Andrian Candu la Sankt-Petersburg: „Și Rusia poate beneficia de posibilitățile deschise în UE”

Republica Moldova este pregătită să discute cu Federația Rusă toate aspectele sensibile legate de crearea Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană. Asigurări în acest sens au fost făcute de președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu în cadrul unei întrevederi cu cu președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Serghei Narîșkin.

“Acordul de Asociere, inclusiv cel de Liber Schimb, nu contravine regulilor de comerț cu țările membre ale Comunității Statelor Independente. Mai mult decât atât, Federația Rusă poate beneficia de posibilitățile care ni se deschid în Uniunea Europeană”, a declarat Andrian Candu.

Totodată, oficialul moldovean care se află în cadrul unei vizite în Federaţia Rusă a menționat că „Acordul de Asociere nu este împotriva cuiva și nu împiedică dezvoltarea relațiilor de cooperare cu partenerii tradiționali ai Republicii Moldova”.

Alte subiecte abordate în cadrul discuțiilor s-au referit la UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană. Președintele Dumei de Stat a Federației Ruse a salutat inițiativa Președintelui Parlamentului de a impulsiona dialogul atât cu autonomia găgăuză, cât și cu regiunea transnistreană, considerând acțiunile Speakerului Andrian Candu drept „o modalitate deschidă și modernă de lucru”.

„Este timpul să trecem de la vorbe la fapte”, a subliniat președintele Parlamentului, anunțând crearea în timpul apropiat a unui nou grup de lucru sau a unor comisii comune pentru ajustarea legislației autonomiei găgăuze la cea națională.

Totodată, în cadrul întrevederii, Andrian Candu și Serghei Narîșkin au convenit asupra relansării dialogului între Parlamentul Republicii Moldova și Duma de Stat a Federației Ruse.

Precizăm că speakerul Andrian Candu, însoțit de o delegație parlamentară, participă la ședința Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI. Reuniunea are loc în perioada 16-17 aprilie 2015, la Sankt-Petersburg, Federația Rusă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.