Connect with us

Politică

Andrian Candu: Parlamentul va adopta un calendar al audierilor parlamentare

Publicat

pe

Parlamentul va adopta un calendar al audierilor parlamentare, planificate pentru sesiunea de toamnă 2017. Deputații vor evalua impactul pachetelor legislative adoptate de Parlament și rezultatele reformelor aflate în curs de desfășurare.

Anunțul a fost făcut la întrevederea președintelui Parlamentului Andrian Candu cu comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Nils Muižnieks, aflat într-o vizită în țara noastră, se arată într-un comunicat al Legislativului.

La inițiativa președintelui Parlamentului, Comisia juridică, numiri și imunități va organiza audieri publice pe marginea noului Regulament privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul național al instanțelor de judecată, aprobat ieri de Consiliul Superior al Magistraturii.

Andrian Candu a precizat că dacă în urma audierilor se va stabili că documentul are nevoie de îmbunătățiri, atunci va fi expediat Comisiei de la Veneția pentru expertizare. Oficialul a menționat că prioritățile de guvernare vizează nu doar reformele în domeniile economic și social, ci și în privința respectării drepturilor omului.

La rândul său, comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Nils Muižnieks a încurajat continuarea eforturilor în vederea respectării drepturilor omului în Republica Moldova.

Potrivit sursei citate, Andrian Candu a făcut o trecere în revistă a unor importante pachete de legi, adoptate de Parlament, care vin să ofere mai multe garanții cetățenilor în ceea ce privește respectarea drepturilor. Este vorba de legile referitoare la reforma Procuraturii, pachetul de integritate și cel financiar-bancar, precum și completarea Constituției cu un capitol nou ce reglementează activitatea Avocatului Poporului.

Totodată, speakerul s-a referit la modificările legislative operate de Parlament în vederea asigurării egalității de șanse, precum și prevenirea și eliminarea discriminării: introducerea cotei obligatorii de 40% pentru femei în viața publică și politică, sancțiuni pentru violența domestică, măsuri stimulatorii, inclusiv financiare, pentru asigurarea egalității de gen în procesul electoral.

Andrian Candu a mai precizat că deputații din cadrul Grupului de lucru cu Adunarea Populară a Găgăuziei urmăresc cu atenție nu doar îmbunătățirea legislației în domeniu, dar și respectarea drepturilor minorităților naționale.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

În 2017, Parlamentul a examinat patru moțiuni simple asupra politicilor realizate de ministere

Publicat

pe

De către

Pe parcursul anului 2017, deputații au examinat 4 moțiuni simple asupra politicilor realizate de ministere, toate fiind respinse de Parlament. Toate moțiunile au fost înaintate de fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Datele se conțin în bilanțul statistic al procesului legislativ pe anul trecut.

Astfel, Legislativul a examinat moțiunea simplă asupra politicii interne în domeniul sănătății realizate de ministrul Ruxanda Glavan, moțiunea simplă asupra politicii interne în domeniul transporturilor realizate de ministrul Iurie Chirinciuc, moțiunea simplă asupra politicii interne în domeniul învățământului realizate de Ministerul Educației, precum și moțiunea simplă asupra politicii externe realizate și promovate de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

La solicitarea deputaților, au fost organizate patru audieri parlamentare în cadrul ședințelor plenare ale Legislativului.

Subiectele discutate au vizat măsurile întreprinse pentru protecția ecosistemului râului Nistru, modul de organizare a concursului de selectare a concesionarului lucrărilor de exploatare a petrolului și gazului natural, desfășurarea examenului de bacalaureat din anul 2017 și executarea Hotărârii Parlamentului privind alimentația copiilor în grădinițe și școli.

Tot în anul 2017, potrivit legislației în vigoare, Parlamentului i-au fost prezentate 27 de rapoarte de activitate de către instituțiile de specialitate ale administrației publice și cele aflate sub control parlamentar. Este vorba de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Centrul Național Anticorupție, Avocatul Poporului, Comisia Electorală Centrală, Curtea de Conturi, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, Banca Națională, Autoritatea Națională de Integritate, Consiliul Concurenței, Consiliul Superior al Magistraturii etc. Din totalul celor 27 de rapoarte, 7 au fost examinate în plenul Parlamentului.

Bilanțul statistic al procesului legislativ mai arată că, pe parcursul anului 2017, în Parlament au activat 2 comisii speciale.

Citește mai departe

Politică

Fact Check: Se implică sau nu biserica în politică?

Publicat

pe

De către

Mitropolitul Vladimir a declarat, într-un interviu pentru PRIME, spune că preoții nu trebuie să facă politică, deși chiar el a făcut acest lucru de mai multe ori.
„Adeseori, noi suntem și criticați. Criticați, mai ales, de cei care stau la cârma statului că se implică biserica. Adeseori, noi vorbim cum ar trebui să arate acest om, care să fie calitățile lui și nu vorbim de fiecare persoană în parte. (…) Dar clar că cel mai bine ar fi să nu ne implicăm”, spune clericul.

Mitropolitul Vladimir l-a susținut pe Igor Dodon în campania electorală (2016). În campania electorală pentru postul de primar al Chișinăului l-a susținut pe Serafim Urechean (2015).
Mitropolitul Vladimir a fost sau este apropiat și de alți lideri politici, precum Vladimir Voronin, Vlad Filat și Vlad Plahotniuc.
Amintim că, potrivit Constituției Republicii Moldova, Art. 31 p. 4, „cultele religioase sunt autonome, separate de stat”.

Citește mai departe

Politică

Vicepremierul Iurie Leancă s-a întâlnit cu Ambasadorul UE la Chișinău

Publicat

pe

De către

Noul vicepremier pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, a avut astăzi o întrevedere cu şeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko.

 Oficialii au discutat despre agenda europeană a Republicii Moldova, implementarea Acordului de Asociere RM-UE şi prioritățile de activitate ale Guvernului pentru anul 2018 în vederea promovării vectorului european.

Totodată, vicepremierul a reiterat importanţa unei comunicări mai intense cu ambasadorii acreditaţi la Chişinău.

Ambasadorul UE la Chișinău a menționat că Uniunea Europeană este deschisă pentru a acorda în continuare ţării noastre tot suportul în implementarea Acordului de Asociere și a reformelor în beneficiul cetățenilor.

Totodată, oficialul european i-a urat mult succes lui Iurie Leancă, cu ocazia învestirii sale în funcția de viceprim-ministru pentru Integrare Europeană.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Economie15 ore în urmă

A doua cea mai mare bancă din România investește în sectorul bancar din Republica Moldova

A doua cea mai mare bancă din România, a devenit acţionar al Victoriabank, a treia bancă din Republica Moldova din...

Cultură16 ore în urmă

ARC muzical-istoric revine cu două concerte de muzică clasică basarabeană

ARC muzical-istoric, proiectul independent de redescoperire, conservare și difuzare a unui segment din patrimoniul istoric, intelectual și cultural în dispariție...

Social16 ore în urmă

Experţi ai Iniţiativei globale pentru operaţiuni de menţinere a păcii la Ministerul Apărării

Secretarul general de Stat al Ministerului Apărării, Radu Burduja, a avut astăzi o întrevedere cu un grup de experţi responsabili...

Justiție16 ore în urmă

Un libanez, trimis în judecată pentru depoziții false în cadrul confruntării cu fostul consul onorific al Siriei la Chişinău

Un libanez va compărea pe banca acuzaţilor pentru prezentarea, cu bună ştiinţă, a declaraţiilor mincinoase în cauza penală de învinuire...

Diverse17 ore în urmă

Partenerii de la Moscova ai lui Usatîi ar fi agenți ai Moscovei în războiul hibrid contra Occidentului

Șeful Căilor Ferate Ruse și partenerul liderului „Partidului Nostru”, Vladimir Yakunin este una din persoanele implicate în războiul informațional hibrid...

Cultură18 ore în urmă

28 de dosare, depuse la selecţia naţională Eurovision 2018

28 de dosare au fost înscrise în concursul pentru etapa naţională Eurovision 2018, iar printre cei care au reuşit să...

Justiție19 ore în urmă

Trei elevi din Telenești au fost loviți peste cap de profesoare, pentru că nu și-au făcut temele. Ce au făcut părinții când au aflat

O fostă profesoară de limba rusă din cadrul Gimnaziului din satul Mihalaşa, raionul Teleneşti, tot ea şi directoare a respectivei...

Advertisement

Opinii