Connect with us

Politică

Andrian Candu: Am fost și eu sunat, la fel ca și prim-ministrul Pavel Filip

Publicat

pe

Președintele Parlamentului Andrian Candu afirmă că a fost și el sunat, la fel ca și premierul Pavel Filip, de unii reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, care au făcut anumite aluzii că ar trebui să intervină în situația invalidării alegerilor locale pentru Primăria Chișinău. El a precizat că nimeni nu i-a spus direct să intervină, dar modalitatea în care se discuta avea un mesaj:„încercați să faceți ceva”.

Declarația a fost făcută de Andrian Candu la emisiunea Replica de Prime TV, după ce săptămâna trecută premierul Pavel Filip a declarat presei că oficiali europeni sau cei care reprezintă UE aici în R. Moldova l-au bombardat cu mesaje să intervină cumva, ca să schimbe această decizie de judecată. Potrivit premierului, după decizia Curtea de Apel s-a intervenit foarte franc cu mesaje că mai are două zile pentru a corecta lucrurile.

Am fost și eu sunat, la fel cum a fost sunat și Pavel Filip cu anumite aluzii că ar trebui să facem ceva. La întrebarea mea: Ce ar trebui să fac eu ca președintele Parlamentului? Sau ce ar trebui să facă prim-ministrul?. Spuneți-mi, uite stau cu pixul și cu hârtia în față și spuneți-mi exact ce trebuie să fac? Să sun judecătorii? Eu nu pot, pentru că aceasta e și dosar penal, iar pe lângă aceasta noi dacă vrem să construim un stat de drept, dacă vrem ca legea să stea mai presus de orice, cum ne putem permite noi, politicul, mai ales să intervenim în actul justiției? Ne place sau nu ne place, Dar decizia unei instanțe, eu am învățat și la facultate în anul întâi, este lege”, a relatat Andrian Candu.

Totodată, oficialul a precizat că nimeni nu i-a spus direct să intervină, dar modalitatea în care se discuta avea un mesaj: încercați să faceți ceva. Potrivit lui, ceea ce poate să facă Parlamentul, este să facă legi, iar săptămâna curentă va fi creat un grup de lucru, care are ca scop să examineze și evalueze situația și să vină cu unele propuneri ceea ce ține de legislație electorală.

„Nimeni nu mi-a spus direct să intervin, dar modalitatea prin care se discuta: încercați să faceți ceva. Păi, zic o să facem după ce va fi decizia CSJ. Dacă se va menține decizia primei instanțe ne vom gândi ce să facem noi, ca să nu se mai ajungă la așa ceva. Ce poate să facă Parlamentul este să facă legi și lucrul acesta intenționăm să-l facem. Săptămâna curentă vom crea un grup de lucru, care are ca scop să examineze și evalueze situația și să vină cu unele propuneri ceea ce ține de legislație”, a spus Andrian Candu.

Totodată, oficialul a arătat că Rezoluția Parlamentului European prin care recomandă suspendarea asistenței macrofinanciare și bugetare pentru Republica Moldova are conotații politice, întrucât și acolo există partide politice care se confruntă. Potrivit lui, în urma suspendării asistenței financiare a fost sancționată nu guvernarea, ci cetățenii R.Moldova.

„În Parlamentul European există partide, care se confruntă. La întâlnirea cu partidele PPE mesajele erau destul de clare: Vrem să vă pedepsim prin a vă suspenda finanțarea deoarece credem noi că voi nu vă veți descurca cu banii și, respectiv, populația va fi nemulțumită, respectiv, nu veți fi votați în alegerile parlamentare, dar vor fi votați Maia Sandu și Andrei Năstase. Am rămas șocați când am auzit așa ceva. Suferă nu PDM, care se va descurca foarte bine în ceea ce ține de administrarea proceselor, dar și la alegerile parlamentare, dar suferă cetățeanul RM”, a menționat Andrian Candu.

Oficialul a precizat că Guvernul va lua toate măsurile necesare ca să nu existe nicio suspendare a proiectelor aflate în derulare, „dar rămâne gustul amar de atitudine, că se pune confruntarea politică mai presus de rezultatele la care s-au muncit foarte mult”.

Reamintim că Parlamentul european a adoptat săptămâna trecută o rezoluție privind R.Moldova. În rezoluția adoptată cu majoritatea voturilor, Parlamentul European cere Comisiei Europene (executivul european) să suspende plata oricărei tranșe din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru Moldova.

De asemenea, Parlamentul European solicită Comisiei să suspende sprijinul bugetar pentru Moldova, utilizând precedentul din iulie 2015, când o astfel de suspendare a avut loc în urma crizei bancare.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Politică

Un nou incident: Susținătorii lui Șor au blocat conferința de presă a Mișcării de Rezistență ACUM// VIDEO

Publicat

pe

De către

Simpatizanții lui primarului de Orhei Ilan Șor au blocat astăzi organizarea unei conferințe de presă a Mișcării de Rezistență ACUM. Susținătorii lui Șor au umplut sala de conferință și au început a scanda „Jos mâinile de pe magazinele sociale” și „Noi suntem poporul”.

Incidentul a avut loc după ce săptămâna trecută susținătorii Partidului Șor au perturbat o conferință de presă organizată de liderii opoziției Andrei Năstase, Maia Sandu și Viorel Cibotaru.

Astăzi, președintele Platformei DA Andrei Năstase și ceilalți membri ai Comitetul Mișcării de Rezistență Națională ACUM  au fost nevoiți să părăsească sala de conferințe, după ce manifestanții minute în șir nu au permis desfășurarea conferinței. Andrei Năstase a încercat zadarnic să discute cu ei.

Aceștia au declarat că Partidul Șor face lucruri reale și utile pentru cetățeni, spre deosebire de liderii de opoziție.

Citește mai departe

Politică

Vlad Plahotniuc: Indiferent de anumite reacții din Parlamentul European, noi vom respecta angajamentele noastre externe

Publicat

pe

De către

Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat astăzi că indiferent de anumite reacții din Parlamentul European, autoritățile de la Chișinău vor respecta în continuare angajamentele externe, iar o preocupare de maximă importanță vor fi proiectele, care vor oferi beneficii directe cetățenilor.

Indiferent de anumite reacții din Parlamentul European, noi vom respecta în continuare angajamentele noastre externe, totodată, o preocupare de maximă importanță pentru noi vor fi proiectele, care vor oferi beneficii directe cetățenilor, ca de exemplu: proiecte sociale, economice, educaționale, proiecte de sănătate publică, cele de infrastructură și altele, a declarat Vlad Plahotniuc după ședința săptămânală a formațiunii.

Politicianul a menționat că, după audierea unui raport prezentat de Guvern, s-a constatat că în relația cu FMI – angajamentele noastre au fost îndeplinite complet, iar FMI, la rândul său, și-a respectat întru totul partea sa de obligații.

În relația noastră cu Uniunea Europeană noi, de asemenea, am îndeplinit angajamentele noastre și, chiar dacă UE nu și-a respectat partea sa de înțelegeri, noi vom continua să implementăm reformele pentru modernizarea țării, a subliniat liderul PDM.

În context, Vlad Plahotniuc  a declarat că guvernarea de la Chișinău a îndeplinit toate condițiile din Acordul de macro-finanțare cu UE nu doar din cadrul primei tranșe, dar și o parte din reformele stabilite pentru cea de-a doua și a treia tranșă.

Le-am spus și colegilor, o spun și public: reformele NU le facem pentru a primi finanțări externe, dar le facem pentru o viață mai bună a oamenilor”, a adăugat preşedintele PDM.

La 5 iulie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind R.Moldova. În rezoluția adoptată cu majoritatea voturilor, Parlamentul European a cerut Comisiei Europene (executivul european) să suspende plata oricărei tranșe din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru Moldova.

De asemenea, Parlamentul European solicita Comisiei să suspende sprijinul bugetar pentru Moldova, utilizând precedentul din iulie 2015, când o astfel de suspendare a avut loc în urma crizei bancare.

Citește mai departe

Politică

Ambasada SUA la Chișinău: Îndemnăm Moldova să pună capăt justiţiei selective, să elimine corupţia

Publicat

pe

De către

Ambasada Statelor Unite la Chișinău îndeamnă autoritățile Republicii Moldova să pună capăt justiţiei selective, să elimine corupţia şi să sporească transparenţa în sistemul judiciar pentru a asigura un viitor european luminos.

Îndemnul este făcut într-un mesaj pe pagina de Facebook a ambasadei SUA.

„Instituțiile puternice și independente ale sectorului justiției sunt esențiale pentru protejarea statului de drept, menținerea încrederii cetățenilor și atragerea investițiilor”, se arată în mesajul misiunii diplomatice.

Ambasada SUA a oferit sprijin extensiv sectorului justiţiei din Moldova pentru a facilita integrarea europeană, în care include si vizita în luna mai a doi judecători federali din SUA pentru a discuta cu judecătorii din Moldova despre etica judiciară şi raţionamentul juridic.

Citește mai departe