Andrian Candu: Am fost și eu sunat, la fel ca și prim-ministrul Pavel Filip

Președintele Parlamentului Andrian Candu afirmă că a fost și el sunat, la fel ca și premierul Pavel Filip, de unii reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, care au făcut anumite aluzii că ar trebui să intervină în situația invalidării alegerilor locale pentru Primăria Chișinău. El a precizat că nimeni nu i-a spus direct să intervină, dar modalitatea în care se discuta avea un mesaj:„încercați să faceți ceva”.

Declarația a fost făcută de Andrian Candu la emisiunea Replica de Prime TV, după ce săptămâna trecută premierul Pavel Filip a declarat presei că oficiali europeni sau cei care reprezintă UE aici în R. Moldova l-au bombardat cu mesaje să intervină cumva, ca să schimbe această decizie de judecată. Potrivit premierului, după decizia Curtea de Apel s-a intervenit foarte franc cu mesaje că mai are două zile pentru a corecta lucrurile.

Am fost și eu sunat, la fel cum a fost sunat și Pavel Filip cu anumite aluzii că ar trebui să facem ceva. La întrebarea mea: Ce ar trebui să fac eu ca președintele Parlamentului? Sau ce ar trebui să facă prim-ministrul?. Spuneți-mi, uite stau cu pixul și cu hârtia în față și spuneți-mi exact ce trebuie să fac? Să sun judecătorii? Eu nu pot, pentru că aceasta e și dosar penal, iar pe lângă aceasta noi dacă vrem să construim un stat de drept, dacă vrem ca legea să stea mai presus de orice, cum ne putem permite noi, politicul, mai ales să intervenim în actul justiției? Ne place sau nu ne place, Dar decizia unei instanțe, eu am învățat și la facultate în anul întâi, este lege”, a relatat Andrian Candu.

Totodată, oficialul a precizat că nimeni nu i-a spus direct să intervină, dar modalitatea în care se discuta avea un mesaj: încercați să faceți ceva. Potrivit lui, ceea ce poate să facă Parlamentul, este să facă legi, iar săptămâna curentă va fi creat un grup de lucru, care are ca scop să examineze și evalueze situația și să vină cu unele propuneri ceea ce ține de legislație electorală.

„Nimeni nu mi-a spus direct să intervin, dar modalitatea prin care se discuta: încercați să faceți ceva. Păi, zic o să facem după ce va fi decizia CSJ. Dacă se va menține decizia primei instanțe ne vom gândi ce să facem noi, ca să nu se mai ajungă la așa ceva. Ce poate să facă Parlamentul este să facă legi și lucrul acesta intenționăm să-l facem. Săptămâna curentă vom crea un grup de lucru, care are ca scop să examineze și evalueze situația și să vină cu unele propuneri ceea ce ține de legislație”, a spus Andrian Candu.

Totodată, oficialul a arătat că Rezoluția Parlamentului European prin care recomandă suspendarea asistenței macrofinanciare și bugetare pentru Republica Moldova are conotații politice, întrucât și acolo există partide politice care se confruntă. Potrivit lui, în urma suspendării asistenței financiare a fost sancționată nu guvernarea, ci cetățenii R.Moldova.

„În Parlamentul European există partide, care se confruntă. La întâlnirea cu partidele PPE mesajele erau destul de clare: Vrem să vă pedepsim prin a vă suspenda finanțarea deoarece credem noi că voi nu vă veți descurca cu banii și, respectiv, populația va fi nemulțumită, respectiv, nu veți fi votați în alegerile parlamentare, dar vor fi votați Maia Sandu și Andrei Năstase. Am rămas șocați când am auzit așa ceva. Suferă nu PDM, care se va descurca foarte bine în ceea ce ține de administrarea proceselor, dar și la alegerile parlamentare, dar suferă cetățeanul RM”, a menționat Andrian Candu.

Oficialul a precizat că Guvernul va lua toate măsurile necesare ca să nu existe nicio suspendare a proiectelor aflate în derulare, „dar rămâne gustul amar de atitudine, că se pune confruntarea politică mai presus de rezultatele la care s-au muncit foarte mult”.

Reamintim că Parlamentul european a adoptat săptămâna trecută o rezoluție privind R.Moldova. În rezoluția adoptată cu majoritatea voturilor, Parlamentul European cere Comisiei Europene (executivul european) să suspende plata oricărei tranșe din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru Moldova.

De asemenea, Parlamentul European solicită Comisiei să suspende sprijinul bugetar pentru Moldova, utilizând precedentul din iulie 2015, când o astfel de suspendare a avut loc în urma crizei bancare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.