În anii 2018-2021, Elveția va oferi asistenţă tehnică R. Moldova în valoare de 50,9 milioane de franci elveţieni

Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) a elaborat o nouă Strategie de Cooperare între Elveţia şi Republica Moldova pentru anii 2018-2021, în baza căreia va oferi asistenţă tehnică țării noastre în valoare de 50.9 de milioane de franci elveţieni.

Informația a fost prezentată de Simone Giger, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, în cadrul unei întrevederi cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

În context, Simone Giger l-a informat pe șeful diplomației moldovenești că Strategia respectivă va fi prezentată în cadrul vizitei la Chișinău, în perioada 16 – 18 aprilie, a unei delegaţii guvernamentale din Elveţia, condusă de Krystyna  Marty Lang, secretar adjunct de stat din Departamentul Federal de Externe.

Ministrul Tudor Ulianovschi a apreciat efortul autorităților elvețiene privind elaborarea unei noi Strategii, care reprezintă o continuare a unui document similar realizat în anii 2014 – 2017, în cadrul căruia Republica Moldova a beneficiat de o asistență în valoare de peste 55 milioane de franci elvețieni, fiind implementate proiecte în domeniul sănătății publice, aprovizionării cu apă potabilă, migrației și dezvoltării, etc.

Interlocutorii au salutat dinamica pozitivă a relaţiilor bilaterale şi au convenit asupra intensificării acestora prin realizarea unor activități comune la diferite nivele, în context, fiind remarcate şi iniţiativele mutuale de a stabili parteneriate la nivelul localităţilor din cele două ţări, drept exemplu fiind vizita în Republica Moldova în luna mai curent, a delegaţiei Consiliului Municipal al localităţii Collonge-Bellerive din cantonul Geneva, etc.

Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova a fost deschis în anul 2000. A obținut statut de misiune diplomatică și reprezintă Ambasada Confederației Elvețiene cu sediul la Kiev, Ucraina.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.