Analiză Mihai Bologan » Sondaje politice august-septembrie 2014

În perioada august – septembrie 2014, au fost prezentate și mediatizate rezultatele a 5 sondaje ce conțineau și o întrebare privind intențiile de vot ale respondenților în cazul unor alegeri parlamentare în Republica Moldova.

Sondajele au fost efectuate de companii diferite, pe eșantioane diferite ca număr, dar și diferite între ele, iar mai jos voi prezenta concluziile mele:

Tabel 1. Intențiile de vot după 5 sondaje, rezultatele cărora au fost prezentate în perioada august-septembrie 2014.

sondaj

* Notă: cu galben – date estimate din totalul de 100%, în baza mediilor rezultatelor prezentate de alte sondaje. Datele cu galben nu au fost făcute public.

Concluzii

  1. PLR figurează doar într-un singur sondaj – al IMAS, cu doar 0.9%.
  2. PCRM, PLDM, PDM, PL – trec pragul electoral în toate sondajele.
  3. PaRUs fie este prezentat ca un partid ce trece pragul electoral, fie nu este menționat deloc în rezultatele sondajelor.
  4. PSRM fie apare ca partid ce trece pragul electoral de 6%, fie este cotat la circa 3% din intenții de voturi. Rezultatele privind PSRM apar în toate sondajele.

Nu mă apuc să judec acum ce sondaj e mai veridic și care mai puțin, dar voi încerca să caut adevărul în media rezultatelor. Pentru comoditate, am lăsat doar 6 partide ce potrivit măcar unui sondaj ar fi putut ajunge în Parlament, celelalte intenții de vot le-am repartizat la Alt partid sau la Nu știu/Nu răspund/Nu voi vota. Să vedem ce a ieșit:

 Tabel 2. Devierea procentuală a rezultatelor răspunsurilor la întrebarea privind opțiunea politică, față de media celor 5 sondaje

Sondaj_tabel

Despre PCRM: IMAS este compania ce a dat cel mai mic procentaj din total intenții de vot pentru PCRM, cu circa 10% mai puțin decât media sondajelor, respectiv ASD și APM au dat cu 6% mai mult decât media, primele două companii prognozând un rezultat mai echilibrat, cu o deviere de 1 p.p. de la medie. Ce înseamnă aceasta? Cel mai probabil că PCRM va lua circa 40 de mandate, fapt progrozat practic de toate sondajele și că nu există devieri foarte mari în privința scorului pe care acest partid îl va obține la alegeri. Deci, ne așteptăm la 40-41 de mandate PCRM în noul Parlament.

Despre PLDM: Sunt anumite devieri în rezultate în privința PLDM, cea mai mare fiind la APM – minus 14% față de medie. Oricum, acestea nu sunt semnificativ de mari și ne putem aștepta la un rezultat de 24-25 de mandate pentru PLDM.

Despre PDM: Observăm un anumit decelaj între scorul prezentat de APM pentru acest partid comparativ cu altele, dar și faptul că IMAS creditează șansele PDM mai mult decât alte partide. Cel mai aproape de consens pare să fie rezultatul ASD, ce deviază doar cu 3% de la medie. Am putea să ne așteptăm la 12-13 mandate pentru PDM.

Despre PL: Două sondaje oferă șanse mai mici pentru PL: ASM și IMAS, în timp ce IRI și ASD – șanse mai mari. Devierile sunt foarte semnificative, dar toate sondajele consideră că PL va accede în Parlament și e posibil ca acest partid să acumuleze circa 10-11 mandate.

Despre PSRM: Referitor la acest partid, nu putem afirma că sondajele sunt obiective. Două sondaje favorizează clar PSRM, comparativ cu celelalte, mă refer la datele prezentate de ASD (+61%) și APM (+27%), în timp ce alte două: IRI și IMAS oferă un scor mai mic pentru acest partid. Adevărul în cazul PSRM nu poate fi scos la iveală în urma acestor rezultate, astfel că s-ar putea să fie unul din două scenarii: fie PSRM într-adevăr accede în Parlament și atunci va deține 9-10 mandate, fie PSRM nu va ajunge în Parlament, având circa 3.5-5% din voturi.

Despre PaRUs: Așa cum am notat anterior, doar două sondaje menționează rezultatul PaRUs, e vorba de CBS-AXA și APM și dacă e să-i credem, acest partid a lua 12-13 mandate în Parlament. Această afirmație însă poate fi pusă la îndoială prin faptul că în celelalte trei sondaje nici nu apare rezultatul PaRUs. Astfel că există temeri suficiente pentru a considera părtinitoare atitudinea a cel puțin două companii din cele cinci față de acest partid. (Acum el se numește Patria)

Despre alte partide: La IMAS avem cel mai larg spectru de rezultate pentru diferite partide și probabil că unicul lucru care atrage atenția în mod special e scorul de 6.7% pentru PaRUs. De asemenea, rezultatele IMAS oferă mai multe procente altor partide comparativ cu 3 sondaje, deoarece CBS-AXA oferă chiar mai multe șanse. Situația privind ASD pare stranie, ei lăsând foarte puțin loc pentru alte partide în intențiile de vot prezentate.

Despre cei care nu știu/nu răspund/nu vor vota: Pe de o parte, CBS-AXA prezintă că au fost mai mulți astfel de respondenți, în timp ce ASD – din contra. Părerea mea e că la acest capitol, rezultatele ar fi trebuit să fie mai mult sau mai puțin echilibrate, deoarece neinteresul pentru vot sau pentru întrebare ar trebui să fie cam același în orice sondaj.

Despre companii: 

IRI, comparativ cu alte sondaje, a oferit un ușor avantaj partidelor de la guvernare, dar și șanse mai mici pentru PSRM și PaRUs sau alte partide.

Sondajul prezentat de CBS-AXA contrastează cu altele doar prin două aspecte: un scor mai mare pentru PaRUs și un procent mai mare al indecișilor și al non-răspunsurilor.

ASD – Aș putea să mă expun mai mult referitor la acest sondaj dacă aș obține baza de date, dar am suficiente suspiciuni să cred că el reflectă corect doar scorurile partidelor din parlament.

APM – aș pune sondajul lor alături de cel al ASD, cu mențiunea că rezultatele lor cel mai mult diferă de celelalte rezultate prezentate de alte companii. De asemenea, partidele PLDM, PDM și PL sunt ușor defavorizate, în timp ce PSRM și PaRUs au scoruri mult mai mari ca în alte sondaje.

Rezultatele IMAS le pot caracteriza ca inversul tendințelor prezentate de APM.

În ce sondaj aș avea încredere mai mult? Din cele 5 – în cel al CBS-AXA, cu anumite rezerve față de scorul PSRM.

 Figura 1. Cum ar putea arăta componența pe partide a Parlamentului în 2015. Scenariul de Stânga.

diagrama_bologan_com

Figura 2. Cum ar putea arăta componența pe partide a Parlamentului în 2015. Scenariul de Stânga-moderat.

diagrama_bologan_com1

Figura 3. Cum ar putea arăta componența pe partide a Parlamentului în 2015. Scenariul de Dreapta.

diagrama_bologan_com2

Observații:

  • Fiecare sondaj creditează cel puțin unul din următoarele partide că va trece pragul electoral: PSRM și/sau PaRUs, adică NICIUN SONDAJ NU a prezentat date ce ar arăta că AMBELE partide nu vor accede în Parlament.
  • O coaliție de guvernarea, asemănătoare cu AIE, poate fi formată DOAR în cazul în care nici PSRM, nici PaRUs nu vor intra în Parlament.

Notă: oriunde în articol vedeți PaRUs, citiți „partidul pe lista căruia va candida Renato Usatîi”

Sursa articol: bologan.com.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.