Connect with us

Politică

Andrian Candu: Parlamentul va adopta un calendar al audierilor parlamentare

Parlamentul va adopta un calendar al audierilor parlamentare, planificate pentru sesiunea de toamnă 2017. Deputații vor evalua impactul pachetelor legislative adoptate de Parlament și rezultatele reformelor aflate în curs de desfășurare.

Anunțul a fost făcut la întrevederea președintelui Parlamentului Andrian Candu cu comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Nils Muižnieks, aflat într-o vizită în țara noastră, se arată într-un comunicat al Legislativului.

La inițiativa președintelui Parlamentului, Comisia juridică, numiri și imunități va organiza audieri publice pe marginea noului Regulament privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul național al instanțelor de judecată, aprobat ieri de Consiliul Superior al Magistraturii.

Andrian Candu a precizat că dacă în urma audierilor se va stabili că documentul are nevoie de îmbunătățiri, atunci va fi expediat Comisiei de la Veneția pentru expertizare. Oficialul a menționat că prioritățile de guvernare vizează nu doar reformele în domeniile economic și social, ci și în privința respectării drepturilor omului.

La rândul său, comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Nils Muižnieks a încurajat continuarea eforturilor în vederea respectării drepturilor omului în Republica Moldova.

Potrivit sursei citate, Andrian Candu a făcut o trecere în revistă a unor importante pachete de legi, adoptate de Parlament, care vin să ofere mai multe garanții cetățenilor în ceea ce privește respectarea drepturilor. Este vorba de legile referitoare la reforma Procuraturii, pachetul de integritate și cel financiar-bancar, precum și completarea Constituției cu un capitol nou ce reglementează activitatea Avocatului Poporului.

Totodată, speakerul s-a referit la modificările legislative operate de Parlament în vederea asigurării egalității de șanse, precum și prevenirea și eliminarea discriminării: introducerea cotei obligatorii de 40% pentru femei în viața publică și politică, sancțiuni pentru violența domestică, măsuri stimulatorii, inclusiv financiare, pentru asigurarea egalității de gen în procesul electoral.

Andrian Candu a mai precizat că deputații din cadrul Grupului de lucru cu Adunarea Populară a Găgăuziei urmăresc cu atenție nu doar îmbunătățirea legislației în domeniu, dar și respectarea drepturilor minorităților naționale.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Maia Sandu îl invintă pe Vlad Plahotniuc la o dezbatere publică: Poate veni cu prompterul

Liderul PAS, Maia Sandu, îl invită la o dezbatere publică pe președintele PDM Vlad Plahotniuc pe probleme și soluții concrete ce pot fi aplicate în domeniul învățământului.

Aceasta după ce liderul democraților a declarat ieri moratoriu asupra procesului de închidere a școlilor din țară, demarat pe timpul când Maia Sandu deţinea funcţia de ministru al Educației.

Dacă domnul Plahotniuc a devenit brusc mare „expert” în educație, îl invit la o dezbatere publică cu privire la problemele și soluțiile concrete ce pot fi aplicate în domeniul învățământului. Mai ales că PD a condus Ministerul Economiei din 2009, iar starea educației depinde, în mare măsură, de starea economică a țării.
Sau îi este frică, ca întotdeauna, de o discuție în fața cetățenilor? Atenționez că voi discuta cu persoana care, în mod public, coordonează toate activitățile din țară”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

În final, lidera PAS a precizat că “Domnul Plahotniuc poate veni cu prompterul, dacă altfel nu poate.

Partidul  Democrat a anunţat ieri moratoriu asupra închiderii de școli în țară, întrucât reforma în educaţie, demarată de guvernarea precedentă, a suferit mai multe eşecuri.

“Programul de închidere a şcolilor din ţară a fost oprit, întrucât reforma în educaţie, demarată de guvernarea precedentă a suferit mai multe eşecuri, iar din această cauză au de suferit elevii, profesorii şi părinţii”, a anunţat liderul democraţilor Vlad Plahotniuc, în cadrul briefingului săptămânal al formaţiunii.

Citește mai departe

Important

Igor Dodon anunţă acțiuni “la scară națională” de susținere a formei prezidențiale de guvernare

Președintele Igor Dodon a anunțat astăzi „demararea acțiunilor la scară națională în susținerea formei prezidențiale de guvernare”. Şeful statului a venit cu apel în adresa cetăţenilor de a-i susţine iniţiativa.

Astfel, în adresarea postată pe pagina oficială a Preşedinţiei se arată că “în situația în care puterea și opoziția pro-europeană fac tot posibilul pentru limitarea în acțiuni a președintelui țării şi în situația în care Președinția e blocată din toate părțile” pentru Moldova nu există altă soluție, decât trecerea la o formă de guvernare prezidențială cât mai rapid.

“Anunțăm despre demararea acțiunilor la scară națională în susținerea formei prezidențiale de guvernare”, se arată în adresarea lui Igor Dodon.

Potrivit şefului statului, timp de peste 26 de ani, în Republica Moldova “s-au tot făcut experimente politice”, iar acum timpul experimentelor a trecut.

“A venit timpul să ne luăm soarta în mâini și să ne construim singuri viața pe care o merităm cu toții.Forma prezidențiala de guvernare e unica șansă de viitor a Republicii Moldova și vom valorifica această șansă împreună”, se mai arată în adresarea preşedintelui.

Precizăm că la finele lunii septembrie Partidul Socialiștilor a anunțat lansarea unei inițiative cu privire la trecerea la forma de guvernământ prezidențială în Republica Moldova, în prezent republică parlamentară, adoptând şi o rezoluție în acest sens dn finalul unor acțiuni de protest la Cahul, Bălți și Anenii Noi.

Citește mai departe

Politică

Andrian Candu precizează: Decizia CC nu suspendă mandatul lui Igor Dodon

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a declarat astăzi presei că decizia Curţii Constituţionale nu suspendă mandatul sau activitatea preşedintelui Igor Dodon.

Candu a precizat că decizia de ieri a CC este una  care interpretează o situaţie şi anume aceea de blocaj instituţional, legată de refuzul preşedintelui de a numi ministrul Apărării.

“Decizia Curţii Constituţionale vine şi cu o soluţie şi explică care este procedura de mai departe privind interimatul funcţiei sau declanşarea procedurii de stabilire sau de constatare a interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova doar pe elementul numirii ministrului Apărării”, a spus Andrian Candu.

Oficialul a ţinut să precizeze că decizia se referă doar la semnarea Decretului de numire a ministrului Apărării și depunerea jurământului. “Nu se referă la o anumită perioadă de timp”, a relatat Andrian Candu.

Preşedintele Parlamentului si-a exprimat regretul că unele instituţii media şi actori politici au început să speculeze fără să aştepe să fie publicată decizia şi să o citească.

“Îmi exprim regretul şi faţă de declarţiile făcute de preşedintele Igor Dodon, care probabil fără să aştepte şi să vorbească cu specialiştii a ieşit la public şi a făcut declarţii de acuzare a Curţii Constituţionale ce le consider că au depăşit limita, regret că a avut aceasta ieşire emoţională”, a menţionat Candu.

Curtea Constituțională a stabilit ieri că refuzul preşedintelui ţării de numire a candidatului propus repetat de premier este o încălcare gravă a obligaţiilor constituţionale. În acest caz, Parlamentul poate iniţia procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui.

Înalta Curte a stabilit că președintele RM poate refuza o candidatură și să facă o altă propunere, dar nu are drept de veto asupra candidaturii primului ministru.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Social9 ore în urmă

Şomerii care beneficiază de ajutor social vor presta, la solicitarea primarului, activităţi comunitare

Şomerii înregistraţi la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă din cadrul familiilor beneficiare de ajutor social vor presta, la...

Politică9 ore în urmă

Maia Sandu îl invintă pe Vlad Plahotniuc la o dezbatere publică: Poate veni cu prompterul

Liderul PAS, Maia Sandu, îl invită la o dezbatere publică pe președintele PDM Vlad Plahotniuc pe probleme și soluții concrete ce...

Important12 ore în urmă

49 de persoane din nouă raioane vor primi indemnizaţii unice pentru asigurarea cu spaţiu locativ

Guvernl va aloca 2,04 milioane lei, sub formă de indemnizații unice, pentru construcţia unei case individuale, a unei locuinţe cooperatiste,...

Important12 ore în urmă

Mandatul EUBAM va fi prelungit cu încă trei ani

Mandatul Misiunii Europene de Asistență la Frontieră în Republica Moldova și în Ucraina (EUBAM) va fi prelungit cu încă trei...

Important13 ore în urmă

Şeful ANRCETI şi-a dat demisia! Premierul solicită formarea unei comisii de anchetă

Şeful Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, Grigore Varaniţă, şi-a dat demisia. Anunțul a fost făcut de premierul...

Important13 ore în urmă

Igor Dodon anunţă acțiuni “la scară națională” de susținere a formei prezidențiale de guvernare

Președintele Igor Dodon a anunțat astăzi „demararea acțiunilor la scară națională în susținerea formei prezidențiale de guvernare”. Şeful statului a...

Social13 ore în urmă

Maşina unui moldovean, spulberată pe un traseu din Ungaria. Şoferul a decedat

Un accident tragic, în urma căruia a decedat un cetăţean al Republicii Moldova, s-a produs astăzi în Ungaria pe autostrada...

Advertisement

Opinii