Anul 2005 a fost deosebit de rezultativ sub aspectul reglementarii transnistrene, apreciaza presedintele Vladimir Voronin

Anul 2005 a fost unul deosebit de rezultativ sub aspectul reglementarii transnistrene, a mentionat Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, marti, 18 octombrie, in cadrul intrevederii cu Presedintele in exercitiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Sloveniei, Dimitrij Rupel, transmite Agentia INFOTAG cu referire la serviciul de presa al sefului statului.

Un sir de probleme de importanta majora, pe care autoritatile Republicii Moldova le abordeaza de mult timp, au fost solutionate pe parcursul acestui an, a mentionat Presedintele. Printre progresele esentiale la acest capitol el a nominalizat adoptarea prin consens parlamentar a unui nou concept al solutionarii problemei transnistrene, bazat pe demilitarizarea, decriminalizarea si democratizarea regiunii, accentuarea rolului Ucrainei in procesul de reglementare, antrenarea UE si SUA in negocieri, acceptarea de catre Presedintia OSCE a initiativei Presedintilor Republicii Moldova si Ucrainei privind pregatirea si desfasurarea in Transnistria a unor alegeri libere si democratice sub control international.

in opinia lui Vladimir Voronin, o realizare de insemnatate vitala pentru depasirea separatismului transnistrean este si initierea controlului si monitorizarii internationale sub egida UE la frontiera de stat moldo-ucraineana. Toate aceste rezultate, a spus seful statului, au fost obtinute inclusiv cu sustinerea si participarea activa a Presedintiei slovene a OSCE.

Presedintele moldovean a exprimat gratitudine Presedintelui in exercitiu al OSCE pentru atentia consacrata reglementarii transnistrene si consolidarii securitatii in aceasta zona a Europei. Seful statului a anuntat ca Republica Moldova intentioneaza sa contribuie activ la elaborarea declaratiei finale a summitului ministerial al OSCE de la Ljubljana din luna decembrie a.c.

Dimitrij Rupel a salutat pozitia constructiva si cooperanta a autoritatilor moldovenesti in realizarea obiectivelor OSCE, multumindu-i Presedintelui Vladimir Voronin pentru aprecierea inalta a rezultatelor Presedintiei Sloveniei in cadrul acestei structuri.

inaltul demnitar OSCE si-a exprimat speranta ca prima runda de negocieri pentru reglementarea transnistreana in format largit, cu participarea UE si SUA, va marca inceputul real al solutionarii politice definitive a conflictului transnistrean cu respectarea normelor juridice internationale, a independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, a intereselor populatiei de pe ambele maluri ale Nistrului. Orice progrese pe aceasta cale vor putea fi trecute si la activul OSCE, a subliniat Dimitrij Rupel.

Referindu-se la viitoarea implicare a OSCE in pregatirea terenului pentru organizarea alegerilor libere in Transnistria, Dimitrij Rupel a sustinut intru totul pozitia Presedintelui Vladimir Voronin, potrivit careia acestea vor putea fi anuntate si desfasurate numai dupa ce in regiunea transnistreana vor fi atestate toate premisele democratice necesare. in prezent, au subliniat interlocutorii, pe teritoriul controlat de regimul separatist nu exista nici pluripartitism, nici societate civila, nici libertate de expresie.

Oficialii au opinat in acest context ca niste dovezi ale bunelor intentii din partea administratiei de la Tiraspol ar fi anularea alegerilor in asa-numitul soviet suprem, programate pentru luna decembrie, conformarea deciziei CEDO cu privire la eliberarea imediata a celor doi detinuti politici din inchisoarea de la Hlinaia, precum si respectarea drepturilor de proprietate asupra pamintului ale locuitorilor satelor Cocieri, Dorotcaia, Pirita, Cosnita si Molovata Noua.

Vladimir Voronin a sustinut proiectul OSCE cu privire la exercitarea unui control international eficient asupra intreprinderilor complexului industrial militar al Transnistriei.// Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.