Angajaţii ME îl roagă pe Voronin să pună capăt fărădelegilor comise de ministrul Ţvircun

Moldova.ORG — Un grup de colaboratori ai Ministerului Educatiei si Tineretului au apelat printr-o scrisoare la preşedintele ţării, Vladimir Voronin "pentru a pune capăt tuturor fărădelegilor, comise de Victor Ţvircun personal sau cu participarea dumnealui".

Potrivit autorilor adresării “De la numire în funcţie şi până în prezent Ţvircun nu s-a preocupat de problemele învăţământului, ci doar de problemele şi interesele sale personale şi de confortul personal. Pe banii colectaţi de la directorii instituţiilor de învăţământ secundar profesional şi mediu de specialitate, circa 200 mii de lei, şi-a reparat biroul, cu toate că biroul respectiv fusese deja reparat de către fostul ministru, şi-a reparat vila de la Holercani. De asemenea, a fost reparată şi vila ministrului culturii şi turismului, Cozma”.

„Ministrul învăţământului se implică în toate activităţile unde este posibil de a stoarce bani: editarea de manuale, achiziţionarea de lucrări publice pentru interesele statului etc. Din cauza intereselor sale hrăpăreţe instituţiile de învăţământ nu au fost asigurate cu combustibil. La indicaţia ministrului s-au respins unele oferte pentru procurarea de cărbune, s-au organizat alte licitaţii, ca mai apoi să procure cărbune la un preţ net superior, decât cel propus la licitaţia iniţială”, se menţionează în mesajul angajaţilor ministerului educaţiei către preşedintele ţării.

„Domnul ministru şi-a însuşit şi dreptul de a semna devizele instituţiilor de învăţământ. Dumnealui semnează devizele şi planurile de finanţare în locul directorilor instituţiilor de învăţământ. Directorii nici nu sînt măcar informaţi despre sumele care se redistribuie prietenilor domnului ministru”, se mai spune în acelaşi mesaj.

Autorii scrisorii susţin că recent în minister au avut loc reduceri de personal. Cei mai buni specialişti ai ministerului au fost eliberaţi ilegal din serviciu, iar în minister au fost menţinute unele persoane cu o insuficientă pregătire profesională, corupte şi care nu sunt apte de a realiza noile sarcini de reformare a sistemului educaţional din Republica Moldova şi racordarea acestuia la standardele europene. Prin eliberarea ilegală a unor colaboratori ministerul va fi obligat să plătească sume enorme de bani persoanelor care vor fi restabilite în funcţie.

„Suntem deranjaţi de protecţionismul şi abuzurile care au prins rădăcini în ultima vreme la ministerul educaţiei şi care sunt „protejate” de ambiţiile coruptive şi neprofesionalismul flagrant al lui Ţvircun”, adaugă semnatarii adresarii.

„Domnul ministru se mai laudă uneori că dacă pleacă din funcţia de ministru va deveni din nou ambasador. Credem că va fi o mare greşeală dacă unei asemenea persoane corupte i se va încredinţa să reprezinte Republica Moldova într-o anumită ţară”, consideră autorii mesajului către preşedintele ţării.

„Intervenim, prin intermediul ziarului, în primul rând, către Preşedintele Republicii Moldova, cu rugămintea de a fi luată o atitudine critică şi constructivă vis-a-vis de cele ce se întâmplă în jurul activităţii publice a Dlui Ţvircun. Din motive de securitate personală nu semnăm această adresare”, conchid autorii scrisorii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.