ANC confirmă că sunt încălcate drepturile celor care au primit refuz la perfectarea actelor românești

Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) confirmă că este încălcat dreptul cetățenilor de a-și prelungi valabilitatea actelor românești pe motiv că nu dețin cetățenia, dat fiind faptul că au obținut-o odată cu părinții, fiind minori, iar în numele acestora nu a fost depusă o cerere pentru obținerea cetățeniei.

În această situație s-au pomenit sute de cetățeni cărora le-a fost refuzată eliberarea actelor, iar la adresa redacției am primit zeci de mesaje despre cazuri similare după publicarea articolului de ieri.

Situația a fost creată de un conflict între ANC și Direcția Generală de Pașapoarte. O parte dintre cetățenii care au primit refuz la perfectarea actelor așteaptă ca această problemă să fie soluționată, în timp ce cealaltă parte s-a resemnat și a depus dosarul pentru redobândire a cetățeniei române – deși dețin un certificat de naștere și pașaport românesc.

În răspunsul unei petiții referitor la această confuzie de legislație, ANC face trimitere la articolul 9 din Legea Cetățeniei și spune că “există două situații în care se poate solicita transcrierea/înscrierea certificatelor de stare civilă pentru minori: situația în care minorul nu este inclus în certificatul de cetățenie pentru diferite motive cu precizarea că la transcriere prin raportare la articolul 9 trebuie prezentat acordul celuilalt părinte care nu este cetățean român și în situația în care minorul este în dosarul părintelui care solicită redobândirea cetățeniei române, are acordul celuilalt părinte, însă nu a fost înscris în certificatul de cetățenie al acestuia sau după caz nu i s-a eliberat distinct certificat de cetățenie“.

 În pofida acestui fapt, Direcția Generală de Pașapoarte refuză eliberarea actelor noi persoanelor care au obținut cetățenia română fiind minori și nu sunt înscriși în adeverințele de cetățenie ale părinților.
cetatenie 1 cetatenie 2
 “ANC face notificare către Direcția de Pașapoarte atunci când o persoană obține cetățenia și depune Jurământul. Din moment ce nu a fost depusă o cerere pentru obținerea cetățeniei pentru copilul minor acesta nu figurează nicăieri, iar acesta nu este inclus în adeverința de cetățenie. Cei de la Pașapoarte caută în baza lor de date, nu găsesc nicio informație despre persoana respectivă și refuză prelungirea sau eliberarea actelor”, opiniază Ion, care s-a confruntat cu această problemă și a trimis o petiție la ANC referitor la acest subiect.

“Am fost sunat și anunțat că pașaportul meu va fi anulat”

daniel turcanEste și cazul lui Daniel Țurcan, care și-a perfectat pașaportul românesc în 2014, iar în urmă cu câteva luni a fost sunat de către Direcția Pașapoarte Brașov și anunțat că urmează a-i fi anulat actul.

“Părinții mei au obținut cetățenia când eram minor, nu am fost înscris în certificatul lor de cetățenie. Am primit certificatul de naștere în 2011, iar apoi, când am devenit student la Brașov, mi-am perfectat și pașaportul”, spune Daniel.

După un an de la obținerea pașaportului românesc, tânărul a aflat, la telefon, că nu are … cetățenie românească.

“Mi-au zis să mă prezint cu pașaportul și mi-au explicat că nu sunt în baza de date a Agenției Naționale pentru Cetățenie, că actele au fost emise eronat și că procedura de anulare a pașaportului a fost pornită și să le întorc pașaportul”, explică Daniel.

Pentru că urma să plece cu o bursă în Slovacia, Daniel nu și-a căutat dreptatea în instanță și a depus dosarul pentru redobândirea cetățeniei române – deși are acum certificatul de naștere.

Moldova.ORG a expediat o solicitare pentru a afla poziția Direcției Generale de Pașapoarte, dar și a solicitat opinii de la mai mulți demnitari români vizavi de acest subiect. Vom veni cu alte articole în zilele viitoare.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.