Apărătorii drepturilor omului din regiunea transnistreană nu sunt lăsați în pace!

Mai multe ONG-uri din Chișinău trag un semnal de alarmă în legătură cu situația drepturilor omului din regiunea transnistreană, menționând că mai multe persoane care încearcă să protejeze drepturile persoanelor din regiune au avut de suferit în acest an.

Scrisoarea este adresată premieriului Iurie Leancă, premierului Rusiei, Dmitri Medvedev, Ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola și alți oficiali.

Apărătorul drepturilor omului Stepan Popovschi a fost persecutat de administrația de la Tiraspol, pentru încercările lui de a apăra dreptul la proprietate pentru mii de locuitori din regiune și organizarea unor întruniri publice. În martie 2013 locuința acestuia a fost percheziționată, iar în privința lui fiind intentată o “cauză penală”.

Avocatul Vladimir Maimust este hărțuit pentru activitatea sa profesională. În septembrie 2013, în privința acestuia a avut loc o tentativă de omor, prin plasarea unui dispozitiv exploziv sub automobilul personal.

Jurnaliștii și apărătorilor drepturilor omului Nicolae Buceațchii și Luiza Doroșenco au fost acuzați de „activităţi subversive în Transnistria şi incitare la ură împotriva actualului guvern”. Acuzațiile au fost făcute publice prin intermediul unor spoturi video plasate pe rețeaua de socializare youtube, în mai 2014. Demersurile lor către structurile locale nu au fost examinate și nu au fost inițiate investigații.

“În regiunea transnistreană, activitatea apărătorilor drepturilor omului este considerată drept una cu caracter subversiv, care ar atenta la securitatea regimului și administrației de-facto. Din aceste considerente domeniul drepturilor omului este slab reprezentat la nivel local și nu există mecanisme sau instituții eficiente de monitorizare a situației drepturilor omului. Cu toate acestea, în ultimul an au fost înregistrate inițiative și acțiuni la nivel local privind instituirea controlului administrației regionale asupra apărătorilor drepturilor omului și a organizațiilor neguvernamentale”, se arată în adresare.

Mai mult ca atât, la începutul acestei luni, apărătorului drepturilor omului Alexandru Zubco, jurist în cadrul Promo-LEX, i-a fost interzis accesul în regiunea transnistreană.Astfel, la punctul de control Bender a fost reținut, iar automobilul său blocat. După circa jumătate de oră, reprezentanții structurilor de securitate locale (kgb) i-au interzis accesul în zonă, comunicându-i că prezența sa pe teritoriul regiunii transnistrene nu este “bine venită”.

În iunie 2014, Alexandru Zubco a acţionat în instanţa de la Tiraspol, serviciul de securitate transnistrean pe motivul aplicării interdicţiei asupra autoturismului personal, aplicat în aprilie 2014. Instanţa a respins de câteva ori cererea, pe motive formale. În fine, în octombrie cererea a fost pusă pe rol. Prin acţiunea respectivă, a solicitat să fie anulată interdicţia de circulaţie. “Nu am sperat la o justiţie echitabilă în regiune, am depus această acţiune mai mult pentru a testa mecanismul de apărare a drepturilor la Tiraspol. La 5 decembrie urma să aibă loc procesul, motiv pentru care mă deplasam spre Tiraspol”, susţine Alexandru Zubco.

Autoritățile constituționale ale RM au comunicat lui Alexandru Zubco despre faptul că se află în vizorul structurilor ilegale ”kgb”, în legătură cu activitatea sa în cadrul Asociației Promo-LEX. Alexandru Zubco, activează în cadrul Promo-LEX din anul 2007 și este un promotor activ al drepturilor omului, fiind cunoscut atât la nivel național cât și internațional.

Organizațiile cer ca autoritățile R.Moldova să-și respecte obligația pe care și-au asumat-o de a pune în aplicare măsuri eficiente de protecție a apărătorilor drepturilor omului care sunt sau care riscă să fie puse în pericol în regiunea transnistreană.

Organizațiile semnatare sunt: Asociația Promo-LEX, Front Line Defenders, Civil Rights Defenders, Observatorul pentru Protecția Apărătorilor Drepturilor Omului, un program comun al Federației Internaționale pentru Drepturile Omului (FIDH) și Organizației Mondiale Împotriva Torturii (OMCT).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare