AntiTeza: „Canalul Iași-Ungheni va transporta gaz rusesc”

Komsomoliskaia Pravda publică un articol părtinitor cu titlul „Noi avem gaz din Europa: Va putea R. Moldova să renunțe la gazul rusesc?”

Autorul scrie că Gazprom a anunțat despre rezilierea contractelor cu Ucraina și despre stoparea tranzitului gazului rusesc către Europa.

Roman Chirca, directorul Institutului Economiei de Piață, infirmă aceste informații.
„Este un bluf (cacealma) politic. Este o frustrare politică (a Rusiei) în urma deciziei arbitrajului de la Stockholm, care a dat câștig de cauză părții ucrainene. În primul rând, Federația Rusă este total dependentă de livrările de gaze către Uniunea Europeană, care este sursa principală de venit. În momentul în care nu au cum livra și nu vor livra către Uniunii Europene gaze, Gazprom este practic falimentar”.

KP: „Volumul planificat prin gazoductul Ungheni-Iași nu este suficient pentru Republica Moldova. […] În ceea ce privește prețul combustibilului albastru, în cazul livrării sale din vest, expertul a spus că ar putea fi puțin mai mare”.

EXPERȚII SUNT DE ALTĂ PĂRERE

Dionis Cenușă, director Program „Securitate energetică” în cadrul Centrului Analitic „Expert-Grup” spune că România poate produce suficient gaz pentru consumul propriu și respectiv să exporte în Republica Moldova.

Roman Chirca, directorul Institutului Economiei de Piață, consideră că capacitatea gazoductului este mult mai mare decât necesitățile Republicii Moldova. „Gazul românesc nu este mai scump. Gazul românesc se află la o distanță maxim 300-400-500 km de Republica Moldova. Gazul rusesc se află la o distanță de peste 5 mii de km. Există o diferență în preț, care este evidentă în favoarea gazului românesc. În plus, România este prima țară din Uniunea Europeană, care are cel mai mare grad de independență în ceea ce ține utilizarea gazului”.

KP: Gazul va fi mai degrabă rusesc, atunci când va funcționa gazoductul „Turkish Stream”. Acest gaz rusesc ne va costa mai mult, pentru că ne înconjoară. România nu ne va exporta gazul ei, întrucât abia face față necesităților sale de gaz.

Dionis Cenușă, director Program „Securitate energetică” în cadrul Centrului Analitic „Expert-Grup” a menționat că România este interconectată și se interconectează și mai mult la piața europeană de gaze. „Pe lângă capacitățile pe care ea le are din propriile surse naturale, România va putea și poate în orice moment să cumpere gaze adițional de pe piața europeană. Ceea, ce va veni prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău, ar putea fi nu doar românesc, dar și gaz european. Nu mă refer la originea gazului care poate fi din Rusia, din Azerbaidjan, care poate fi și din alte țări exportatoare. Mă refer la cine vinde gazul, cine este distribuitorul. Iar distribuitorul, desigur că, va fi compania din România, cu care se va semna contract pentru achiziționarea gazului românesc pentru consumul moldovenilor.”

Roman Chirca, directorul Institutului Economiei de Piață: „Nu există sens economic în livrarea gazului rusesc prin România”.