Connect with us

Social

Angajații din sectorul public, eligibili pentru Prima Casă 2 – este vorba despre profesori, polițiști, militari, funcționari

Publicat

pe

Programul ”Prima Casă 2” va fi destinat exclusiv funcționarilor publici și va fi inițiat în perioada următoare de către Guvern. Decizia a fost luată în ședința săptămânală a PDM și vine să ofere un sprijin și motivație tinerilor specialiști din sfera administrației publice.

”Ne dorim ca acest program să facă posibil ca un număr cât mai mare de tineri să găsească o soluție pentru a procura un apartament, dar și să-i stimuleze să se angajeze în sectorul public”, a declarat în cadrul briefingului de presă de după ședință purtătorul de cuvânt al PDM.

Vitalie Gamurari a punctat că, prin acest program, statul va achita jumătate din creditul luat pentru procurarea apartamentului de către funcționari, urmând ca ei să plătească doar cealaltă jumătate a creditului, plus dobânzile.

Prin acest program, autoritățile intenționează să stimuleze, în primul rând,   funcționarii, pentru ca ei să rămână să lucreze la stat, în al doilea rând – alte persoane noi, pentru ca ele să se angajeze în sistemul public.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că este vorba despre un concept de stat care există în toată lumea, ca să fie atrași tinerii care sunt buni specialiști.

Programul ”Prima Casă” a devenit funcțional pe 26 martie 2018. La Program pot depune dosare cetăţeni cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, angajați oficial și care nu au alte imobile, dar nici credite ipotecare.

Creditele sunt acordate de bănci numai în valută națională, iar avansul inițial al beneficiarului trebuie să fie de cel puțin 10% din valoarea totală a locuinței. Programul „Prima casă” presupune că statul va oferi garanții în valoare de 50% din soldul creditului.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Intervenție neobișnuită la Băcioi. Pompierii au scos o pisică care a căzut într-o fântână publică// VIDEO

Publicat

pe

De către

Pompierii sectorului Botanica al capitalei au fost solicitați IERI în localitatea Băcioi pentru a interveni la o misiune neobișnuită. Salvatorii au fost alertați de localnici pentru a recupera o pisică căzută într-o fântână publică de pe str. Cuza Vodă a suburbiei.

Ajunși la fața locului, pompierii au efectuat operațiune de salvare și în mai puțin de 10 minute au reușit să scoată animalul din fântâna cu apă.

Potrivit datelor IGSU fântâna avea o adâncime de 12 metri iar animalul se afla în apă.

Datorită intervenție operative acesta a fost scos la suprafață fără de a suferi.

Conform informațiilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, de la începutul anului 2018 pompierii au intervenit în 62 cazuri de salvare a animalelor blocate s-au căzute în fântâni și guri de canalizare.

Salvatorii îndemnă oamenii să sune de urgență Serviciul 112 în caz de situații de risc.

Citește mai departe

Social

Un individ din Bălți a forțat portbagajul unei mașini, însă a fost observat de proprietar. Hoțul a scos cuțitul

Publicat

pe

De către

Un individ de 43 de ani din Bălți a fost reținut de angajații Inspectoratului Național de Patrulare, după ce a amenințat cu cuțitul proprietarul unei mașini.

Cazul a avut loc ieri seara, când Regimentul de patrulare Nord a fost anunțat că în curtea unui bloc de pe strada Kiev din Bălți s-a iscat un  conflict agresiv între două persoane. Ofițerii de patrulare ajunși la locul faptei, au văzut doi bărbați, unul din ei avea un cuțit și îl amenința pe celălalt.

Bărbatul a fost reținut de inspectorii de patrulare, acesta fiind un locuitor al orașului Bălți, de 43 de ani.

Ulterior, s-a stabilit că suspectul ar fi forțat portbagajul unei mașini parcate în curtea unui bloc, însă a fost observat de proprietar. Imediat între ei s-a iscat un conflict, într-un final, proprietarul era amenințat de suspect cu un cuțit.

La fața locului a fost solicitată grupa operativă care va continua cercetările în vederea documentării întregii activități infracționale.

Citește mai departe

Social

Locul unde antena parabolică, imprimanta şi CD-urile uzate se transformă în dispozitive de producere de energie regenerabilă

Publicat

pe

De către

Zeci de adolescenți pasionați de energia regenerabilă au participat în perioada 11-12 mai, la Chișinău, la un concurs republican al inovațiilor eco. Concursul este organizat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.  Elevii au „complotat” cu soarele, biomasa, apa și vântul ca să creeze invenții bazate pe puterea energiei verzi și care ne pot scuti de plata facturilor la energie. Majoritatea dispozitivelor au fost construite din materiale pe care mulți dintre noi le aruncă la coșul de gunoi.

Casa viitorului a fost construită de un grup de elevi din Costești

Elevii de la liceul din Costești, Ialoveni, au prezentat juriului prototipul unei case a viitorului – sută la sută ecologică. Locuința este conectată la două turbine eoliene și la câteva panouri fotovoltaice. Autorii proiectului spun că oamenii care ar locui într-o astfel de casă ar uita definitiv de grija facturilor și chiar ar putea câștiga vânzând surplusul de energie pe care l-ar produce.

„Panourile solare se învârtesc la fel ca floarea soarelui, captează  radiaţia solară și o transformă în energie. Iar turbinele eoliene folosesc energia vântului ca să furnizeze energie electrică”, povestește unul din autorii proiectului, Dumitru Bortă, elev în clasa a VI-a.

Întreaga construcție este confecționată din materiale care se găsesc în orice gospodărie – bucăți de plastic, lemn, metal, dar și rămășițe de materiale de construcție.

Și chiar dacă energia pe care o produce casa de jucărie e suficientă doar pentru a încărca telefoanele mobile pe care le au, elevii sunt siguri că pe viitor invenția lor va fi utilizată la scară largă. Ion Mereacre, elev în clasa a VIII-a, speră că treptat tot satul lor va începe să folosească sursele regenerabile de energie pentru a încălzi locuințele și a avea acces la electricitate.

„Sperăm ca maturii să ne urmeze exemplul și să realizeze în practică ideile pe care le propunem noi”, spune tânărul.

Interesul elevilor de la Costeși pentru sursele regenerabile de energie a apărut odată cu includerea în programul școlar a unei discipline opționale noi „Surse de energie regenerabilă”, unde învață cum să valorifice resursele naturale de energie, să folosească eficient căldura și lumina, dar și să protejeze mediul ambiant.

O altă participantă la concurs – Cristina Bivol, elevă în clasa a VII-a, a prezentat juriului modelele a două turbine, una eoliană și alta – hidraulică. Le-a confecționat în timpul liber utilizând materiale care se află la îndemâna oricui –  stative de la un printer vechi, două CD-uri defecte, o cutie din plastic, doi magneți și alte câteva elemente simple.

„Turbina eoliană pe care am confecționat-o este una pe axă verticală, diferită de turbinele clasice, dar care captează mai uşor puterea vântului. Construcţia mea alimentează un beculeț, dar eu sper ca ea să fie punct de inspirație pentru cei care vor dori să creeze o construcţie mai mare cu o capacitate sporită de energie”, spune adolescenta.

Din anul curent de studii, Cristina frecventează lecțiile de energie regenerabilă alături de colegii din clasele mai mari.

„M-a fascinat din prima că noi putem să obținem energie de la soare, de la vânt, de la apă, și am rugat profesorii să mă înscrie la acest curs. Energia regenerabilă este șansa noastră de a salva planeta și fiecare trebuie să se gândească ce poate face pentru asta”, spune eleva.

Antena parabolică care ne conectează la energia electrică   

Andrei Lupașcu, elev  în clasa a IX-a la Liceul „Constantin Stere” din Soroca, a  prezentat invenția la care a muncit cot la cot cu alți colegi – un dispozitiv care captează energia solară și o transformă în energie electrică. Pentru a-și construi invenția, copiii au utilizat o antenă parabolică veche, bucăți de lemn, elemente din metal de la niște jucării vechi și alte lucruri care, datorită lor, au căpătat viață nouă.

„Sursele de petrol se vor epuiza în curând. În afară de aceasta, este important ca oamenii să dobândească energia în așa fel încât să nu dăuneze mediului”, crede Andrei.

El și colegii săi știu exact unde anume poate fi utilizată invenția lor – în regiunile unde conectarea la rețeaua electrică este dificilă, de exemplu în cabanele sau construcțiile în câmp deschis, fără acces la rețea. Modelul propus de elevii de la Soroca poate furniza energie suficientă pentru câteva becuri, dar ei sunt siguri că, dacă va fi construit la o scară mai mare, acesta ar putea fi de un real folos oamenilor care caută soluții cost-eficiente și ecologice.

Cutiile de la bere pot încălzi casa

Mariana şi Maxim Mereacre, soră şi frate din Costești, Ialoveni, au demonstrat juriului că banalele cutii pentru bere și apă pot furniza căldură în locuință dacă sunt conectate la energia soarelui. Construcția are forma unei sobe mai mici și este concepută în așa fel încât să capteze razele solare și să încălzească aerul dintr-o încăpere.

„Cutiile de acest fel se găsesc la tot pasul și, de regulă, ajung la gunoi. Ideea propusă de noi ar fi o soluție pentru reciclarea acestui tip de deșeuri”, afirmă echipa.

La fel ca și alți elevi care au trecut în etapa republicană a concursului „Surse de energie regenerabilă” Mariana şi Maxim Mereacre vor primi un bilet de participare la Tabăra de Vară ENERGEL, ediţia 2018 unde vor face schimb de idei cu alți elevi interesați de domeniul energiei regenerabile.

La etapa finală a concursului au participat elevi din 26 de școli

„În total, la etapa finală a concursului „Surse de energie regenerabilă” au participat 57 de tineri din 26 de şcoli. Participanţii la etapa finală au fost selectaţi în urma competiţiei locale/raionale. La concurs s-au putut înscrie şcolile racordate la sisteme de încălzire pe biomasă din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă, precum şi elevii din clasele a 7-9-a care studiază disciplina opţională „Surse de energie regenerabilă””, spune Tatiana Crăciun, specialistă în mobilizarea comunităţilor, Proiectul Energie şi Biomasă.

Câştigătorii competiţiei naţionale au fost selectați de către un juriu format din reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Proiectului Energie şi Biomasă, inițiativei sociale „Hai, Moldova”, cadre didactice și manageriale.

Câştigătorii ediţiei 2018 ai Concursului naţional „Surse de energie regenerabilă” au beneficiat de premii bănești, în valoare totală de 15 mii lei.

Potrivit Marianei Goraș, șefă adjunctă a Direcției învățământ general în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, scopul concursului este de a promova cele mai bune proiecte energetice cu utilizarea resurselor de energie regenerabilă și diseminarea bunelor practici pentru sporirea interesului în rândul elevilor.

„Ne bucurăm că și la ediția din acest an participanții  au demonstrat creativitate și aptitudini deosebite în elaborarea și prezentarea ideilor inovatoare  în domeniul surselor de energie regenerabile”.

Concursul „Surse de energie regenerabilă”, este la cea de-a doua ediție și a fost organizat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect realizat în 2015-2018, cu un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului (2011-2014) ce a avut un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560 000 Euro). Partenerul naţional al Proiectului Energie şi Biomasă este Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Citește mai departe