Analiză: PLDM trebuie să identifice un candidat cu notorietate

Centrul de consultanță și analiza politica Rating a publicat o analiză despre ultimele schimbări politice și mișcările din cadrul partidelor pro-europene. O publicăm integral mai jos:

Anatol Ţăranu a enunţat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Jurnal TV, o serie de idei, delicat vorbind surprinzătoare, în contextul discuțiilor anevoioase privind crearea unei noi coaliții pro-europene. Țăranu spune, între altele, că Andrian Candu ar trebui să demisioneze din funcția de președinte al Parlamentului, Marian Lupu să-i ia locul în fotoliul de speaker, iar Vlad Filat să fie reîntronat în scaunul de șef al Cabinetului de Miniștri.

Propunerile lui Țăranu sunt cel putin dubioase din câteva motive, credem noi principiale.

Unu: Să-l nominalizezi din nou pe Vlad Filat pentru postul de prim-ministru, în condițiile în care acesta a fost demis pentru bănuieli de corupție, înseamnă să deschizi „cutia Pandorei” a unui nou război politic. Curtea a stabilit:”Prim-ministrul unui Guvern demis prin moţiune de cenzură, pentru suspiciune de acte de corupţie, se află în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul. „

Vlad Filat nu este privit cu ochi buni de o mare parte a societăţii şi este trata cu reticenţă de structurile internaţionale. Drept motiv pentru imaginea şifonată a fostului premier servesc multiplele informaţii în presă privind presupusa implicare a sa în diverse acte de corupţie.
Cea mai gravă este, fără îndoială, banuiala expusa de unele persoane notorii, si de către instituţii media, la scandalul fraudelor de la Banca de Economii.

Doi: Vlad Filat este într-un război de uzura, la baionetă cu liderii PL, Mihai Ghimpu si Dorin Chirtoaca. De asemenea există un război deschis între Filat si Leancă.

În condiţiile în care se fac mari eforturi pentru a-i readuce pe liberali la guvernare şi pentru a închega o majoritate parlamentară pro-europeană stabilă, o eventuală nominalizare a lui Filat pentru postul de premier ar însemna aducerea negocierilor într-un punct mort. Partidul Liberal nu va accepta revenirea liderului PLDM în jilţul de şef al Guvernului, la fel ca şi exponenţii grupului politic condus de Iurie Leancă, din motive lesne de înţeles.

Trei: Republica Moldova se află într-o situație dificilă. Lipsa unei majorităţi clare în Parlamnet, demisia Guvernului Gaburici şi reformele implementate anevoios, au dus la un blocaj în relaţiile cu Uniunea Europeană. Primele efecte ale acestuia nu s-au lăsat aşteptate: FMI şi Banca Mondială au anunţat amânarea tranşelor de finanţare cel puţin până la învestirea unui nou Cabinet.

Pentru deblocarea acestor relaţii este nevoie de votarea unui prim-ministru curat ca lacrima, asupra căruia să nu planeze nicio umbră de suspiciune.

Liderul PLDM, Vlad Filat nu este nicidecum un astfel de candidat. Din contra, o eventuală readucere a sa în avangarda administrației centrale ar fi dăunatoare pentru imaginea Republicii Moldova. Nemaivorbind de faptul că ar dezgropa securea războiului politic, de care țara noastră chiar nu are nevoie în acest moment.

Ar fi bine daca PLDM si Vlad Filat vor reusi sa identifice un candidat cu notorietate, acceptat atât de PLDM, PL, PDM, Grupul Leancă, cât și de partenerii externi ai Republicii M0ldova.

PCRM ar trebui să primeasca statutul de partid asociat al guvernării, care să participe la alegerea șefului statului.

Nu e cazul acum ca sa ne împiedicăm de persoane concrete și ambițiile lor.

Avem nevoie de un guvern proeuropean, care sa realizeze reforme, inclusiv în justitie, sa deblocheze relațiile cu partenerii de dezvoltare.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.