ANSA a interzis importul de carne de pasăre din anumite regiuni din Ucraina, Germania, Polonia şi Rusia

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a interzis importul de carne de pasăre din anumite regiuni din Ucraina, Germania, Polonia şi Rusia, unde au fost constatate focare de gripă aviară. Anunţul a fost făcut luni, 13 februarie, de directorul adjunct ANSA, Vsevolod Stamati, în cadrul unei conferințe de presă. Interdicția a fost aplicată pe întreaga perioada de risc.

“Suntem în zonă de risc și am interzis importul de carne de pasăre din unele dintre aceste țări. ANSA întreprinde o serie de măsuri pentru a evita infectarea păsărilor cu virusul gripei aviare în țara noastră”, a menționat Stamati.

Respnsabilul a precizat că Republica Moldova importă mai mult de 50 % din carnea de pui, pasăre, ouă de incubare și alte derivate din carne de pasăre.

De aceea autorităţile de la Chişinău au realizat un plan de biosecuritate la frontiera de stat. Carnea adusă în țară este verificată, în funcție de zona de proveniență.

Vsevolod Stamati a mai spus că ANSA primește săptămânal rapoarte de la subdiviziunile sale teritoriale și până acum nu s-a depistat vreun caz de gripă aviară. Potrivit lui, probele de laborator de la cele câteva cazuri de lebede migratoare moarte care au fost găsite pe teritoriul ţării au ieșit negative.

Vsevolod Stamati a precizat că este vorba despre un virus nou, modificat – N5H8 – care afectează în special păsările migratoare și din fauna sălbatică.

În RM există peste 45 milioane de păsări, dintre care 17 milioane aparțin corporativelor de sector.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.