Connect with us

Politică

Andrian Candu: Am fost și eu sunat, la fel ca și prim-ministrul Pavel Filip

Publicat

pe

Președintele Parlamentului Andrian Candu afirmă că a fost și el sunat, la fel ca și premierul Pavel Filip, de unii reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, care au făcut anumite aluzii că ar trebui să intervină în situația invalidării alegerilor locale pentru Primăria Chișinău. El a precizat că nimeni nu i-a spus direct să intervină, dar modalitatea în care se discuta avea un mesaj:„încercați să faceți ceva”.

Declarația a fost făcută de Andrian Candu la emisiunea Replica de Prime TV, după ce săptămâna trecută premierul Pavel Filip a declarat presei că oficiali europeni sau cei care reprezintă UE aici în R. Moldova l-au bombardat cu mesaje să intervină cumva, ca să schimbe această decizie de judecată. Potrivit premierului, după decizia Curtea de Apel s-a intervenit foarte franc cu mesaje că mai are două zile pentru a corecta lucrurile.

Am fost și eu sunat, la fel cum a fost sunat și Pavel Filip cu anumite aluzii că ar trebui să facem ceva. La întrebarea mea: Ce ar trebui să fac eu ca președintele Parlamentului? Sau ce ar trebui să facă prim-ministrul?. Spuneți-mi, uite stau cu pixul și cu hârtia în față și spuneți-mi exact ce trebuie să fac? Să sun judecătorii? Eu nu pot, pentru că aceasta e și dosar penal, iar pe lângă aceasta noi dacă vrem să construim un stat de drept, dacă vrem ca legea să stea mai presus de orice, cum ne putem permite noi, politicul, mai ales să intervenim în actul justiției? Ne place sau nu ne place, Dar decizia unei instanțe, eu am învățat și la facultate în anul întâi, este lege”, a relatat Andrian Candu.

Totodată, oficialul a precizat că nimeni nu i-a spus direct să intervină, dar modalitatea în care se discuta avea un mesaj: încercați să faceți ceva. Potrivit lui, ceea ce poate să facă Parlamentul, este să facă legi, iar săptămâna curentă va fi creat un grup de lucru, care are ca scop să examineze și evalueze situația și să vină cu unele propuneri ceea ce ține de legislație electorală.

„Nimeni nu mi-a spus direct să intervin, dar modalitatea prin care se discuta: încercați să faceți ceva. Păi, zic o să facem după ce va fi decizia CSJ. Dacă se va menține decizia primei instanțe ne vom gândi ce să facem noi, ca să nu se mai ajungă la așa ceva. Ce poate să facă Parlamentul este să facă legi și lucrul acesta intenționăm să-l facem. Săptămâna curentă vom crea un grup de lucru, care are ca scop să examineze și evalueze situația și să vină cu unele propuneri ceea ce ține de legislație”, a spus Andrian Candu.

Totodată, oficialul a arătat că Rezoluția Parlamentului European prin care recomandă suspendarea asistenței macrofinanciare și bugetare pentru Republica Moldova are conotații politice, întrucât și acolo există partide politice care se confruntă. Potrivit lui, în urma suspendării asistenței financiare a fost sancționată nu guvernarea, ci cetățenii R.Moldova.

„În Parlamentul European există partide, care se confruntă. La întâlnirea cu partidele PPE mesajele erau destul de clare: Vrem să vă pedepsim prin a vă suspenda finanțarea deoarece credem noi că voi nu vă veți descurca cu banii și, respectiv, populația va fi nemulțumită, respectiv, nu veți fi votați în alegerile parlamentare, dar vor fi votați Maia Sandu și Andrei Năstase. Am rămas șocați când am auzit așa ceva. Suferă nu PDM, care se va descurca foarte bine în ceea ce ține de administrarea proceselor, dar și la alegerile parlamentare, dar suferă cetățeanul RM”, a menționat Andrian Candu.

Oficialul a precizat că Guvernul va lua toate măsurile necesare ca să nu existe nicio suspendare a proiectelor aflate în derulare, „dar rămâne gustul amar de atitudine, că se pune confruntarea politică mai presus de rezultatele la care s-au muncit foarte mult”.

Reamintim că Parlamentul european a adoptat săptămâna trecută o rezoluție privind R.Moldova. În rezoluția adoptată cu majoritatea voturilor, Parlamentul European cere Comisiei Europene (executivul european) să suspende plata oricărei tranșe din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru Moldova.

De asemenea, Parlamentul European solicită Comisiei să suspende sprijinul bugetar pentru Moldova, utilizând precedentul din iulie 2015, când o astfel de suspendare a avut loc în urma crizei bancare.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Partidul Democrat din Moldova

Cifra săptămânii: 7 – în atâtea localități au fost organizate festivități cu tentă electorală

Publicat

pe

De către

Se pare că partidele PD și PSRM au început neoficial, dar foarte vizibil campania electorală, chiar dacă până la alegeri mai sunt cinci luni.

Vladimir Mizdrenco, președinte al fracțiunii socialiștilor în Consiliul raional Râșcani și lider al organizației teritoriale a PSRM în același raion, alături de deputatul socialist Vlad Bătrâncea și consilierul șefului statului, Maxim Lebedinschi, au  participat la evenimentele organizate în orășelul Costești și comuna Răcăria cu ocazia hramurilor localităților.

Deputatul PDM Oleg Sîrbu a participat, alături de colegii de partid, la hramurile din localitățile Terebna, Ruseni, Stolniceni și Lopatnic, iar liderul aceleiași formațiuni politice, Vladimir Plahotniuc, a participat în acest weekend la hramul satului Vărzărești.

Citește mai departe

Politică

Atenție de unde vă informați! Un studiu arată că spațiul informațional on-line din Moldova continuă să fie afectat puternic de propaganda rusă

Publicat

pe

De către

Sursele mass-media promovează în țara noastră interesele Federației Ruse și-au mărit numărul știrilor și articolelor manipulatorii pe parcursul ultimilor trei ani, arată un studiu realizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Acțiunile autorităților până la moment continuă să fie insuficiente pentru a opri propaganda externă pro-rusă și efectele sale negative pentru spațiul informațional din Republica Moldova. Totodată, este de remarcat efortul tot mai mare al organizațiilor societății civile din țara noastră și susținerea partenerilor de dezvoltare care promovează tot mai multe inițiative de identificare și combatere a falsurilor mediatice.

Nota analitică IPRE are la baza o analiză a conținutului știrilor și articolelor publicate pe parcursul ultimilor ani, publicate de trei surse media on-line rusești prezente în Republica Moldova (Sputnik.md, KP.md, Vedomosti.md). Analiză arată că aceste surse media promovează activ informații manipulatorii care propagă interesele Kremlinului în spațiul mediatic din țara noastră. În total au fost analizate 652 de link-uri, plasate în perioada anilor 2015-2017, pe site-urile www.sputnik.md (308 link-uri), www.kp.md (231 link-uri) și www.vedomosti.md (113 link-uri) (Fig. 1).

Totodată, pe parcursul ultimilor trei ani, portalul sputnik.md a publicat în 2015 – 63 de articole cu tentă propagandistică, în 2016 – 106, iar în 2017 – 139. La rândul său, kp.md a scris în 2015 – 69 de materiale pro-Rusia, în 2016 – 72, iar în 2017 – 90 (fig. 2). O altă caracteristică specifică este că majoritatea articolelor publicate în mass-media analizată nu sunt semnate de autori. Primul loc la numărul de articole publicate de autori anonimi îl deține portalul sputnik.md, care a distribuit doar 12 articole semnate de autori și 296 de anonimi.

În cadrul cercetării au fost analizate trei subiecte centrale care au fost: Războiul din Siria, Implicarea Federației Ruse în procesele electorale din alte țări, problema energetică și Interesele Federației Ruse. Astfel, pe primul subiect portalul sputnik.md a publicat cele mai multe articole – 220, despre implicare în alegeri și atacurile cibernetice s-au publicat 23 articole, iar despre interesele Federației Ruse și livrările de gaze – 65. Ziarul și portalul kp.md a publicat pe subiectul conflictului din Siria 141 articole, pe cel al alegerilor – 38 și pe cel energetic – 52. De asemenea, vedomosti.md a publicat 62 de articole pe subiectul sirian, 13 pe cel al alegerilor și 38 pe cel energetic (fig.3).

„În materialele publicate de mass-media care promovează interesele Federației Ruse în Republica Moldova sunt transmise sistematic și promovate intens mesaje anti-americane, anti-europene și anti-occidentale. Aceasta se face cu scopul de a influența atitudinile și convingerile cetățenilor moldoveni, încercând să promoveze ideea că doar Federația Rusă este capabilă să rezolve cele mai mari probleme din întreaga lume. Aceste mesaje au un caracter propagandistic pronunțat, iar tehnicile de manipulare folosite sunt cele mai diverse”, consideră Simion Ciochină, autorul notei analitice.

Potrivit analizei IPRE, cu toate că în ultimii ani, atât autoritățile, cât și societatea civilă, au făcut mai mulți pași în combaterea acestui fenomen, sunt necesare eforturi suplimentare. Iată câteva direcții susține de expertul IPRE, care trebuie explorate în continuare:

  • Stabilirea unui mecanism de monitorizare, identificare și sancționare a surselor media on-line care promovează conținut mediatic cu vădită tentă propagandistică;
  • Promovarea transparenței proprietarilor și surselor de finanțare a surselor media on-line;
  • Identificarea în cooperare cu organizațiilor internaționale și organizații neguvernamentale de profil a acțiunilor pentru protejarea spațiului informațional al Republicii Moldova de fenomenul mediatic propagandistic intern și extern;
  • Introducerea în curricula școlară a unei noi discipline, care ar dezvolta gândirea critică și va dezvolta educația mediatică în rândul tinerilor;
  • Dezvoltarea campaniilor de deconspirare a surselor mass-media care promovează dezinformarea.
Citește mai departe

Politică

Marșul automobilistic al unioniștilor a fost amânat. Care este motivul

Publicat

pe

De către

Marșul automobilistic unionist, programat să aibă loc mâine, 23 septembrie, a fost amânat.

Potrivit președintelui Blocului Unității Naționale, Ion Leașcenco, a spus că evenimentul a fost amânat în favoarea altei acțiuni organizate de Partidul Liberal. Leașcenco a declarat că, la o zi după ce a fost anunțată acțiunea celor de la BUN, PL a anunțat că organizează un marș automobilistic și o strângere de semnături pentru unire, tot pe 23 septembrie. „Strângerea semnăturilor este chiar o intenție lăudabilă, însă cu marșul automobilistic am fi fost în situația în care avem două activități, organizate în aceeași zi, la ore apropiate. În acest an al centenarului, se putea găsi o altă zi”, a spus Ion Leaşcenco pentru IPN.

Acțiunea a fost amânată pentru duminică, 21 octombrie.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com