Preşedintele Parlamentului Andrian Candu susţine că preşedintele Igor Dodon abuzează de instrumentele care îi sunt oferite de lege şi înţelege greşit noţiunea de “comandant suprem al Armatei”. Reacţia a survenit după ce şeful statului a interzis participarea militarilor moldoveni la exercițiile militare din Ucraina.

Mai mult, Andrian Candu a menţionat că la următoarea ședință a Consiliului de Securitate va insista ca pe ordinea de zi a ședinței să fie discutat și subiectul privind abuzurile pe care le are președintele Dodon în acest domeniu.

“Preşedintele Dodon abuzează de unele instrumente care îi sunt oferite prin lege şi înţelege greşit noţiunea de Comandant Suprem al Armatei. La următoarea sedinţă a Consiliului de Securitate voi insista să includem pe ordinea de zi să fie inclus şi subiectul privind abuzurile pe care le are preşedintele Dodon în domeniul respectiv şi pagubele care sunt aduse pentru securitate şi pentru armată prin neparticiparea la exerciţii militare“, a declarat Candu.

Preşedintele Parlamentului a precizat că există un plan de participare a unităţilor militare aprobat din timp, iar exerciţiile militare presupun capacităţi suplimentare de luptă şi de apărare armatei.

“Neparticiparea la astfel de exerciții presupune că armata noastră rămâne neantrenată, neefectivă și atunci ce fel de comandant suprem al armatei ești dacă nu îți pasă de armată?”, a spus Andrian Candu.

Reamintim că preşedintele Igor Dodon a interzis printr-un ordin participarea militarilor moldoveni la exerciții, operațiuni, studii, misiuni, instruiri, cursuri și oricare alt tip de activitate desfășurate peste hotarele țării, fără acordul său prealabil.

De asemenea, şeful statului a solicitat “în mod categoric” demiterea din funcție a viceministrului Apărării, Gheorghe Galbura, care îndeplinește la moment și funcția de ministru, pentru încălcarea ordinului comandantului suprem al forțelor armate.

Anterior Igor Dodon le-a interzis militarilor din Armata Națională să participe la stagiu de pregătire „Rapid Trident”, care se va desfășura în Ucraina.