Connect with us

Politică

Andrian Candu: Curtea Constituțională a oferit o soluție pentru blocajul instituțional generat de președintele Igor Dodon

Publicat

pe

”Curtea Constituțională, în calitatea sa de garant al Constituției, a oferit, astăzi, o soluție pentru blocajul instituțional generat de președintele Igor Dodon, care a decis în mod repetat sa ignoreze normele Legii Supreme. În calitate de președinte interimar, voi semna în perioada următoare decretul privind numirea miniștrilor și voi primi jurământul acestora”, a comentat președintele Parlamentului Andrian Candu, decizia CC.

Curtea Constituțională a constatat, astăzi, la cererea unui grup de deputați din comisia juridică numiri și imunități, circumstanțele ce justifică instituirea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova pentru numirea noilor membri ai Guvernului.

Potrivit lui Andrian Candu, decizia Curții Constituționale aduce o soluție în privința imposibilității temporare de exercitare a atribuțiilor funcției de președinte, doar pe elementul legat de numirea noilor membri ai Guvernului.

Magistrații Curții Constituționale l-au suspendat din funcție pe președintele Igor Dodon în cazul desemnării noilor membri ai Guvernului, după ce acesta a refuzat deliberat executarea obligațiilor stipulate de Constituție, respingând de două ori candidaturile propuse de prim-ministru.

În cazul apariției, în viitor, a situațiilor similare, Curtea Constituțională va trebui sesizată de fiecare dată.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Igor Dodon după decizia CC: Partea bună este că guvernarea se compromite din nou în ochii cetățenilor

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon a criticat dur decizia Curții Constituționale ce permite suspendarea temporară a acestuia din funcție pentru a numi noii miniștri în Guvernul Filip, declarând că membrii CC au acceptat să „joace” așa cum le dictează guvernarea democrată.

Potrivit lui, o atare decizie era una așteptată, după ce la 17 octombrie, a mai fost suspendat, pentru a fi învestit în funcție ministrul apărării Sturza.

“Sunt iarăși încălcate grav procedurile legale. În mod normal, la CC trebuia să se adreseze Guvernul prin hotărîre de Guvern, sau Parlamentul prin hotărîrea Parlamentului. Dar s-au adresat prin sesizarea a doar cîțiva deputați. Deci guvernarea a ales calea simplistă și abruptă, o cale înjositoare chiar și pentru miniștrii propuși”, a declarat Igor Dodon.

Totodată, președintele a afirmat că noii miniștri intră în Guvern “pe ușa din spate, fiind lipsiți de legitimitatea și credibilitatea cuvenite”.

Potrivit lui, prin decizia de astăzi, CC a trecut definitiv în zona gri a democrației și a statului de drept. “Curtea și-a reconfirmat imaginea de instrument politic docil, nu de organ constituțional. Este o cădere dezonorantă și regretabilă pentru un stat care se vrea democrat”, a adăugat șeful statului.

Igor Dodon a precizat totuși că a decis să nu cedeze, decât să explice apoi ani de zile de ce a numit în funcție o garnitură de miniștri compromiși.

“Iar partea bună în toată această chestiune este că guvernarea se compromite din nou în ochii cetățenilor. Ceea ce o va dezavantaja mult în acest an electoral”, a adăugat oficialul.

Curtea Constituțională a decis că președintele Igor Dodon este în imposibilitate temporară de a-și exercita atribuțiile, după ce a refuzat, în mod repetat să-i numească în funcţii pe şapte noi miniştri în Guvernul Filip.

Citește mai departe

Diverse

Igor Dodon, suspendat temporar din funcția de președinte al țării

Publicat

pe

De către

Curtea Constituţională a decis marți, 2 ianuarie, instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova, în urma unei sesizări depuse de către un grup de parlamentari. Aceasta după ce Igor Dodon a refuzat de a semna decretul de numire a noilor membri de Guvern.

Parlamentarii au sesizat Înalta Curte pentru pentru a debloca procesul de desemnare a noilor miniștri.

Curtea Constituţională a constatat că în acest caz există circumstanţe care justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte, iar  decretele de desemnare a noilor miniștri în funcții urmează a fi semnate fie de către președintele Parlamentului Andrian Candu, fie de către premierul Pavel Filip.

Reamintim că, șeful statului a respins la 28 decembrie în mod repetat candidaturile la funcțiile de miniștri, înaintate de Guvernul Filip.

Potrivit lui, majoritatea candidaților propuși au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior. Inclusiv, unii dintre ei au fost implicați direct sau indirect în frauda bancară”.

Amintim că, la 19 decembrie, președintele PDM, Vlad Plahotniuc a anunțat remanieri la Guvern și a nominalizat șapte noi membri, dintre care doi foști premieri și un un ex-președinte al CC. Persoanele nominalizate de coaliția de guvernare sunt:

  • Chiril Gaburici – ministru al Economiei;
  • Iurie Leancă – vicepremier pentru Integrare Europeană;
  • Alexandru Tănase – ministrul Justiției;
  • Tudor Ulianovschi -ministru al Afacerilor Externe;
  • Cristina Lesnic – vicepremier pentru reintegrare;
  • Svetlana Cebotari– ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
  • Liviu Volconovic – ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Președintele Igor Dodon a mai fost suspendat temporar din funcție în luna octombrie a anului trecut, după ce a refuzat în mod repetat să semneze decretul de numire în funcție a ministrului Apărării, Eugen Sturza.

Citește mai departe

Politică

Igor Dodon: Anul lui Stefan cel Mare și Sfânt va fi lansat oficial pe 2 februarie

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon a declarat anul 2018 – Anul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Cu acest prilej, potrivit președintelui, pe parcursul anului vor fi organizate aproximativ 50 de evenimente și activități culturale, educative, sportive. Anul lui Stefan cel Mare și Sfânt, Domnitor al Moldovei va fi lansat oficial pe data de 2 februarie.

Astfel, vor fi organizate expoziții, dediacte lui Ștefan cel Mare, conferințe științifice, competiții sportive, editate lucrări (științifice și de popularizare), organizate concerte, produse filme, desfășurate diferite concursuri tematice.

Totodată, din Turcia și Grecia, de pe Sfântul munte Athos, vor fi aduse mai multe relicve istorice și bisericești, legate de numele Domnitorului Ștefan cel Mare care vor fi expuse în Moldova.

Igor Dodon a spus că cele trei epizoade ale filmului documentar ”Istoria Moldovei” vor fi lansate concomitent în toată țara etc.

Activitățile se vor desfășura în toate localitățile din țara noastră, în orașele din străinătate unde există importante comunități de moldoveni, precum și în misiunile diplomatice ale Republicii Moldova în lume.

“Sunt sigur că implicarea activă a conaționalilor noștri în realizarea acestui plan va constitui un modest gest de recunoștință a rolului remarcabil al lui Ștefan cel Mare și Sfânt în istoria statului moldovenesc.

Totodată, cred cu fermitate că participarea asumată la acțiunile descrise în Program va spori interesul societății față de istoria și cultura Moldovei, va contribui la cultivarea spiritului patriotic în rândul cetățenilor și la consolidarea statalității Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Politică1 minut în urmă

Andrian Candu: Curtea Constituțională a oferit o soluție pentru blocajul instituțional generat de președintele Igor Dodon

”Curtea Constituțională, în calitatea sa de garant al Constituției, a oferit, astăzi, o soluție pentru blocajul instituțional generat de președintele...

Social5 minute în urmă

Un tânăr din Râșcani, reținut de CNA. Ar fi cerut 650 euro de la o familie pentru a grăbi procedura de acordare a cetățeniei române

Un tânăr din raionul Râșcani a fost reținut de ofițerii CNA și procurorii anticorupție. Acesta este bănuit de trafic de influență,...

Social14 minute în urmă

Studiu despre moldoveni: Suntem gata să lucrăm mai mult, dar să ne îmbrăcăm cum vrem

Magenta Consulting a publicat, la sfârșit de an, un studiu despre aspecte interesante ce definesc firea moldovenilor. “Suntem printre primii...

Politică29 de minute în urmă

Igor Dodon după decizia CC: Partea bună este că guvernarea se compromite din nou în ochii cetățenilor

Președintele Igor Dodon a criticat dur decizia Curții Constituționale ce permite suspendarea temporară a acestuia din funcție pentru a numi...

Diverse1 oră în urmă

Igor Dodon, suspendat temporar din funcția de președinte al țării

Curtea Constituţională a decis marți, 2 ianuarie, instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova, în urma unei sesizări depuse...

Social2 ore în urmă

Primăria Chişinău: Au fost depuse 28 mii de cereri pentru compensații la plata agentului termic pentru sezonul 2017-2018

Primăria municipiului Chişinău anunță că până la data de 31 decembrie 2017, au fost depuse circa 28 de mii de...

Social2 ore în urmă

Și-a procurat o foaie turistică în Turcia, dar când a ajuns a fost cazată la un alt hotel. Peripețiile unei familii din Orhei

O familie de la Orhei a procurat o foaie turistică pentru un sejur în Turcia. Ajunsă la fața locului, aceasta...

Advertisement

Opinii