persoană. E un indicator minuscul. Pentru comparație, este ceea ce avea Macedonia în 2006”, a declarat Chivriga. Expertul afirmă că problemele au rămas în linii mari aceleași încă din anii 90: climatul de afaceri este unul prost; legislația nu este aplicată și e modificată des și din acest motiv e nocivă; iar structura aparatului de stat este una deformată, cu multe instituții ale căror competențe și funcții se dublează și îngreunează efectuarea investițiilor din străinătate.

De asemenea, Moldova suferă în continuare consecințele unui proces de privatizare defectuos, în urma căruia a pierdut deopotrivă întreprinderi și investitori.

Potrivit lui Chivriga, corupția nu afectează doar direct atragerea acestor investiții, dar și indirect, prin reputația proastă a țării pe care o creează. ”Corupția sugurmă orice dorință de a investi și de activa în țară. În al doilea rând, e o chestiune de imagine și imaginea e deformată. Putem vorbi cât vrem despre un climat de afaceri bun, dar fără o imagine mai bună decât a celorlalte țări din regiune nu va veni nimeni”, a explicat analistul.

De asemenea, el s-a arătat sceptic în privința eficienței parcurilor industriale: chiar dacă legea oferă anumite facilități rezidenților acestor parcuri, infrastructura lor este învechită, iar finanțarea insuficientă, astfel încât rezidenții trebuie să investească ei înșiși în infrastructura parcurilor. Potrivit lui Chivriga, chiar și dacă sunt unele parcuri cu merite precum Tracom sau Răut, aceste merite sunt mai curând ale administratorilor și ale rezidenților acestor parcuri. Expertul crede că Moldova poate prelua ușor experiența României, care are peste 50 de parcuri industriale, unde se află companii de renume mondial.

O altă critică adusă de Chivriga este faptul că Legea privin zonele economice libere este modificată aproape în fiecare an. În consecință, nu există reguli de joc clare și stabile, una din principalele cerințe ale investitorilor. De asemenea, expertul spune că nu există o planificare strategică în ceea ce privește zonele economice libere și parcurile industriale: care e scopul lor, ce investitori trebuie să atragă, care sunt indicatorii de performanță, care este rolul statului și care ar trebui să fie aportul rezidenților.

Viorel Chivriga s-a arătat dezamăgit și de Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO). Potrivit lui, instituția nu are capacități pentru a-și îndeplini sarcinile, finanțarea este slabă, nivelul de expertiză minim, iar echipa este ”foarte umflată”. Expertul afirmă că MIEPO nu cooperează nici cu investitorii străini, nici cu autoritățile naționale, nici cu ONG-urile și nici cu mediul academic. De asemenea, el a remarcat că pe site-ul instituției nu au apărut rezultatele niciunuia din forumurile de afaceri organizate de instituție.

Expertul crede că Moldova are nevoie de o nouă strategie în domeniu, care să fie elaborată și implementată de autoritățile centrale și locale împreună cu agenții economici și sectorul asociativ. Conform lui, Acordul de Asociere poate ghida eforturile în această direcție. De asemenea, Chivriga afirmă că Moldova trebuie să-și schimbe metodele de promovare și imaginea în străinătate, însă nu așa cum o văd instituțiile de stat, ci trebuie prezentate atuurile, fie ele și mici, atractive pentru investitori: neimpozitarea dublă, tratate de liber schimb la care participă Moldova, diverse facilități pentru investitori, etc.

Totodată, Chivriga avertizează că atitudinea autorităților față de investitori nu trebuie să fie ”chiar una părintească”. ”Unii investitori au accentuat că, venind aici, primele persoane care au cerut să se întâlnească, să discute, au fost funcționari de stat. Să știți că pentru Moldova poate e ceva normal, dar pentru cei care vin din vest este straniu. Politicul trebuie să fie separat de economic”, a explicat Chivriga.

El a mai reiterat faptul că ZEL-urile și parcurile industriale sunt un instrument puternic de atragere a companiilor străine, însă trebuie o strategie și o legislație clară și stabilă în acest sens. La momentul actual, potrivit lui, investitorii de talie foarte mare din țară pot fi numărați pe degete.

O altă problemă identificată de expert este lipsa unei forțe de muncă într-adevăr calificate. ”Agenții economici vor angajați competenți și sănătoși”, a subliniat Chivriga, iar Moldova stă prost la ambele capitole. Aici este nevoie deja de implicarea Ministerului Educației și a Ministerului Sănătății.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.