ANRTI a interzis operatorilor de telefonie sa aplice plati pentru mesageria vocala

Agentia Nationala pentru Reglementare in Telecomunicatii si Informatica (ANRTI) a stabilit obligatii suplimentare operatorilor de telefonie in vederea protejarii drepturilor si intereselor utilizatorilor finali. Acestea sunt prevazute in decizia Consiliului de administratie al agentiei privind reglementarea difuzarii informatiei de catre robotii centralelor telefonice si a serviciului mesagerie vocala, decizie adoptata in sedinta publica ordinara a Consiliului, la care au participat si reprezentanti ai companiilor "Moldtelecom", "Voxtel" si "Moldcell", informeaza AP FLUX, citand un comunicat al Serviciului de presa al ANRTI.

Hotararea interzice operatorilor de telefonie, in cazul in care abonatul apelat nu este conectat la serviciul mesagerie vocala, sa aplice plati pentru informatia difuzata de robotii centralelor telefonice ce le apartin, informatie prin care sint substituite tonurile care arata starea liniei apelatului (tonul de apel, ocupat, deconectat, in afara ariei de acoperire etc). Aceiasi hotarare prevede ca operatorii de telefonie, in cazul in care abonatul apelat este conectat la serviciul mesagerie vocala, vor limita durata mesajelor vocale de salut standard, difuzate de sistemele de mesagerie vocala ce le apartin, pana la 6-8 secunde. Operatorii urmeaza sa asigure, pana la 1 martie curent, indeplinirea acestor cerinte, precum si sa excluda aplicarea taxelor pentru refuzul utilizatorilor finali ai propriei retele de serviciul mesagerie vocala.

Potrivit directorului Agentiei, Iurie Tabarta, ideea adoptarii acestei hotarari a aparut dupa examinarea a mai multor reclamatii parvenite de la utilizatori, care s-au plans ca unii operatori de telefonie taxeaza audierea informatiei difuzate de robotii centralelor telefonice ca pe niste convorbiri telefonice, incaseaza plati pentru deconectarea serviciului mesagerie vocala. Proiectul documentului a fost supus, in decembrie trecut, consultarilor publice pe pagina de Internet a Agentiei, iar in ianuarie curent – examinat la cateva intruniri cu reprezentanti ai operatorilor de telefonie.

Tabarta a declarat ca acesta este primul pas facut de Agentie in vederea eliminarii definitive a actualei practici de taxare a mesajelor vocale de salut difuzate de sistemele de mesagerie vocala ale operatorilor de telefonie. In prezent, durata acestor mesaje ajunge la 27 de secunde si apelantul trebuie sa le plateasca, desi nu a solicitat un atare serviciu. Tabarta a explicat situatia data prin faptul ca la moment operatorii nu dispun de posibilitati tehnice pentru a diferentia mesageria vocala de convorbirile telefonice. De aceea Agentia i-a obligat sa prezinte, pana la 1 iunie curent, planuri de actiuni insotite de studii tehnice si de fezabilitate privind modalitatile de excludere a taxarii mesajelor date, a precizat sursa citata.

In alt context, Tabarta a accentuat ca hotararea nominalizata se inscrie in sirul de actiuni planificate pentru anul 2005, care a fost declarat de Agentie, in decembrie trecut, drept an al consumatorului. El a afirmat ca Agentia va intreprinde si alte masuri menite sa asigure protejarea drepturilor si intereselor utilizatorilor de servicii de comunicatii.

Mesageria vocala este un serviciu oferit de operator, la prestarea caruia se utilizeaza posibilitatea retelei de a transfera apelurile nepreluate de apelat spre o cutie postala electronica, unde apelantul poate lasa mesaje pentru a fi ulterior recuperate. Mesajul vocal de salut standard este unul inscris si difuzat de operator prin intermediul sistemului de mesagerie vocala propriu in cazurile, cand aparatul telefonic al abonatului apelat este deconectat de la retea, se afla in afara ariei de acoperire, este ocupat sau nu raspunde la apel, mai informeaza /AP FLUX/
FLUX

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare